Hlavní obsah

Birner po vyřazení naznačil loučení. Jestli to byl můj poslední zápas v kariéře, jsem s tím v pohodě, řekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl naměkko. Po vyřazení se Spartou znamenající konec sezony na kapitána Bílých Tygrů Michala Birnera dolehly emoce. Možná šlo o jeho poslední zápas za Liberec. Možná i celé jeho bohaté kariéry. „Jsem nachystaný na všechno,“ přiznal 38letý útočník po prohře (2:5), čtvrté v sérii. „Miluju play off a teď mě mrzí, že už nehrajeme,“ litoval.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Liberec - Sparta, Pražané slaví postup do semifinále a Liberci končí sezónaVideo: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Čtvrtfinále play off: 4. zápas Liberec - Sparta

Co Liberci v sérii se Spartou chybělo?

Zkušenosti, kvalita Sparty je celkově enormní. Měli jsme šance, i teď za stavu 2:2 dvě ohromné šance. Nedali jsme a oni v podstatě za minutu dali rozhodující gól. Zkušenost v zakončení, celkově kvalita jejich hry. Mají fantasticky poskládaný tým. Gratuluju jim, že sérii zvládli 4:0. Možná bychom si minimálně jeden zápas zasloužili vyhrát, ale takový je hokej. A je konec.

Jak důležitým faktorem byly nevyužité přesilové hry?

Speciální týmy jsou hlavně v play off zásadní. My jsme hodně v sezoně zvedli oslabení. To nám i proti takhle kvalitnímu týmu fungovalo. V přesilovkách jsme šance měli, jak v domácích zápasech, tak na Spartě. Ale v zakončení jsme selhali.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Liberec - Sparta, neproměněná tutovka libereckého HawrylukaVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Jak moc vám chyběli zranění nebo suspendovaní hráči?

Na to se určitě vymlouvat nebudu. To je součást play off. Je veliké štěstí, když nějaký tým projde play off bez zranění. Kluci, kteří do toho naskočili, to podle mě zvládli výborně. Měli jsme i hodně mladé kluky, klobouk dolů před nimi. Budou na to určitě vzpomínat do konce života.

Celkově sezonu hodnotíte jak?

Série s Olomoucí ukázala, že síla, charakter v týmu byly. V předkole jsme se vydali strašně moc fyzicky, emočně. Stálo nás spoustu sil, ale určitě to nebyl faktor toho, proč jsme prohráli sérii se Spartou. Celkově musíme sezonu hodnotit kladně. Spousta mladých hráčů udělala veliký skok dopředu. Zapracovali se tady další hráči. Tým prochází přestavbou a můj pocit je takový, že to jde správným směrem. Ale samozřejmě tým ještě není tam, kde by všichni chtěli, aby byl, tedy aby každoročně atakoval medailové pozice. Věřím tomu, že příští rok to zase bude lepší a fanoušky tenhle tým ještě potěší.

Vám končí v Liberci smlouva, budete u toho?

Jsem nachystaný na všechno. V hlavě mám spoustu věcí. Asi to byl můj poslední zápas, alespoň tady v Liberci. Zatím to tak vypadá. Sedneme si ještě s majitelem klubu, s Filipem a doladíme to dál. Ale v podstatě takhle jsem to měl nastavené od začátku sezony. Rodina, děti, manželka mi posledních deset let strašně moc obětovaly, a teď přichází ten čas, kdy jim to musím vracet. Ale uvidíme, ještě nechci nic říkat na sto procent. Jestli to byl můj poslední zápas i v kariéře, jsem s tím v pohodě. Byli tady všichni, co tady měli být. Moji rodiče, brácha, celá má rodina. Skončilo to proti Michalu Řepíkovi, jednomu z mých nejlepších kamarádů. Určitě by to mělo nějakou symboliku, ale v tuhle chvíli nic stoprocentního není.

Jsou ve hře i Litoměřice?

Samozřejmě se to nabízí. Jsem odtamtud, mám tam zázemí, celou rodinu. Ale musím si všechno ještě nechat projít pořádně hlavou. První liga není vůbec jednoduchá soutěž. Dan Sadil (bývalý předseda klubu - pozn. redaktora) je můj hodně dobrý kamarád, před pár lety jsem mu něco slíbil, jsem člověk, co na takové věci nezapomíná a chce to splnit. Ale bude to muset dávat smysl mně, mojí rodině. A i když nebudu hrát, cítím nějaký závazek k tomuto klubu, protože tenhle klub tady prostě miluju.

Nebyl jste při loučení se sezonou před fanoušky naměkko?

Samozřejmě, naměkko jsem byl i po zápase v kabině. Když tam na člověka emoce padnou a uvědomí si, čeho tady byl nějakou dekádu součástí… Ať už to bude pokračovat jakkoliv, můžu odejít úplně s čistým svědomím, že jsem tomu dal všechno, co bylo ve mně. Co jsem slíbil, to jsem splnil. Na to jsem pyšný.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Liberec - Sparta, Forman i druhý den pomohl třemi body k postupu SpartyVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Co říkáte na růst Jakuba Rychlovského a spol., ke kterému jste přispěl?

Kluci dělali obrovský progres. Oni mají všechno před sebou. Snažil jsem se jim nějakou cestu ukázat a jen jim přeju vše nejlepší, ať už budou kdekoliv. Ať se hokejem baví, mají skvělou kariéru. Ať milují tenhle klub. Když odsud odejdou, ať se sem chtějí vrátit.

Měl by Jakub Rychlovský vyzkoušet NHL?

Kdy jindy, než když vyhraje nejlepšího střelce v hodně těžké lize v Evropě. S jeho poctivostí a myšlením je to za mě určitě hráč, který má šanci v NHL. Je v něm obrovský potenciál a ten se ještě bude rozvíjet. Přeju mu jen to nejlepší.

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 19 : 00
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec