Testujeme

Recenze sonického kartáčku Oclean X Ultra S

Chcete mít dokonalou kontrolu nad svou ústní hygienou a při čištění zubů nepodcenit vůbec nic? Pak by vás rozhodně mohl oslovit chytrý a špičkově vybavený sonický kartáček Oclean X Ultra S. V dnešní recenzi se podíváme, co vše nabízí a umí a zda jde o opravdu ideální volbu pro perfektní péči o zuby.

Oclean X Ultra S Black sonický kartáček - 03
Oclean X Ultra S Black sonický kartáček

Alternativě lze zakoupit u prodejců: Alza.cz | Dr.Max.cz | Pilulka.cz | Nazuby.cz

O značce Oclean

Oclean logo Moderní, inovativní a mladá značka Oclean vznikla teprve v roce 2016 a od svého založení se specializuje především na ústní hygienu, přičemž se snaží využívat a testovat meze a možnosti nejnovějších technologií. Ve světě „chytrých“ zubních kartáčků je Oclean skutečný expert, který se věnuje nejen výrobě, ale i samotnému vývoji technologií.

Ostatně na svém kontě má přes 300 patentů v tomto oboru, ale třeba i na dvacet mezinárodních, prestižních cen za design, který je u výrobků Oclean skutečně na vynikající úrovni. Značka je navíc spojená se světově významnou čínskou společností Xiaomi, která patří mezi nejdůležitější globální technologické lídry.

Jak funguje sonický kartáček Oclean X Ultra S?

Značka Oclean má na svém kontě už nejeden sonický kartáček. V roce 2017 vše začalo sonickými kartáčky Oclean One, které poprvé využívaly špičkové bezkartáčové magnetické motory Maglev. Ty se staly srdcem i všech následujících kartáčků – včetně Oclean X Ultra S.

Série Oclean X odstartovala již v roce 2019 a šlo o první sérii sonických kartáčků s barevným dotykovým displejem.

Oclean X Ultra S Black sonický kartáček - 02
Oclean X Ultra S Black sonický kartáček

Model X Ultra S v současnosti představuje špičku v rodině kartáčků Oclean a pravděpodobně jde o jeden z „nejchytřejších“ a nejpokročilejších nástrojů ústní hygieny na současném trhu. Za zmínku stojí i super-tiché kartáčky této značky ze série Oclean Air 2.

Výkon, jaký svět neviděl

Oclean se specializuje výhradně na sonické kartáčky. V tomto směru nabízí bezkonkurenční výkonnost a díky motorům Maglev dokáží vyvinout až 84 000 pohybů za minutu. Tento výkon přitom zůstává stabilní při každé úrovni nabití a velkou výhodou je vynikající tichost, která se pohybuje kolem hladiny 45 dB.

Sonická vs. rotační technologie – která je lepší?

Možná uvažujete, zda je sonická technologie tou správnou volbou pro váš chrup. Existují totiž samozřejmě i konkurenční technologie, především rotační. Jaké jsou v nich rozdíly a je některá lepší než druhá?

Rotační kartáčky jsou vývojově starší a jejich hlavice vykonávají částečně rotační pohyby ze strany na stranu. Sonické kartáčky naproti tomu vykonávají spíše vibrační pohyb, obvykle ve výrazně rychlejší frekvenci.

Oclean X Ultra S Black sonický kartáček - 01
Oclean X Ultra S Black sonický kartáček

Ačkoli existují velmi kvalitní rotační či oscilačně-rotační kartáčky, naprostá většina zubních hygieniků a zubařů doporučuje spíše kartáčky se sonickou technologií. Ta je obecně považována za šetrnější a zdravější pro dásně i sklovinu. Více se přibližuje ideální technice čištění zubů. Výhodou je, že čištění je obvykle i příjemnější. Sonické kartáčky jsou vhodné i pro citlivé zuby a dásně. Tato technologie tedy začíná nabírat jasný náskok a dnes už sonické modely trhu dominují.

Chytřejší váš kartáček už být nemůže

Oclean X Ultra S ale není jen o pokročilé sonické technologii a špičkovém motoru. Je totiž doslova nadupaný technologiemi a jde o mimořádně „inteligentní“ kartáček. V laboratořích Oclean získali na 200 milionů poznatků o uživatelském chování při čištění zubů. Na jejich základě vyvinuli inteligentní systém, který umožňuje neustále monitorování, analyzování a podávání zpětné vazby o 8 zónách ústní dutiny při čištění zubů. Díky Oclean X Ultra S se vám už nemůže stát, že byste nějaká místa zanedbávali (což je velmi častý nešvar) a v důsledku toho vám hrozilo zvýšené riziko zubního kazu, zánětů či jiných problémů.

