Ironman nedávno aktualizoval svá pravidla, přinášející několik významných změn.

20.03.2024 -
Ironman aktualizoval svá pravidla pro rok 2024, zahrnující klíčové změny jako zákaz nošení aerodynamických lahví v dresu a povolení odpočinkových bójek bez sankcí, zdůrazňující závazek k fair play a bezpečnosti účastníků.

První výraznou změnou je zákaz nošení lahví nebo hydratačních systémů v dresu, známých jako „camel bagy“. Tento způsob, zaměřený na zlepšení aerodynamiky, byl široce diskutován. Používání lahví nebo hydratačních rezervoárů v dresu jako aerodynamických prvků na hrudi prokázalo podle výzkumů značné aerodynamické výhody. Studie Jim Manton z ERO Sports a výzkum profesora Berta Blockena a doktora Fabia Malizie z KU Leuven ukázaly, že umístění standardní láhve na hrudi může snížit aerodynamický odpor až o 9%, což nabízí výrazné zlepšení pro závodníky všech úrovní. Nicméně, s touto znalostí, mnoho triatletů začalo tento trik hojně využívat, což vedlo k jeho zákazu v aktualizovaných pravidlech Ironmanu pro rok 2024. Konkrétně, zákaz používání jakýchkoli hydratačních systémů či vložek umístěných v přední části závodního obleku s cílem eliminovat aerodynamické výhody.

Další změnou je aktualizace pravidla 5.03 (b), které zakazuje ochranné systémy, aerodynamické kryty a jiné zařízení či materiály s úmyslem snížit odpor vzduchu. Toto pravidlo se týká i aerodynamických sestav a výstupků na jakékoliv části vybavení, s diskvalifikací při porušení. Typickým příkladem je využití lepící pásky na hrazdě.




Ironman rovněž rozšířil možnosti pro „odpočinkové bójky“ bez sankcí. Od roku 2013, kdy byla zahájena iniciativa SwimSmart v Severní Americe, bylo stanoveno, že sportovci nebudou diskvalifikováni za odpočinek na těchto plovácích. Aktualizace pravidel pro rok 2024 nyní umožňuje sportovcům používat k odpočinku kajaky, či plováky, pokud nedochází k pomoci vpřed v plavání.

Změny také zahrnují pravidlo vyžadující zapnutý zip na dresu až k začátku (konci :-)) hrudního koše, což bude přísně kontrolováno s možnou diskvalifikací za nedodržení. Poslední úpravou je pravidlo o odpadu, které upřesňuje postup odhazování odpadků během závodu.

Hodnocení:
Přečteno 1521x
RUBRIKY ČLÁNKŮ
AKTUÁLNÍ ČLÁNKY
28.4.24IRONMAN Texas ovládli Hermandez a Matthews, Jana Richtrová ovládla AG
26.4.24Výsledkový servis
17.4.24Youri Keulen a Ashleigh Gentle ovládli triatlon Singapore T100
7.4.24Drama a kontroverze na IRONMAN 70.3 Oceanside 2024: Vítězství Sanderse a Knibb a sporné diskvalifikace.
28.3.24Olympijský šermíř Beran ocenil železnou ženu z Havaje. Stala se sportovcem roku Prahy 14
20.3.24Ironman nedávno aktualizoval svá pravidla, přinášející několik významných změn.
11.3.24Dominance Ditleva a Lee zahájila éru T100 v Miami
2.3.24McKenna a Sodaro ovládli Ironman Nový Zéland
19.2.24Dříve stačilo do tepla jen jezdit a dnes by tam triatlonista pomalu měl bydlet celou zimu, říká Pavel Wohl
6.2.24Mistrovství světa Ironman 70.3 pro rok 2025 míří do Marbelly ve Španělsku