Jízdou do práce na kole zlepšíte celý den

Energetická zásoba, co se jen tak nevyčerpá. K tomu podpora kognitivních funkcí, s níž se pojí zase pracovní produktivita. Pomyslnou třešničkou na dortu dojíždění o dvou kolech je silnější imunita, prevence cukrovky a normalizace krevního tlaku.

Jarní teploty přímo vybízejí k venkovním aktivitám, po kterých se nám nám během nejchladnějších měsíců roku stýskalo. Není tedy už čas oprášit kolo? A ještě lépe – co takhle na něm jezdit do práce? Odpadne tím nejen frustrující stání v dopravních zácpách a boj o parkovací místo, ale i značná část finančních nákladů na pohonné hmoty. Navíc vám to pozitivně ovlivní celý den! Jak moc?

Co kilometr, to dávka energie

Čerpat potřebnou vitalitu z kávy? Ano, to samozřejmě můžete, ale je tu i bezkofeinová možnost – cyklistika. Prokázalo se (1), že ranní vyjížďky, zejména ty s nízkou a pohodovou intenzitou v mírném tempu, zvyšují hladinu energie i činnost metabolismu až do odpoledních hodin. Dle názoru odborníků (2) se díky nim také budete cítit více naklonění dělat zdravější rozhodnutí týkající se například stravy. I to je pořádný krok k celkové pohodě, jak potvrzují odborné výzkumy (3). Z těch vyplývá, že lidé konzumující ovoce a zeleninu mají optimističtější náladu a úzkostné stavy se jim vyhýbají.

Dojeďte si pro brilantní výkon mozku

Myšlení, vnímání, pozornost, paměť, učení i rozhodování – to všechno jsou kognitivní funkce potřebné nejen v práci. Právě jízda na kole jim dopřává pořádný stimul s blahodárným působením, a to již po pouhých deseti minutách (4). Z velké části je to způsobeno uvolňováním endorfinů, což jde venku na čerstvém vzduchu doslova samo.

Nemoci si na vás nepřijdou

Zmíněná činnost má obrovský vliv i na prevenci celé řady komplikací. Předchází srdečním problémům, jako je kupříkladu vysoký krevní tlak, infarkt i mrtvice (5). Rovněž omezuje pravděpodobnost diabetu druhého typu (6), přičemž reguluje škodlivý cholesterol, posiluje imunitu, zlepšuje krevní oběh a optimalizuje tvorbu kolagenu (7). Ekologicky smýšlející jedinci ocení i další výhodu – dojíždění na kole snižuje lidskou dopravní uhlíkovou stopu o 67 procent (8). A to se počítá! Kdy do pedálů šlápnete vy?

Zdroje: (1) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/sms.13054, (2) www.bjsm.bmj.com/content/54/13/776, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4940663/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6388745/, (5) www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.116.004413, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4942105/, (7) www.mdpi.com/1660-4601/17/8/2721, (8) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1361920921000687






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat