Kdo bude brankářskou jedničkou? Největší šanci má Staněk, národní tým sází na mladé gólmany

Čeští fotbalisté mají za sebou první společný trénink před březnovými přípravnými zápasy. V pátek je čeká utkání v Norsku, o čtyři dny později nastoupí na Letné proti Arménii. O své místo v týmu aktuálně bojuje 23 nominovaných hráčů včetně tří brankářů. Z nich má momentálně asi nejlepší výchozí pozici Jindřich Staněk.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jindřich Staněk

Jindřich Staněk | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Fotbalová reprezentace společně poprvé trénovala před blížícími se přípravnými zápasy. Na trávníku strahovského stadionu byli všichni nominovaní hráči - mezi nimi i trojice gólmanů, která je oproti loňsku výrazně obměněná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, proč vybral trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek právě tyto tři gólmany

Sedmadvacetiletý gólman v zimě přestoupil z Plzně do Slavie, krátce poté se ale zranil a úvod jarní části sezony nestihl. Do branky se vrátil na začátku měsíce v ligovém derby na Spartě a od té doby odchytal za Slavii pět soutěžních zápasů.

V nejvyšší soutěži Staněk ve třech utkáních neinkasoval a v posledním kole s Libercem se blýskl hlavně třemi po sobě jdoucími zákroky proti hostujícímu Lukovi Kulenovičovi.

„Viděl jsem ten zákrok a to bylo jako Dominik Hašek v nejlepších letech. Aktuální forma tam bezesporu je a myslím, že dozrává do nejlepšího gólmanského věku. Věřím, že nám pomůže, protože vždycky když potřebujete něco vyhrát, musíte mít skvělého gólmana,“ myslí si asistent reprezentačního trenéra Jaroslav Köstl.

Staněk odchytal za národní tým zatím osm duelů, zbylí dva brankáři v nominaci za reprezentační áčko ještě nenastoupili ani jednou.

Mládí vpřed

Zatímco Matěj Kovář z Leverkusenu už dřív pozvánku dostal, Vítězslav Jaroš z rakouského Štýrského Hradce je úplným nováčkem.

„Na některé brankáře jsme posílali sledování na každý zápas, o kterých jsme nebyli rozhodnutí. Přesvědčil nás například mladý Jaroš, kterého jsme viděli osobně asi v sedmi zápasech. Rozhodli jsme se pro tyhle tři i do budoucna, že je to silná trojka,“ zdůvodňuje výběr gólmanů trenér českých fotbalistů Ivan Hašek.

Většinu loňské evropské kvalifikace odchytal Jiří Pavlenka, ten ale v Brémách poslední měsíce nehraje a do reprezentační nominace se tak nevešel, stejně jako kvarteto Martin Jedlička, Aleš Mandous, Tomáš Koubek a Ondřej Vaclík.

Mezi náhradníky nakonec zůstal i Václav Hladký, který s Ipswichem Town bojuje o postup do Premier League.

„Já bych tam pořád radši viděl Vaška Hladkého. Staněk a Kovář byli jasní a Vaška jsem viděl k nim. Dokážu ale pochopit, jak uvažoval realizační tým, že mají Jaroše, protože to je pohled do budoucna. Nedokázal bych pochopit, kdyby tam místo Hladkého jel Tomáš Vaclík nebo Jiří Pavlenka,“ říká někdejší fotbalista Sparty nebo Liberce Zdeněk Folprecht.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme