Vasylysa Stepanenková a Jevhen Maloletka pózují na červeném koberci před zahájením Oscarů. Dvojice z týmu reportérů, kteří riskovali životy v Mariupolu, doprovodila režiséra Mstyslava Černova na cestě pro první ukrajinského Oscara (10. března 2024). | foto: AP

Festival Jeden svět láká na oscarový dokument z Ukrajiny a dalších 95 filmů

  • 0
Ve středu 20. března začíná Mezinárodní filmový festival o lidských právech Jeden svět. Pořadatelé lákají na 96 celovečerních filmů, přičemž deset z nich se dočká promítání ve virtuální realitě. Festival k tomu nabídne debatní program s hosty z celého světa nebo krátké filmy pro děti. Nově do programu kromě dokumentů zařadí i hrané filmy o lidských právech. Pořadatelé mají také v plánu předat lidskoprávní ocenění Homo Homini.

Organizace Člověk v tísni uděluje cenu Homo Homini od devadesátých let osobnostem a skupinám, které se významně zasloužily o ochranu lidských práv a demokracie.

„Letošním laureátem je redakce Abzas Media. Jedná se o nejvýznamnější nezávislé ázerbájdžánské online médium, upozorňující na politické problémy, lidská práva a i korupci v tamních státních institucích,“ řekl jeden z organizátorů festivalu Jan Kovalík. Ten také dodal, že ocenění příjme Leyla Mustafayeva, která zastoupí šéfredaktorku Sevinj Vagifgiziovou a spoluzakladatele redakce Ulviho Hasanliho, které režim uvěznil.

Oscar, Pulitzer i World Press Photo. Tým z Mariupolu postupně bere vše

Festival pro veřejnost začne ve středu 20. března v pražském kině Lucerna. Zájemci budou moci zhlédnout oscarový dokument 20 dní v Mariupolu od režiséra Mstyslava Černova.

„Snímek ukáže nejen zákulisí válečné žurnalistiky, ale i osudy obyčejných lidí ve válce. Po projekci proběhne debata se svědkyní z Mariupolu a ředitelkou Centra pro lidská práva a demokracii Nadiiou Ivanovou,“ láká na projekci Kovalík.

Dvacátý šestý ročník Mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět se uskuteční od 20. března do 21. dubna 2024 ve 48 městech po celém Česku.

13. září 2023