Home » Hobby a zahrada

Ochrana ovocných stromů před mrazem

20.03.2024
Ochrana rozkvetlých ovocných stromů před nočními mrazíky je klíčová pro zachování úrody a zdravé kondice stromů. Když teploty klesnou pod bod mrazu, mohou mladé květy na ovocných stromech utrpět poškození, což může vést ke snížení výnosů. Existuje několik opatření, která můžete přijmout, abyste minimalizovali riziko poškození květů a plodů vašich stromů.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Předpověď počasí


Sledujte předpověď počasí a varování před nočními mrazíky. Pokud je pravděpodobnost mrazů vyšší, je lepší přijmout preventivní opatření, abyste minimalizovali riziko poškození. Nicméně, pravidelné sledování předpovědí je základem úspěchu.

Zakryjte stromy


Přes noc můžete zakrýt stromy textilními plachtami nebo speciálními pokrývkami, které chrání rostliny před mrazem. Tato opatření vytvářejí tepelnou izolaci a udržují teplotu kolem stromu stabilní.

Použijte ochranné postřiky


Některé ochranné postřiky mohou pomoci snížit riziko poškození květů a plodů mrazem. Konzultujte s odborníkem v zahradnictví, který vám může doporučit vhodné produkty a postupy.


Zdroj: freepik.com

Odpařování či rosení


Velmi šetrnou metodou je metoda odpařování, která se však dá provést spíše v případě, že jste majitelem jen mála kusů ovocných stromů. Spočívá totiž v umístění nádob s horkou vodou pod strom. Odpařující voda pak vytvoří mlhu, která je schopna květy při lehčích mrazech ochránit. Druhou variantou je lehký postřik stromů, kdy se voda na rostlině stane jakýmsi ochranným filtrem.

Vyberte vhodné odrůdy


Pokud plánujete výsadbu nových ovocných stromů, vybírejte odrůdy, které jsou odolné vůči mrazu a mají pozdní kvetení. Tím minimalizujete riziko poškození plodů nočními mrazy.

Pravidelná péče


Nepodceňujte ani pravidelnou péči včetně správného řezu a hnojení, což může pomoci zvýšit odolnost stromů vůči mrazivým podmínkám a minimalizovat riziko poškození.

Dodržování těchto tipů vám pomůže chránit vaše rozkvetlé ovocné stromy před nočními mrazy a zajistit zdravou úrodu. Pokud však dojde k poškození, buďte trpěliví a pečujte o své stromy, aby se rychleji zotavily a příští rok vás opět potěšily hojnou úrodou.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Rozhodující faktory: Bazén versus zahradní vířivka

S blížícím se letním obdobím začínají milovníci venkovního života přemýšlet o investicích do svých zahrad. Mezi nejpopulárnější volby patří bazény a z ...

Doporučujeme

Publikovat článek