Projekt Garantovaného bydlení v Liberci má za sebou první rok fungování

Projekt Garantované bydlení Liberec, který realizuje obecně prospěšná organizace Návrat, o.p.s., má za sebou první rok činnosti. Cílem projektu je podpořit domácnosti, které poptávají bydlení v soukromých bytech, ale z různých důvodů zatím neuspěly. Projekt zároveň nabízí nadstandardní garance pro majitele bytů, které chce tímto motivovat, aby své byty nabídli k obydlení.

Na projektu se podílí tým deseti pracovníků rozdělený na podpůrnou a kontrolní část. Tým sestává například z právníka nebo údržbáře, takže kvalita smluv nebo péče o byt je zajištěna po všech stránkách. "To nejdůležitější je především to, že se nám podařilo zabydlet sedm domácností a všechny si svůj byt udržely, řádně o něj pečují a samozřejmě platí nájem," přibližuje Robert Prade, ředitel projektu Garantované bydlení Liberec. Jak dodává, v rámci projektu se už povedlo nastavit celý systém smluv, spolupráci s majiteli i podporu zabydleným domácnostem. Je to velký kus práce, který půjde v budoucnu využívat i systémově, například v rámci zákona o Podpoře v  bydlení.

Zásadním krokem zůstává představit myšlenku projektu dostatečnému počtu přímých majitelů bytů. "Proniknout k nim přes realitní kanceláře není jednoduché. Přitom myslíme, že jim máme co nabídnout. Setkali jsme se i s kritikou, že zabydlujeme v bytech uprchlíky, přitom náš projekt podporuje lidi s dlouhodobou vazbou na Liberec," argumentuje Robert Prade.

Obdobný projekt má i město Liberec

V Liberci začala fungovat i Liberecká nájemní agentura, která pojímá zabydlování trochu odlišně. Majitelé musí byty svěřit do majetku města, za nájemné o 20 % nižší oproti tomu tržnímu a smlouvu s nájemníkem uzavírá přímo město nikoliv majitel. "My stavíme na standardních nájemních smlouvách za běžné nájemné stanovené majitelem a majitel je i ten, kdo má poslední slovo ve výběru nájemníka. Bonusy mají oba projekty podobné: garance včas zaplaceného nájmu, péče o byt, podpora nájemníků, aby vše kolem bydlení řádně zvládli," vysvětluje Robert Prade.

Cíle do budoucna

Organizace Návrat chce i nadále zabydlovat a dokládat tím, že podpora tohoto druhu má smysl pro nájemníky i majitele. "Také bychom rádi odbourali některé předsudky s bydlením spojené. Například lidé, kteří pomocí insolvence řeší svoji finanční situaci, často naráží na nesmyslný přístup, který je z běžného bydlení předem vylučuje. Přitom domácnost, která je v insolvenci, může byt normálním nájemníkem, který je schopen plnit svoje závazky. A náš cíl je jasný, zabydlet do konce projektu 20 domácností, žádostí máme v tuto chvíli 80. Zároveň chceme nabídnout majitelům bytů pohodlný a bezpečný způsob pronajímání vlastních bytů," uzavírá Robert Prade.

/zr/*

Na snímku zástupci projektového týmu (zcela vpravo ředitel Robert Prade)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down