Zubní hygienik ve vašem kartáčku

Kartáčky Oclean X jsou specifické velmi kvalitním dotykovým displejem, ale další jejich specialitou je hlasový průvodce založený na pokročilé umělé inteligenci. Díky tomu vám kartáček v reálném čase poskytuje hlasovou zpětnou vazbu ve formě instrukcí a doporučení. Kartáček se ozve, například když příliš přitlačíte, když zapomenete na nějakou oblast nebo ji nevyčistíte dostatečně důkladně a i v jiných situacích. Na displeji pak vidíte i statistické výsledky a informace o kvalitě čištění (displej ale zobrazuje i různé pozdravy nebo třeba informace o počasí).

Spárování s mobilem

Asi vás nepřekvapí, že takhle přemoudřelý kartáček můžete spárovat i s mobilní aplikací (Oclean Care +). To se rozhodně vyplatí zejména fajnšmekrům, protože aplikace poskytne mnohem rozsáhlejší a detailnější analýzy a statistiky či možnosti nastavení, než kdybyste používali kartáček jen sám o sobě. Nicméně aplikace není pro provoz kartáčku nutná.

Napájení a výdrž

Velkou výhodou kartáčků Oclean X Ultra S je i vynikající výdrž baterie. Ta vydrží na jediné nabití až 40 při čištění zubů 2x denně po dobu 2 minut. Samozřejmostí je indikátor, který informuje o nízké hladině baterie. Nabíjení následně trvá cca 4,5 hodiny. Součástí příslušenství je taky nabíjecí pouzdro anebo i bezdrátová nabíječka.

Oclean X Ultra S Black sonický kartáček - 04
Oclean X Ultra S Black sonický kartáček

Zpracování a design kartáčku Oclean X Ultra S

Kartáček v černém provedení, který jsme měli možnost otestovat vypadá opravdu skvěle, velmi moderně a elegantně. Rozhodně od pohledu evokuje luxusní zboží. Není přitom přehnaně robustní nebo těžký, váží jen kolem 100 g a velmi dobře sedne do ruky.

Pokud jde o odolnost a zpracování, i zde si kartáček vede skvěle. Nabízí krytí IPx7 – tedy úplnou vodotěsnost. Velmi zajímavý je i nanopovlak na povrchu kartáčku, který zamezuje znečištění, ale chrání i před plísněmi. Je tady velmi příjemný na dotyk. Ani v tomhle směru tedy není kartáčku Oclean co vytknout.

Režimy a funkce Oclean X Ultra S

Co by to bylo za namakaný kartáček bez nejrůznějších čisticích režimů? I těch se samozřejmě dočkáte. Základních režimů je pět. Patří mezi ně režimy pro ranní a večerní čištění, citlivý mód, bělicí režim anebo exkluzivní nastavitelný mód, který si můžete v aplikaci přizpůsobit vlastním potřebám. V aplikaci lze například nastavit 32 stupňů intenzity, což si řekněme je možná opravdu až zbytečné, nicméně kdo si rád hraje, tyto možnosti uvítá.

Oclean X Ultra S Black sonický kartáček - 07
Oclean X Ultra S Black sonický kartáček

Co je v balení?

Pojďme se ještě podívat na obsah balení kartáčku Oclean X Ultra S, které je poměrně velmi štědré. Kromě těla kartáčku zde najdete nabíjecí pouzdro s USB C koncovkou, dále zmíněnou bezdrátovou nabíječku WP02, uživatelskou příručku, držák na stěnu a hlavně tři hlavice.

Jde o hlavici Ultra Clean pro perfektní vyčištění i nedostupných míst a odstranění plaku. Ultra White hlavice se zaměřuje na odstraňování pigmentu, tedy bělení. Ultra Gum Care je pak vhodná pro citlivé zuby a dásně.

Celkové hodnocení recenze kartáčku Oclean X Ultra S

Kartáček Ocean X Ultra S patří k technologicky nejpokročilejším a nejchytřejším elektronickým sonickým kartáčkům a v zásadě mu není co vytknout. Jde o exkluzivní kousek vhodný i pro náročné zájemce. A zde je zřejmě jediné úskalí, pro běžného uživatele může být svými mnoha funkcemi a inteligentními systémy až příliš předimenzovaný. Na druhou stranu je nutné přihlédnout i k tomu, že tento kartáček navzdory své špičkové vybavenosti a kvalitě zpracování není extrémně drahý. Na trhu jsou i výrazně dražší sonické kartáčky, takže poměr ceny a kvality je podle mého názoru u Ocean X Ultra S na skvělé úrovni.

Oclean X Ultra S Black sonický kartáček - 08
Oclean X Ultra S Black sonický kartáček

Celkové hodnocení: 97 % (vynikající produkt)

Alternativě lze zakoupit u prodejců: Alza.cz | Dr.Max.cz | Pilulka.cz | Nazuby.cz

Fotogalerie

0 Sdílení