Vylepení urážlivých plakátů na adresu středočeské hejtmanky bylo podle policie přestupkem

Případ vylepení plakátů, které hejtmanku Středočeského kraje Petru Peckovou (STAN) spojovaly s korupční kauzou Dozimetr, policie kvalifikovala jako přestupek. Ke spáchání trestného činu podle ní nedošlo, případ teď bude řešit správní orgán. České televizi to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Škoda, která krajskému úřadu vznikla, byla podle Daňka zhruba 1100 korun. Pachateli hrozí až padesátitisícová pokuta.

Kvůli vylepení plakátů podala hejtmanka Petra Pecková (STAN) trestní oznámení za pomluvu a pro lživé obvinění. Policie ale v této souvislosti podle mluvčího Jana Daňka žádný trestný čin neodhalila a věc se tak bude podle závěrů policie řešit pouze jako možný přestupek. „Tento přestupek byl oznámen správnímu orgánu,“ uvedl Daněk.

Letáky se na krajském úřadu objevily loni 30. října, kdy se konalo krajské zastupitelstvo. Hejtmanka Pecková následně uvedla, že mladík, který podle kamerových záznamů po úřadu plakáty rozvěsil, se do budovy dostal spolu s marketingovým specialistou hnutí ANO Danielem Köpplem. Krajští zastupitelé ANO účast na vylepování plakátů odmítli. Podezřelými z přestupku jsou muži ročník 2003 a 1973.

Plakáty, které hejtmanku spojovaly s kauzou Dozimetr, měly být vylepeny na nástěnkách, chodbách nebo pánských toaletách. Na plakátech byla hejtmančina fotografie a nápisy „Hejtmanka Petra Pecková zatáhla Středočeský kraj do kauzy Dozimetr. Vám to nevadí?“ a „STAN financoval předvolební kampaň z korupce“. Pecková to odsoudila. Prohlásila, že s obviněnými v kauze nemá nic společného.

Köppl: Nemám co říct

„Když na základce umažete spolužáka bahnem, dostanete poznámku. Když pověst svého politického soupeře umažete bahnem lživých letáků a při tom vás chytnou, jako marketéra ANO Daniela Köppla a člena Mladého ANO Tomáše Grose, jste nejen směšní, ale mělo by vás to bolet i finančně a možná by vám někdo měl dát stopku, protože takhle se politika dělat nemá,“ uvedla hejtmanka Pecková.

Pevně doufá, že pokuta nebude nízká a bude ukazovat na to, že takovéto chování je za hranou, uvedla hejtmanka. „Dále doufám, že bude policie šetřit obě podání – tedy nejenom podání kraje pro poškození majetku, ale i moje podání pro poškození mé dobré pověsti, kterou se snaží ANO před krajskými volbami očernit,“ dodala Pecková.

Daniel Köppl řekl, že k případu nemá žádné informace. „Všechno jsme se dozvěděl z novin, takže k tomu nemám co říct,“ uvedl.

Kauza Dozimetr se týká zakázek v pražském dopravním podniku. Policie v ní navrhla obžalovat 11 lidí. Vyšetřovatelé tvrdí, že organizovaná skupina v čele s podnikatelem Michalem Redlem obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku tak, aby spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Případ vedl k rezignaci několika vysoce postavených politiků. Vedle pražského dopravního podniku se případ dotýká také zakázek Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje.