close
Spolupráce

Benefity kondenzačních kotlů a rozdíly mezi jednotlivými typy

Professional,Plumber,Checking,A,Boiler,And,Pipes,,Boiler,Service,Concept.

Stojíte před výměnou stávajícího kotle za kondenzační a potřebujete se zorientovat v tom, co vás čeká? Pro snazší rozhodování jsme pro vás shrnuli rozdíly mezi jednotlivými typy kondenzačních kotlů, jejich výhody i informace, na co byste se měli připravit před instalací nového zařízení.

Dejte šanci kondenzačnímu kotli, vyplatí se vám

Výměna plynového kotle za kondenzační s sebou přináší výhodu vyšší účinnosti i úspory energií. Starší atmosférické kotle získávají teplo pouze z plynu. Vodní pára, která při jeho spalování vzniká, odchází komínem ven. A s ní část tepla i vaše peníze. Moderní kondenzační kotel páru zachycuje v tepelném výměníku, kde následně kondenzuje a ohřívá studenou vodu. Ta se navrací zpět do topného systému. Pouhou kondenzací kotel vyrobí až o 20 % tepelné energie navíc a tím šetří spotřebu plynu. Takovou úsporu už ve svém vyúčtování určitě zaznamenáte.

Kromě největšího benefitu, a to vyšší účinnosti za méně spotřebovaného plynu, oceníte také snadnou obsluhu. Kondenzační kotle reagují pomocí čidla na venkovní teplotu a automaticky přizpůsobují svůj provoz díky regulátoru. Nejmodernější modely lze ovládat i prostřednictvím chytrého telefonu. Ekologicky smýšlející osoby potěší poloviční až minimální množství emisí.

Jaký zvolit typ kondenzačního kotle?

Existují tři varianty kondenzačních kotlů s různým způsobem ohřevu teplé vody:

  • s průtokovým ohřevem vody,
  • s integrovaným zásobníkem na vodu,
  • s externím zásobníkem na vodu.

Benefity jednotlivých druhů kondenzačních kotlů

Průtokový ohřev se hodí do bytů

Pro menší domácnosti je vhodnou volbou kondenzační kotel s průtokovým ohřevem vody. Nemá zásobník a ohřívá protékající vodu v okamžiku spotřeby. Jeho výhodou je menší prostorová náročnost. Nevýhodu představuje kolísající teplota vody při jejím spuštění z více odběrných míst. Sprchující se osobu může překvapit studená sprcha, pokud zrovna jiný člen domácnosti pustí teplou vodu třeba v kuchyni. Po sepnutí kotle se plynový hořák spustí na plný výkon a po ukončení odběru zůstává zbytkové teplo nevyužito.

Kotel s integrovaným zásobníkem pro menší rodiny

Kondenzační kotel s integrovaným zásobníkem ohřívá vodu průběžně a zajišťuje maximální tepelný komfort. Na rozdíl od průtokového modelu u něj není teplota výstupní vody závislá na aktuálním počtu odběrných míst. Teplou vodu si může užívat několik členů domácnosti zároveň. Kondenzační kotel se zásobníkem lépe hospodaří se spotřebou plynu. Požadovanou teplotu vody lze nastavit, pro ekonomický provoz se doporučuje teplota 55 °C. Nevýhodou je omezená kapacita zásobníku.

Velké rodiny potřebují mnoho teplé vody

Kondenzační kotel s externím zásobníkem vody nabízí podobné benefity jako předchozí model, výrazně je ovšem rozšiřuje o celkový objem teplé vody. Externí zásobníky jsou náročné na prostor a představují i vyšší počáteční investici. Jsou vhodným řešením pro početné domácnosti, kterým kapacita integrovaného zásobníku nestačí. Jejich nespornou výhodou je i možnost napojení na jiný zdroj energie, například fotovoltaickou elektrárnu. Umisťují se většinou do sklepa nebo technické místnosti, teplá voda musí překonat delší vzdálenost, což znamená vyšší spotřebu vody při jejím odpouštění.

Kotle s velkými externími zásobníky na teplou vodu se umisťují na zem, zatímco průtokové kotle a modely s menším integrovaným zásobníkem lze zavěsit na zeď.

S čím ještě počítat

Úspěšný výběr kotle závisí i na volbě jeho výkonu. K tomu musíte znát tepelné ztráty objektu. Kondenzační kotle potřebují zajistit odvod kondenzátu napojením na odpad. Dále počítejte s nutností vyvložkování komínu a se zajištěním přívodu vzduchu ke kotli. Nezbytná je i každoroční pravidelná údržba a odborný servis spalinových cest.

Zdroje:
https://www.cez.cz/cs/clanky/vytapeni/vyhody-a-nevyhody-kondenzacniho-kotle-174080

https://www.cezakademie.cz/cs/clanky/vite-jak-spravne-vybrat-kotel-do-domu-180064

https://www.cezakademie.cz/cs/clanky/vymena-kotle-co-musite-vedet-nez-prejdete-na-kondenzacni-plynovy-kotel-180062

https://www.3pol.cz/cz/rubriky/prakticke-informace/2177-tepla-voda-pro-domacnost-je-lepsi-prutokovy-ohrivac-nebo-zasobnik

Zdroj náhledové fotografie: Hryshchyshen Serhii / Shutterstock.com

Komentáře k článku