Oblast Kansai je jedna z nejnavštěvovanějších na celých ostrovech - velká historická centra, dokonce dvě bývalá hlavní města, jelínci, co vám doslova zobají z rukou, horké prameny a krásné třešňové sady. Překvapivě je zdejší prefektura Wakayama na poloostrově Kii přehlížená, a to i přesto, že se na jejím území nalézá jedna ze dvou poutních tras na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Na území medvědů 

Kumano Kodō je soubor poutních tras, které můžete navštívit. Název doslova znamená „Starodávné trasy (Kodō) oblasti medvědů (kumano)“ a není se co divit, protože na poloostrově Kii medvědi skutečně žijí. Ačkoliv celý soubor tras je ,,v unesku", sedmdesát kilometrů dlouhá cesta Nakahechi je nejnavštěvovanější část. Nalézají se na ní tři významné svatyně (Kumano Sanzan) a města Tanabe, Shingu a Nachigatsura. Úseku Nakahechi se také přezdívá ,,císařská cesta", po jejích romantických pěšinkách chodívali totiž nejen mniši, ale také šlechta a samotní císaři. Důvodem jsou pradávné legendy, které dodávají pouti tajemství a kouzlo. Vypráví se, že zakladatel Japonska, císař Jimmu, potomek japonské bohyně Amaterasu, těmito místy procházel poté, co se se svou družinou otrávil mlhou seslanou nepřátelským božstvem.
,,Císařská cesta" není jediné přízvisko, které si trasa během staletí vysloužila, v období Edo (17.- 19. století) se o pouti mluvilo jako o ,,cestě mravenců". V době urbanizace Japonska, si lidé utíkali odpočinout od městského shonu právě do lesů poloostrova Kii. Traduje se, že na pěšinách vedoucích prastarými lesy bylo tolik poutníků, že tvořili souvislou řadu charakteristickou právě pro mravence.

Podívejte se kudy vedou trasy Kumano Kodō.

Zdroj: Youtube

Cesta nezačíná přímo ve městě Tanabe, ale v místě zvaném Tokijiri-oji, kde se nachází první z torii (šintoistická brána) i autobusová zastávka, tak šetřte síly a svezte se. Slovo „oji” označuje dceřinou svatyni, je to malé poutní místo, kterých v okolí naleznete velké množství (každé 2 až 3 km). Tokijiri je však jedna z nejvýznamnějších.
Od Tokijiri-oji do prvního významného místa Kumano Hongu Taisha (taisha = svatyně, dále jen Hongu) vás čeká kolem 35 km. Cestou potkáte několik míst s náboženským přesahem. Jedním z nich je řeka Hidaka, kde původní poutníci prováděli misogi (obřadní očistu). A protože se most přes řeku nalézá v malé vesničce, sprchu si tu můžete dát taky.

Místo ikon fotbalové dresy

Svatyně Hongu je jednou ze tří významných svatyní v oblasti (Kumano sanzan). První zmínky o této stavbě sahají až do 9. století, i když se předpokládá, že je starší. Je to také centrální svatyně téměř všech cest Kumano Kodō, které se k ní sbíhají ze všech stran.

Symbolem poutní trasy je Yatagarasu - třínohá vrána, kterou má také ve znaku fotbalový národní tým, což z areálu dělá jedno z mála náboženských míst, kde jsou vystaveny dresy fotbalových hvězd. Byla to právě Yatagerasu, která pomohla císaři Jimmu najít cestu z rozlehlých lesů a dovést jej do Nary, kde začal vládnout. Vrána je považována za posla bohů a má tedy velikou symbolickou hodnotu.
Svatyně se původně nalézala přímo na břehu řeky Shinobu v místě nyní zvaném Oyu no hara, ale po záplavách před 130 lety, ji přemístili. To, co přemístit nedokázali, je obrovské torii. S výškou 33 m se řadí mezi nejvyšší v Japonsku.

Lesy střídají domy, řeka přechází v oceán

K dalším dvěma svatyním Sanzan může být cesta trochu nejasná, původní poutníci, totiž od Hongu pluli dále po řece, což pro dnešní turisty není vždy snadno dosažitelné. Dopravovali se tak ke Kumano Hayatama Taisha (dále jen Hayatama nebo Shingo). Hayatama je situována při ústí řeky Kumano do Tichého oceánu. Drasticky se tak promění okolní krajina a nejde pouze o změnu nadmořské výšky. Kolem svatyně Hayatama se v průběhu let utvořilo město Shingo, které také ovlivňuje atmosféru obřadního místa. Davy jsou pochopitelně na obou místech, auta taky. Těm můžete utéct jen na poutní cestě.

Pokud už budete u Hayatamy, nesmíte minout chrám Kamikura jinja a svaté místo Gotobiki-iwa. Jedná se o uctívaný kámen a jemu zasvěcenou svatyni. Kámen můžete uctívat doma, já vím..., ale genius loci tohoto místa se přemístit nedá.

Podívejte se sami, není to krása?

Zdroj: Youtube

Být znovuzrozen

Poutní cesta vás ale z Hongu zavede rovnou ke Kumano Nachi Taisha (dále jen Nachi) - třetí ze tří velkých svatých míst Kumano. Trail vede převážně přes lesy a hory a jen jedinou vesničku Koguchi.
 
„Trek má 14,5 km, první část (5 km) se táhne jenom nahoru – převýšení 800 m – takže máte o zábavu postaráno. Jedná se o starou poutní stezku, která končí v Nachi, kde je jedna ze tří velkolepých svatyní v Kumano – Nachi Taisha. Nemám kde spěchat, a tak si to na pohodu šinu nahoru a musím uznat, že to byl solidní mazec. Velká část se jde po kamenných schodech, které jsou zarostlé mechem, takže to má luxusní atmosféru. A hlavně nikde nikdo,“ na web Honzova cesta napsal Jan Hanzlík o svém dobrodružství z Koguchi ke svatyni Nachi.

Svatyně Nachi je šintoistická třípodlažní pagoda a hned u ní se nachází buddhistický chrám Seitango-ji. Můžete zde potkat dvě nejvýznačnější náboženství Japonska a pokusit se porozumět jejich rozdílům. Pohled z chrámu na pagodu je typickým obrázkem, poznáte to podle 133 m vysokého vodopádu, který při tomto pohledu krásně zdobí pozadí svatyně. Vodopád Nachi-no-Otaki (velký vodopád u Nachi) je uctíván jako přírodní božstvo, poznat to můžete podle bílého provázku, který je nad ním zavěšen. Stejný provaz naleznete i na obrovském 850 let starém kafrovníku v areálu svatyně. Strom má v kmeni u země širokou průrvu a lidé věří, že když projdou skrz, budou očištěni a znovu zrozeni. A to za tu námahu rozhodně stojí, ne?

Trek může zabrat čtyři až šest dnů a trasa od Takijiri-oji po posvátnou oblast Nachi měří přibližně 70 km. Na trailu je nejtěžší úsek od Koguči, kde následuje 5 km strmé stoupání, ale o to vám bude lépe v horkých pramenech při odpočinku.

Zdroje: video o pouti, honzova cesta, svatyně Hongu, japantravel.com, legenda, Kumano Kodo