20. března 2024 • 19:28

Liberec - Sparta 2:5. Pražané v semifinále, Forman jim trefil postup

Autor: iSport.cz, ČTK, inf
Vstoupit do diskuse
23
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Play off Tipsport extraligy zná prvního semifinalistu. Hokejisté Sparty ve čtvrtém utkání čtvrtfinále vyhráli 5:2 v Liberci a mezi nejlepší čtyři týmy sezony postupují po rychlém ovládnutí série 4:0 na zápasy. Bílí Tygři sice v zápase dokázali srovnat skóre z 0:2 na 2:2, Pražané ale ve třetí třetině získali zpátky vedení a postup si již pohlídali. O vítězný gól se postaral dvougólový střelec Miroslav Forman, kterému se obzvláště představení pod Ještědem náramně povedla (3+3 ve dvou zápasech). Výběr kouče Filipa Pešána v ročníku končí.



Pražané, kteří obsadili v základní části druhé místo, jsou v semifinále po dvou letech. Loni vypadli ve čtvrtfinále s mistrovským Třincem. Liberec skončil potřetí za sebou ve čtvrtfinále.

Trenéři Liberce se po třech porážkách rozhodli nasadit do branky Krále místo Hrenáka, pro dvacetiletého gólmana ale zápas nezačal ideálně. Po 99 sekundách hry jej po přečíslení dvou na jednoho překonal Buchtele. Opět se tak prosadila třetí formace Sparty, která měla významný podíl na úterní výhře hostů.

Vyrovnat mohli v přesilové hře Bulíř nebo Filippi, brankář Kovář ale Spartu podržel. V 8. minutě na druhé straně pomohla po Horákově teči Královi tyč, o pět minut později už Pražané druhý gól přidali. Libereckého brankáře prostřelil volný Irving.

Sparta se poté soustředila na pozornou obranu a dlouho držela dvoubrankové vedení. Ve 30. minutě se ale od modré čáry trefil k tyči Pérez a domácí zvýšili aktivitu. Vzápětí navíc v útočném pásmu fauloval Vitouch a Liberec dokázal čtvrtou přesilovou hru využít. Nejprve Forman neproměnil samostatný nájezd a o minutu později prostřelil Kováře před brankou zcela volný Rychlovský.

Nejlepší střelec základní část mohl v 36. minutě vývoj zápasu zcela otočit, tentokrát ale brankáře Sparty nepřekonal. Na druhé straně se proti Konečnému vyznamenal Král.

Na začátku třetí části při Kempného vyloučení se nejprve do šance dostal Lajunen, poté byl blízko skórování Hawryluk. Kanadský útočník se ale poté, co netrefil odkrytou branku, jen chytal zklamaně za hlavu. Selhání v koncovce jej mrzelo ještě více v 48. minutě, kdy Chlapík připravil šanci pro Formana, jenž zamířil výrazně lépe než Hawryluk.

V 53. minutě přiblížil Spartu nejrychlejšímu možnému postupu Horák, od jehož brusle se odrazil puk po Miklišově přihrávce. Poslední slovo měl při power play domácích Forman.

Ohlasy trenérů

Filip Pešán (Liberec): „Dnes na začátku zápasu, v první třetině, jsem měl poprvé pocit, že jsme Spartě nestačili. Hosté vedli 2:0 a tam jsem trošku hledal slova. Myslel jsem si, že nám došlo. Pak ale musím dát obrovský kredit a smeknout, jak jsme se do zápasu vrátili. Získali jsme fanoušky na svoji stranu, tlačili jsme se do brány a vyrovnali jsme. Pak se ale ukázala část zápasu, které koresponduje s tím, jak vnímám celou sérii. Tlačili jsme, měli jsme nejvyloženější šance do prázdné brány, nedali jsme a Sparta z protiútoku z jedné šance dala gól, z druhé dala druhý gól a bylo po zápase, stejně jako je po sérii. Čtyři nula na zápasy je kruté, na druhou stranu obrovský respekt kvalitě, v jaké Sparta sérii odehrála. V jakékoliv situaci, za jakéhokoliv stavu byla organizovaná a fantasticky vedená výbornými trenéry. Dbali na detaily a my jsme vždy sekundovali a dotahovali, někdy Spartu euforicky přehrávali, ale v kvalitě, dodržování systému a detailech byla Sparta lepší.“

Pavel Gross (Sparta): „První třetina dnes neměla takovou intenzitu a tempo jako první třetiny v předešlých zápasech. Něco jsme si k tomu v kabině řekli, ale nějak se nám to vymklo z rukou. Udělali jsme hodně zbytečných faulů a soupeř se dostal zpět. Pak jsme ale našli vnitřní sílu, trošku jsme se o tom pobavili (ve druhé přestávce), řekli jsme si, co chceme hrát, a myslím si, že pak jsme měli i trošku štěstí, když Kuba Kovář v oslabení vytáhl pár věcí. Poté jsme si vytvořili pár šancí, které jsme proměnili, a to podle mého byl rozdíl v zápase. Všechna utkání v sérii byla těsná, bylo to vyrovnané a vždy rozhodovaly maličkosti. Jako dnes. Extra zákrok, využitá šance. Obě mužstva jela naplno, makala. Víme, že Liberec je vyspělé mužstvo, ale my jsme ho ubránili.“

Góly

Domácí: 29:47. Pérez, 31:42. Rychlovský

Hosté: 01:39. Buchtele, 12:16. Irving, 47:24. Forman, 52:52. Horák, 58:57. Forman

Sestavy

Domácí: D. Král (Hrenák) – Budík, Knot, Kolmann, Melancon, Ivan, Galvas, Aubrecht – Rychlovský, Filippi (A), Faško-Rudáš – Birner (C), Bulíř (A), Hawryluk – Mucha, A. Najman, Zachar – Vlach, Šír, Pérez.

Hosté: J. Kovář (Kořenář) – Kempný (A), Mozík, Krejčík, Mikliš, Němeček, Irving, Beaudin – D. Vitouch, Horák, Chlapík – P. Kousal, O. Najman, Řepík (C) – Buchtele, Lajunen, Forman (A) – Hrabík, Konečný, Harper.

Rozhodčí

Šír, Mrkva – Svoboda, Thuma

Stadion

Home Credit Arena, Liberec

Bílí Tygři Liberec Vše o klubu ZDE

HC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
23


Články odjinud