Jon Sun Michael Zhuang

a 19. 3. 2024

Západ a Východ si navzájem signalizují, že jsou připraveni pokračovat ve válce na Ukrajině. Zatímco Evropská unie v pondělí odsouhlasila pomoc Ukrajině ve výši pěti miliard eur a administrativa amerického prezidenta Bidena prohlásila, že pošle na Ukrajinu vojenskou pomoc ve výši 300 milionů dolarů, Čína, Rusko a Írán uspořádaly společné vojenské cvičení na Středním východě.

Ruský prezident Vladimír Putin 13. března 2024 v rozhovoru pro státní televizi Rossiya uvedl, že zatímco nebylo rozhodnuto atomové zbraně použít během bojů na Ukrajině, nemůže být jejich použití vyloučeno v otázce ohrožování suverenity nebo nezávislosti jeho země. Jeho poznámky byly posuzovány jako pokus o odstrašení pokračující podpory USA a NATO směrem k Ukrajině během pokračujícího konfliktu.

„Zbraně existují za účelem jejich použití,“ řekl během rozhovoru Vladimír Putin. Dále vyslal varovné prohlášení ve smyslu, že Rusko je z vojensky-technického hlediska připraveno na jadernou válku a ve spojitosti s tím prohlásil, že na umístění jakýchkoliv vojenských jednotek USA na území Ukrajiny bude nahlíženo jako na významnou eskalaci konfliktu.

V reakci na Putinovy výhrůžné poznámky odpověděla tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierrová, že vláda USA nevidí „žádné známky toho, že by se Rusko připravovalo použít nukleární zbraně na Ukrajině“.

„Naléhavá“ pomoc Ukrajině

Rusko-ukrajinská válka pokračuje již třetím rokem. Ukrajina přistoupila k postupné strategické protiofenzivě a vyřešení konfliktu zůstává prozatím v nedohlednu. Ukázalo se také, že mezinárodní vojenská pomoc Ukrajině byla již vyčerpána, což zanechalo ukrajinské síly pod silným tlakem kvůli nedostatku zásobování.

V reakci na to přikročily USA a Evropská unie k poskytnutí naléhavé pomoci. Oznámený navýšený rozpočet na pomoc Ukrajině ve výši 60 miliard dolarů stále čeká na schválení americkou Sněmovnou reprezentantů, kterou aktuálně ovládají republikáni.

Během tiskové konference 12. března uvedl americký bezpečnostní poradce Jake Sullivan, že tato pomoc zahrnuje dělostřelecké vybavení a munici pro raketový systém HIMARS, a naléhal na sněmovnu, aby rozpočet urychleně schválila.

Ve stejný den francouzská Národní rada hlasovala v poměru 372 : 99 pro podporu bilaterálního bezpečnostního porozumění mezi Francií a Ukrajinou. Francouzská vláda učinila varovné prohlášení, že vítězství Ruska bude znamenat velkou pohromu.

Všech 27 členských států Evropské unie dosáhlo souhlasu s navýšením vojenské pomoci Ukrajině o pět miliard eur na základě předchozího plánu na podporu ve výši 50 miliard eur schváleného 1. února 2024. Evropská rada ohlásila navýšení 18. března. První zásilka údajně urgentně postrádané munice by měla dle očekávání dorazit na Ukrajinu nejdéle na konci června.

Vojenské cvičení Číny, Ruska a Íránu

12. března potvrdil, že od 11. do 15. března plánuje Čína, Rusko a Írán uspořádat společná vojenská cvičení na Středním východě. Toto cvičení je chápáno jako projev sílící aliance mezi těmito zeměmi uprostřed rusko-ukrajinské války a rovněž konfliktu mezi Hamásem a Izraelem.

Čína pro cvičení zabezpečila protiraketové zbraně a zásobovací loď, Rusko vyslalo odpalovač raket a Írán více než deset lodí.

„Číňané a Rusové používají cvičení jako jeden z mnoha nástrojů, aby ukázali svoji přítomnost a vyvíjeli tlak na Západ,“ řekl Meir Javedanfar, analytický výzkumník íránské politiky na Reichman University v Israeli v rozhovoru pro rádio Voice of America. Podle něho se bezprecedentní přítomnost amerických a západních námořních sil na Blízkém východě a nyní rostoucí přítomnost čínských, ruských a íránských sil stane dalším místem geopolitických bojů

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times. Text byl redakčně upraven a zkrácen.

Související témata

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.