Studenti

Článků v rubrice: 314

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Fotogalerie (1)
I energetika potřebuje kvalitní řemeslníky (zdroj SOŠJ)

Učební obory bývaly často poslední volbou řady uchazečů o studium na středních školách s jistotou, že se alespoň na nějakou školu dostanou. V minulosti bývalo běžné, že na učební obor šli i žáci, kteří o jeho studium neměli zájem a po roce se znovu hlásili na vysněnou střední školu. To už ale dávno neplatí. „Odliv žáků po prvním ročníku na jiné školy je zcela minimální. Spíše evidujeme opačný trend, tedy snahu přestoupit na naši školu a naše učební obory odjinud. Většina uchazečů o řemeslné učební obory bere svoji volbu jako primární, a nikoliv záložní nouzovou variantu. Dnes si uchazeč o maturitní obory dá přihlášku spíše na dvě vysněné střední školy a jejich maturitní obory a třetí variantou je přihláška na maturitní obor střední školy, která nemá takový přetlak zájemců. Vzhledem k převisu zájemců o řemeslné učební obory je motivovaných uchazečů pro daný řemeslný obor až 70 %,“ popsal Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov (SOŠJ).

V loňském roce hlásily „učňáky“ napříč Českem velký přetlak přihlášených. „Každoročně u nás studuje přes 1 500 žáků, což znamená, že patříme mezi největší střední školy v Česku. Letos předpokládáme přijetí zhruba 500 nových žáků do prvních ročníků maturitních i učebních oborů. Obdobně tomu bylo už loni. Prakticky ve všech oborech jsme měli více přihlášek,  v některých oborech  i několikanásobně. Odmítnout jsme museli kolem 620 uchazečů,“ uvedl Miloslav Janeček.

Pečlivě vybírat by měli uchazeči nejen školu, ale i obor

Na některé školy je kvůli kapacitě velmi obtížné se dostat. „U učebních oborů zakončených výučním listem je u nás dlouhodobě největší zájem o obory instalatér, truhlář, zahradník, strojní mechanik a malíř/lakýrník. Například budoucích truhlářů můžeme přijmout maximálně 45, přihlášek loni dorazilo 153, obor instalatér má kapacitu 45 žáků, přihlášek se nám loni sešlo 110. Naopak dlouhodobě je nejmenší zájem a tudíž nejméně žáků právě v těch učebních oborech, o které je na trhu práce paradoxně velký zájem. Konkrétně se jedná o učební obory pokrývač, klempíř nebo sklenář.  Například učební obor sklenář aktuálně v celé České republice vyučuje pouze naše škola,“ řekl Miloslav Janeček.

Obor lze změnit

Ne každý člověk má v patnácti letech jasné představy o své budoucnosti. Často se tak stane, že si vybere obor, který ho nebaví nebo pro který nemá předpoklady. To ale nemusí nutně znamenat, že bude celý život dělat něco, co mu nejde. Obor může během studia změnit. „Je možnost přestupu z maturitního oboru na obor učební, pokud žák přecenil síly v rámci maturitního studia. Běžně také dochází k tomu, že žáka například nebaví práce se dřevem a požádá o přestup z učebního oboru truhlář například na obor strojní mechanik, který pracuje s kovy. Pokud  změní obor v prvním pololetí školního roku, lze to mnohdy uskutečnit i bez nutnosti opakování ročníku, a tedy ‚ztráty' roku pro daného žáka. Vše je samozřejmě podmíněno volnou kapacitou v daných oborech vzdělání,“ vysvětlil Miloslav Janeček.

Velká poptávka po kvalifikovaných řemeslnících

Po ukončení studia se absolventi o práci bát nemusejí. Většinu z nich si firmy „zabookují“ už během studia. „Po absolventech řemeslných oborů je mezi zaměstnavateli obrovská poptávka. Naši školu týdně kontaktuje několik firem, které mají zájem nejen o absolventy daných oborů, ale i o možnost přijmout žáky vyšších ročníků na odborný výcvik. V plné míře zde platí základní ekonomická poučka, že co je vzácné a nedostatkové, to je současně drahé. Takže naši absolventi řemeslných oborů si z pracovních nabídek vybírají a často nastupují do firem s nadstandardním finančním ohodnocením,“ uzavřel Miloslav Janeček.

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA JAROV, www.skolajarov.cz

Střední odborná škola Jarov spojuje hned několik různorodých zaměření – stavební, dřevařské, zahradnické a sportovní. Nabízí vzdělávání ve čtyřletých studijních a tříletých učebních oborech. Studijní obory jsou zakončeny maturitou, učební obory výučním listem. Na tříleté učební obory se dá navázat v rámci dvouletého denního nástavbového studia zakončeného maturitou. Škola zároveň zajišťuje výuku v oborech určených absolventům speciálních základních škol nebo žákům se specifickými vzdělávacími potřebami. Učební obory: instalatér, kamnář, klempíř, kominík, malíř, pokrývač, podlahář, sklenář, strojírenské práce, tesař, truhlář, zahradník, prodavač květin, zámečník, zedník. Maturitní obory: dřevostavby, management ve sportu, management ve stavebnictví, stavební obnova, technická zařízení budov, zahradnictví.

O Školní botanické zahradě SOŠ Jarov jsme psali zde  https://www.3pol.cz/cz/rubriky/medicina-a-prirodoveda/2609-krasy-i-zahady-kolem-stolete-zahrady

 Zdroj: Tisková zpráva SOŠJ

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail