V Německu zadrželi dva údajné islamisty, plánovali prý útok ve Švédsku

foto Německý policista - ilustrační foto.

Gera (Německo) - Německé spolkové státní zastupitelství nechalo dnes u Gery v Durynsku zadržet dva údajné islamisty, píše agentura DPA. Muži jsou podezřelí, že plánovali pomocí střelných zbraní zaútočit u švédského parlamentu. Podle mluvčí spolkového státního zastupitelství v Karlsruhe dostávali tito Afghánci instrukce od skupiny napojené na teroristickou organizaci Islámský stát.

Internetový portál rozhlasové a televizní stanice MDR píše, že němečtí kriminalisté vyšetřování týkající se těchto mužů zahájili už loni. Nejdříve zjistili, že v Německu vybírají peníze pro Islámský stát-Chorásán, což je afghánská větev Islámského státu, a posílají je do táborů teroristů v severní Sýrii. Šlo o 2000 eur (50.513 korun).

Podle státního zastupitelství se jeden z nich členem Islámského státu-Chorásánu stal loni v srpnu a jako součást přijímacího procesu dostal za úkol provést útok v Evropě v souvislosti s ničením koránu ve Švédsku a ve Finsku. Zřejmě z tohoto důvodu muž se svým komplicem plánovali zaútočit ve Švédsku. Chtěli si prý opatřit zbraně, aby v okolí švédského parlamentu mohli zabít policisty a další lidi. Kromě toho oba muži na internetu zkoumali okolí parlamentu ve Stockholmu. Jak vyšetřovatelé na oba muže přišli, státní zastupitelství neuvedlo.

 

 

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 14:00 21°C

Celá předpověď