Festival Spectaculare vrcholí – přijíždí Mammal Hands, Sylvain Chauveau, proběhne Piano Day

Audiovizuální festival Spectaculare, který probíhá od konce února do konce března, míři ke svému vrcholu. Festival kurátorovaný Josefem Sedloňem reprezentuje pečlivý výběr toho nejzajímavějšího z domácí i světové alternativní scény a v prvních týdnech představil řadu multižánrových akcí spojujících hudební vystoupení s live vizuály, např. vyprodanou ambientní laser show v Kostele vs. Šimona a Judy. Festival má za sebou i řadu úspěšných workshopů, filmových projekcí či vernisáž v Galerii Portheimka. To hlavní nicméně fanoušky alternativy ještě čeká.

Tento čtvrtek 21. března vystoupí v Paláci Akropolis brtiská ikona fusion jazzu Mammal Hands,  27. března naplní eklektické prostory Rajské Zahrady Gabriel Loci francouzský král minimalismu Sylvain Chauveau a festival uzavře 28. března mezinárodní klavirní koncept Piano Day v Zrcadlové Kapli Klementina. Vstupenky jsou stále v prodeji přes Goout.

Jsme nadšeni kolik fanoušků si našlo cestu např. na zahájení festivalu, což u ambientní hudby není běžné,” popsal své pocity dramaturg Josef Sedloň a doplňuje: “dále se nemohu dočkat premiéry francouzského krále minimalismu Sylvain Chauveau s jeho Ensemble 0 v krásném prostoru Gabriel Loci, věřím, že to bude kouzelný večer plný úžasné hudby.”

Palác Akropolis přivítá 21. března jednu z nejzajímavějších ostrovních kapel posledních let Mammal Hands. Oxfordská formace míchá jazz s vlivy ambientu, elektroniky nebo world music. Jejich písně se pyšní delikátní atmosférou a dynamikou, přestože si trio vystačí pouze se saxofonem, klavírem a bicími. Mammal Hands spoléhají na unikátní souhru a bezmála mimosmyslové propojení hráčů na pódiu. Koncert doplní bělorusko-česká formace Zabelov Group.

Jednou s premiér bude Sylvain Chauveau, jeden z nejvýznamnějších současných představitelů „tiché“ hudby a jeho Ensemble 0. V tělese, které reprezentují hudebníci z celého světa, se Sylvain zabývá podobami minimalismu hraného na akustické nástroje. Speciální večer v eklektickém prostoru Rajské Zahrady v Gabriel Loci se představí také nizozemský skladatel a producent Andert Tysma, který 27. března pozve posluchače ambientu na introspektivní hudební zážitek, který v obou případech doplní site-specific vizuály.

I tento rok se festival Spectaculare spojí s Mezinárodním dnem piana (aka Piano Day) – celosvětovou událostí oslavující hru na klavír, kterou před pár lety založila skupina umělců v čele s pianistou Nilsem Frahmem. Koná se vždy 88. den v roce a letos 28. března vystoupí v krásných prostorách Zrcadlové kaple pražského Klementina britská skladatelka Alexandra Hamilton-Ayres, podpořená domácími pianisty Mikolášem Růžičkou a Mikulášem Tichým. Praha se tímto koncertem připojí k několika dalším světovým metropolím.

Seznam nadcházejících akcí Spectaculare_11:

Koncerty:

  • 21. 3. Mammal Hands (UK) + Zabelov Group (CZ) / Palác Akropolis

  • 27. 3. Sylvain Chauveau (FR) presents Ensemble 0 + Andert Tysma (NL) / Gabriel Loci – Rajská Zahrada

  • 28. 3. Piano Day: Alexandra Hamilton-Ayres (UK) + Mikuláš Tichý, Mikoláš Růžička / Klementinum, Zrcadlová Kaple

Workshop:

  • 26. 3. Dan Neighbour: Marketing a komunikace v hudebním průmyslu aneb jak se profilovat jako hudební tvůrce/producent / Palác Akropolis

 

Vstupenky: https://goout.net/en/spectaculare-2024/szmdyqw/

Comments

comments

Vyhledat