Hromadí se vám doma přebytečný papír? Vyrobte si z něj brikety a topte zadarmo

Všechno je dnes cenově náročnější, a to hlavně díky inflaci. Topení dřevem se stává pomalu velkým luxusem. Jestliže však máte doma přebytek papírů, můžete si vyzkoušet vyrobit brikety, které dlouhou dobu hoří a vyjde vás to hodně levně.

Noviny jako základ domácích briket

Převážná většina lidí schraňuje různé letáky, které přistávají v poštovní schránce. Ty se velmi hodí na výrobu briket. Dále jsou skvělé také starší noviny, nebo obyčejný papír do tiskárny. Je vhodné, aby papír neměl v sobě tolik inkoustu a dalších barev. Potřebujete si připravit piliny a obyčejnou studenou vodu.

Dále potřebujete domácí lis nebo lis, který koupíte v hobby potřebách. Vezměte si 2 kovové trubky. Trubky musí do sebe vzájemně zapadat. Do jedné trubky nezapomeňte vyvrtat otvory pro odvod vody. Druhá trubka musí mít uzavřené dno. Jestliže máte vše připravené, můžeme začít vyrábět domácí brikety.

Základní výroba domácích briket

Papír, který jste si nastřádali, tak natrhejte na malé kousky. Dále si vezměte kyblík a nalijte asi 5 litrů vody. Můžete si připravit i vrtačku a míchadlo. Tuto směs budete muset později rozmixovat. Vzniká z toho hmota.

Do kyblíku tedy nalijte vodu. Dále do ní vhoďte malé natrhané kousky papíru a přidejte dřevěné piliny. Poté vše rozmixujete, a to tak, aby vznikla konzistentní hmota a nebyly v ní žádné větší kousky. Směs by měla vypadat asi jako těsto na knedlíky.

Foto: Shutterstock

Hrubá sílu základ úspěchu

V další fázi se zaměříme na lisování domácích briket. Tuto hmotu teď přesuňte do domácího lisu. Do trubky s otvory, kterou máte připravenou, vložte menší množství směsi a poté si vezměte druhou trubku. Tu zasuňte do té první. Teď je důležité využít svou sílu. Tedy začněte hodně stlačovat hmotu aby přebytečná voda odtekla.

Nebojte se opravdu využít na maximum svou sílu. Je důležité aby, byla po této fázi briketa skoro suchá. Jakmile máte tuto fázi hotovou, tak briketu vyndejte a nechejte ji pořádně vyschnout na teplém a dobře vyvětraném místě. Jakmile brikety vyschnou, pak je skladujte tak, jako skladujete dřevo. Tedy na teplém a hlavně suchém místě.

Foto: Shutterstock, zdroj: wikiHow