Job for a Cowboy přinesli po desetileté pauze své nejvyzrálejší album

Job for a Cowboy | Zdroj: facebook.com/jobforacowboy

Ostrá parta hrající pod vlajkou Job for a Cowboy se s novou deskou vytáhli po dlouhých deseti letech a není přehnané prohlásit, že se fanouškům čekání doopravdy zúročilo. Album s názvem Moon Healer a schizoidním psychedelickým obalem obsahuje osm songů a ani vteřinu hluchého místa. Pojďme si tuhle plynulou a zároveň agresivně brutální směsku prohlédnout blíže!

Kapela Job for a Cowboy z vyprahlé americké Arizony získala první zástupy fanoušků po té, co se v roce 2005 stala s debutovou EP deskou Doom jedním z průkopníků vznikajícího žánru deathcore. Přestože se tato placka stala pro nový styl zásadní, kapela svůj výraz záhy proměnila poměrně výrazně. Debutová řadová deska dostala jméno Genesis, byla promyšleně koncepční (vyprávěla o mikročipech instalovaných do lidí) a hudebně se jejím ohniskem stal death metal s důrazem na techniku. V průběhu let kapela ve své tvorbě přiznávala deathcorové breakdowny i prvky “obyčejného” hardcore, to vše ovšem jedině obohacovalo rostoucí tíhnutí k psychedelii a progresivnímu přístupu. Letošní řadová deska nese název Moon Healer a lze ho považovat za velice zdařilé završení tohoto vývoje.

Čtěte také: Death metalovým Suffocation začala s novou deskou další kapitola

Svým nápadem i provedením zaujme již obal z dílny svébytného výtvarníka Tonyho Koehla, který svými nápady i provedením vybočuje z řad generických psychedelických výjevů. Nejde samozřejmě o dílo, které by mělo být i po staletích obdivováno v galerii, rozhodně však ukrývá mnohem více, než se může zdát z prvního letmého pohledu. O samotném hudebním projevu pak lze hovořit v podobné rovině, neboť posluchače drtivě semele i bez hlubšího soustředění; z každého taktu ovšem zároveň crčí promyšlená muzikantská technika a nápaditost. První okamžiky úvodní skladby Beyond the Chemical Doorway nechají jako jedny z mála nadechnout a ve stejnou chvíli prozrazují další výrazný rys desky: je jím mistrná baskytarová hra Nicka Schendzielose. Tento muzikant vytváří na svém bezpražcovém nástroji skutečné divy: nejen že pomáhá držet pohromadě místy trochu kostrbatý rytmus, ale hlavně v mňoukavých i kvílivých melodických vyhrávkách podporuje obě kytary a dává jim ještě více vyniknout. A jelikož jsou všechny tóny na nahrávce dobře čitelné, je z hravého čtvrttónového klouzání o to patrnější psychedelický nádech.

Jako dlouhé, pestré nitě plné dekoračních uzlíků působí souhra basy nejen s kytarami, ale i s velkolepou bicí soupravou. Ve studiu za ní seděl a hrál Navene Koperweis, který sice není plnohodnotným členem kapely, desce Moon Healer ovšem vtiskl jednou z nejpřesvědčivějších předností. Při bouřlivých vlnách blast beatů, změn rytmu i přechodech si počíná vynalézavě a technicky neuvěřitelně obratně.

Z trochy neškodné, ale zato garážově odsekané, barbarsky krvežíznivé i šalamounsky zamíchané agrese bezmála mrazí hlavně ve skladbě The Sun Gave Me Ashes so I Sought Out the Moon. V melancholičtějším duchu se tóny hrnou jako písečné duny třeba v písni A Sorrow Filled Moon. Ve všech kompozicích je nicméně různých emocí slušná kupa a jistě by mezi sebou někteří posluchači nesouhlasili v tom, co zrovna v daný okamžik z té či oné skladby cítí. To lze určitě připočítat jako významné plus k výslednému dojmu. Emoce, která se rozhodně nezapře, je pak nadpozemská vášeň zpěváka Jonnyho Davyho. Ten je jediným “přeživším” členem zakládající sestavy skupiny a tím spíše lze očekávat, že je pro něj existence a tvorba Job for a Cowboy nepředstavitelně osobní záležitostí. Z jeho vokálního výkonu je to dobře cítit, zpěvák za sebe ovšem vydává maximum i bez toho, aby falešně tlačil na pilu.

Čtěte také: Francouzský atmosférický projekt Alcest míří do Prahy

Deska Moon Healer se nejspíš nestane nedotknutelnou kultovkou, o které by se vedly vášnivé debaty ještě za dvacet let. Bez nejmenších pochyb jde ovšem o plnohodnotný příspěvek do debaty o tváři moderního progresivního death metalu, který se nebojí pamatovat na živelné emoce a který myslí na smysluplnou různorodost a barevnou estetiku i v těch nejvypjatějších pasážích. Deska ve zkratce zaslouží pozornost všech, kteří si libují v technicky náročné extrémní muzice; zároveň ale nejde o dílo vyrobené roboty ani určené robotům, a tak albem prosakuje pestrá škála upřímných emocí.

Job for a Cowboy – Moon Healer

Skladby: Beyond the Chemical DoorwayEtched in OblivionGrindind Wheels of OphanimThe Sun Gave Me Ashes so I Sought Out the MoonInto the Crystalline CryptsA Sorrow-Filled MoonThe Agony Seeping StormThe Forever Rot
Vydavatelství:
Metal Blade Records
Celkový čas:
  39:12 min

Hodnocení: 80%

 

 

 


Napište komentář

Michal Tykva
O Michal Tykva 391 Článků
Narozen 1999 v Kolíně, nyní si užívám rozmanitého studia na FHS UK a především ještě rozmanitějšího světa muziky