Základem je navrhnout a realizovat střechy s dostatečným odvětráním střešního pláště. Pro běžné rodinné domy se používají menší turbíny BIB12 (305 mm).

Kvalitní odvětrání šikmých střech je dnes nutnost

Moderní střechy dnes mohou být stavěny z velmi kvalitních materiálů. Aby ovšem plnily svoji funkci po desetiletí, je nutné dodržet také doporučené požadavky na jejich odvětrání.

V prvé řadě je nutné navrhnout a realizovat střechy s dostatečným odvětráním střešního pláště. K tomu je zapotřebí odpovídající kapacita přisávání vzduchu pod střešní krytinu. Větrací otvory se musí pravidelně čistit, aby si udržely svoji funkci. Také správně provedený odvětrávaný hřeben nebo dostatečný počet odvětrávacích tašek je základem dobré střechy.

Cíl systému odvětrání spočívá v zajištění trvalého proudění vzduchu, aby vznikající kondenzace na spodním líci střešní krytiny byla co nejrychleji odvětrána a nedostala se dlouhodobě do dřevěné konstrukce střechy, tj. do střešních latí.

Druhým úskalím střechy je odvětrání půdního prostoru kvůli správnému prostředí pro střešní trámy. Dřevěný krov vydrží ve správných podmínkách desítky let a dřevo si s občasnou vlhkostí snadno poradí. Z praxe víme, že největším problémem dnešních střech je nedostatečné odvětrání podstřešního prostoru, tj. prostoru pod střešní (difuzní) fólií. Střešní paropropustná fólie slouží jako ochrana dřevěné konstrukce před nepříznivými vlivy, deštěm a nečistotami. Částečně má propouštět vodní páry mimo konstrukci střechy.

Dřevěný krov vydrží ve správných podmínkách desítky let a dřevo si s občasnou vlhkostí snadno poradí.

Nejproblematičtější střechy?

Dnes velmi oblíbené domy typu bungalov jsou nejčastěji postiženy plísněmi na krovech a spodní straně difuzní fólie. To je znakem přebytečné vlhkosti v tomto uzavřeném prostoru, která proniká netěsnostmi z obytných prostor a ze zabudované konstrukční vlhkosti stavby. Přesto, že je v obytné části na stropě vložena parotěsná fólie, vlhkost se do podstřešního prostoru dostává.

Obecně platí, že pokud je střecha přímo nad obydleným prostorem, potřebuje zvláštní péči, zvýšený stupeň odvětrání. Dále také platí, že velké a prostorné půdy se s vlhkostí dokáží vyrovnat mnohem lépe, než malé uzavřené půdy.

Oblíbené domy typu bungalov jsou nejčastěji postiženy plísněmi na krovech a spodní straně difuzní fólie.

Větší problém s vlhkostí v půdním prostoru obecně nastává u domů, kde je jako bednění pod střešní krytinou aplikována na krovech parotěsná OSB deska. Vodní páry pak přes ni nemohou přirozeně odcházet z interiéru pryč, což zapříčiní, že desky a s nimi i střešní krov pak rád plesniví. Zde pomůže jedině aktivní odvětrání.

Riziko zvlhlé tepelné izolace

V dnešních stavbách je bohužel velmi často umístěna tepelná izolace ve špatně odvětrávaném prostoru. V důsledku toho je zde dlouhodobě nasávána vlhkost a následně se snižují tepelně izolační vlastnosti. Postupem času snižuje izolace rapidně svoji účinnost.

Riziko fotovoltaika

Fotovoltaika je dnes velmi rozšířený fenomén, který dokáže výrazně změnit teplotní a vlhkostní poměry ve střešní konstrukci. Pod fotovoltaikou se obecně snižuje možnost přirozené ventilace, proto se v podstřešním prostoru mnohdy objevují vlhké mapy na difuzní folii.

Jaké je řešení?

Aby se docílilo trvalého snížení vlhkosti v uzavřených půdních prostorech, je potřeba zajistit dostatečnou výměnu vzduchu. Tedy na jedné straně přisávání vzduchu do půdního prostoru a na druhé straně odvod vzduchu. Toto zajistit současně je však často problém.

Proto se zdá jako nejjednodušším řešením instalace dvou či více ventilačních turbín Lomanco, které prostor trvale odvětrají. Turbíny jsou k tomu přímo předurčeny. Dokáží trvale prostory odvětrávat a zajistit tím výměnu vzduchu spojenou s odvodem přebytečné vlhkosti a v létě přebytečného tepla.

Dvě a více turbín Lomanco si vzájemně napomohou i s přisáváním vzduchu do tohoto prostoru. Pro běžné rodinné domy se používají menší turbíny BIB12 (305 mm). Pro velkoprostorové střechy a pro průmyslové objekty se hodí ventilační turbíny BIB14 (356 mm).

Nejjednodušším řešením je instalace dvou či více ventilačních turbín Lomanco, které prostor trvale odvětrají.

Návrh a aplikace turbín LOMANCO

Projektové konzultace, návrh počtu turbín a jejich umístění, včetně výpisu potřebných prvků vám rád připraví technik produktů Lomanco Ing. Radim Otýpka (otypka@klimahaus.cz), který se návrhem a aplikací turbín Lomanco zabývá již 25. rokem.

Kompletní sortiment turbín s příslušenstvím v podobě střešních límců, průchodek střechou, prodloužení, ochranných mřížek atd. nabízí odborný prodejce, firma KLIMAHAUS s.r.o.

— kontakty —

KLIMAHAUS, s.r.o.

Sladovnická 518/4, 620 00 Brno

E: info@klimahaus.cz   T: +420 703 999 787
WWW: https://klimahaus.cz

Autor: Ing. Radim Otýpka
Foto: Ing. Radim Otýpka