Generální tajemník NATO Stoltenberg byl v Arménii, kde by mohl eskalovat konflikt. NATO podporuje arménskou suverenitu a územní celistvost

Přidat na Seznam.cz

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg zakončil svou cestu po jižním Kavkaze v úterý (19. března 2024) v arménském Jerevanu, kde se setkal s prezidentem Vahagnem Chačaturjanem a premiérem Nikolem Pašinjanem. Mezi Arménií a Azerbajdžánem nyní eskaluje konflikt.

Podle portálu NATO Stoltenberg ocenil Arménii za její dlouhodobé partnerství a příspěvky k operacím NATO, včetně zvýšení počtu vojáků v mírové misi KFOR. „Už téměř 20 let je Arménie klíčovým partnerem v mírové misi NATO KFOR, která pomáhá zajistit bezpečné prostředí pro všechny komunity v Kosovu,“ řekl.

Pokud jde o stabilitu na jižním Kavkaze, generální tajemník vyzval Arménii a Ázerbájdžán, aby dosáhly dohody, která by připravila cestu pro normalizaci vztahů a trvalý mír. „To je důležité pro euroatlantickou bezpečnost, protože čelíme nebezpečnějšímu světu,“ zdůraznil a zopakoval, že „NATO podporuje arménskou suverenitu a územní celistvost a vaše mírové aspirace.“ 

Generální tajemník varoval, že „ruská válka na Ukrajině je střízlivou připomínkou toho, že mír nemůžeme považovat za samozřejmost… Pokud Putin na Ukrajině uspěje, existuje reálné riziko, že se tam jeho agrese nezastaví a ostatní autoritativní aktéři budou povzbuzeni,“ řekl. Stoltenberg vyzval všechny partnery NATO, aby udělali, co mohou, aby zajistili, že Putin svou útočnou válku nevyhraje. „Situace na bitevním poli je i nadále obtížná, ale je to důvod k posílení, nikoli k omezení naší podpory,“ řekl.

Během své návštěvy generální tajemník diskutoval o pokroku v arménských domácích reformách. Zdůraznil závazek Arménie zajistit demokratickou kontrolu svých ozbrojených sil, včetně účasti na programu budování integrity NATO. „Prokázali jste také skutečné odhodlání bojovat proti korupci, posilovat vaše demokratické instituce a prosazovat právní stát,“ uzavřel.

Zdroje: NATO INT, Primeminister