Dnes Středa - oblacno 23°C
Zítra Čtvrtek - skorojasno 23°C
Středa 1. 5. 2024
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražský životVýstavy

Proč mají ježci rádi vajgly? Výstava ukáže pražskou přírodu jinak

21. 3. 2024 - 1. 9. 2024
Nová expozice v Centru architektury a městského plánování (CAMP) pozoruje město „očima“ rostlin a živočichů. Jak vnímají chodníky, pukliny v omítce, nádražní peróny nebo pouliční lampy? Jakým způsobem a jak úspěšně využívají prostředí, které si lidé vystavěli pro sebe? Kolik „obyvatel“ vlastně Praha dohromady má? Nejen na tyto otázky odpovídá výstava, kterou připravil CAMP ve spolupráci s tvůrci dokumentárního filmu a knihy Planeta Praha. Pro návštěvníky je připravena řada interaktivních prvků, včetně virtuální reality. Razantní změnou prošlo atrium, které se stalo apokalyptickou džunglí. Jak se tato městská zahrada v průběhu výstavy ještě promění?

Planeta Praha zábavnou formou prezentuje fakta, která mohou být pro mnohé návštěvníky překvapivá. Například to, že v okolí kolektorů a výduchů z metra vzniká tropické klima, a proto mohou Pražané narazit třeba na palmy na Vyšehradě. V pražských kanalizacích žije odhadem přes pět miliónů potkanů, což je mnoho násobně více než lidí. Ježci a další zvířata žvýkají nedopalky od cigaret a roztírají se je po celém těle, nikotin totiž funguje jako repelent proti blechám, klíšťatům a dalším nedopalkům. Ptactvo v hlavním městě se dá velmi dobře spočítat – celkem 248 druhů ptáků a z toho jich 139 na území Prahy také hnízdí. Jsou to celkem 2/3 z celé České republiky.

„Často slýcháme o druzích živočichů, které se vlivem lidských aktivit dostávají na pokraj vyhynutí, nebo musí měnit své zažité způsoby fungování. Výstava v CAMPu ukazuje, že lidé a příroda nemusí být vždy ve vzájemném konfliktu a že lze navrhovat město, které nabídne přirozená obydlí pro živočichy. Proto nesmíme při plánování budoucí výstavby zapomínat na biodiverzitu. Moderní město se pak může z tohoto hlediska stát dokonce bohatším, než současná příměstská krajina,“ říká Petr Hlaváček, náměstek primátora pro oblast územního rozvoje.

Pestrá příroda města je ve výstavě představena prostřednictvím panoramatické projekce, která je pomyslným oknem do vybraných pražských „biotopů“ – od pražské stepi přes městskou džungli a rybník v parku k obyčejnému chodníku a letní noci na Petříně. Z návštěvníků výstavy se stávají terénní výzkumníci a díky interakci s projekcí objevují skrytý život pražské přírody na unikátních filmových záběrech.

Jak by Praha vypadala, kdyby lidé z města náhle zmizeli? Na tuto otázku odpovídá instalace ve virtuální realitě – v zatopeném metru se množí ryby, v centru bují hustý dubový les, ve kterém se mezi ruinami budov prohání stáda divokých prasat. I takhle může vypadat Praha za sto let.

„V rámci výstavy, kterou symbolicky zahajujeme první jarní den, jsme se rozhodli proměnit atrium CAMPu z původně úhledné pobytové zóny v divokou laboratoř pod širým nebem. V malé městské džungli se za šest měsíců trvání výstavy vystřídá hned několik rostlinných společenstev v zápase o životní prostor,“ říká Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Spolehlivými průvodci „džunglí“ velkoměsta jsou odborní poradci, bez kterých by expozice nemohla vzniknout. Výstava ukazuje, co všechno k jejich profesi a terénní práci patří – nástroje, fotografie, náčrtky, ilustrace, poznámky a zápisníky a také úlovky z výprav do městské přírody. A tak návštěvníci v CAMPu najdou například spacák botanika Jana Alberta Šturmy, ve kterém tráví noci v křoví podél silnic. Mohou zde také prozkoumat maketu mraveniště, pomocí které dokumentarista Jan Hošek nahlíží do domácnosti mravenců. Nebo si prohlédnout entomologickou síťku zoologa Ondřeje Sedláčka, protože ani ve 21. století se chytat hmyz bez síťky prostě nedá.

„Již tradičně jsme výstavu rozšířili o doprovodný program pro děti i dospělé. Zaměříme se třeba na modrozelenou infrastrukturu, způsoby jak čelit změnám klimatu a v terénu si ukážeme příklady projektů, které napomáhají lepšímu soužití mezi lidmi a přírodou,“ shrnuje Štěpán Bärtl, vedoucí CAMPu.

Pro přípravu výstavy byly použity materiály z dokumentárního filmu Planeta Praha (režie Jan Hošek, produkce Radim Procházka, Kuli Film, 2022) a populárně naučné knihy Planeta Praha, kterou v roce 2022 vydalo nakladatelství jakost Jany Kostelecké.

V této souvislosti výstava představuje tak práci odborníků z Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR Praha), Odboru ochrany prostředí MHMP a dalších relevantních institucí.

Výstava je v CAMPu k vidění od 21. března do 1. září.


Autor: Cen

Praha 13 vypsala výběrová řízení na několik pracovních pozic

Dnes ve 14:17

Úřad MČ Praha 13 vypsal výběrová řízení na několik pracovních pozic. Informoval o tom na sociálních sítích. 

Praha 4 zve na řadu pietních akcí, první z nich 2. května

Dnes ve 14:03

Praha 4 pořádá také letos pietní akty jako vzpomínku na konec 2. světové války, její oběti i hrdiny.

Na Mariánském náměstí začala výstava s názvem 20 let v EU

Dnes v 11:42

Na Mariánském náměstí před budovou Nové radnice byla u zahájena panelová výstava nazvaná 20 let v EU.

Májová výstava skalniček

Dnes v 11:05

Výstava skalniček, hájních rostlin, azalek a rododendronů, dřevin a jiných, často velmi vzácných a málo pěstovaných rostlin v zahradě kostela sv. Jana na Skalce na Karlově náměstí.

Malostranský hřbitov: Májové slavnosti

Dnes v 10:38

Spolek Malostranský hřbitov zve na již 15. ročník obnovených Májových slavností, který se uskuteční v neděli 19. května od 14 hodin na Malostranském hřbitově. Na akci proběhne křest nejnovější publikace o hřbitově, tentokrát zaměřené na téma železnice.

Prohlédněte si vilu Karla Kramáře na Letné

Dnes v 09:35

Na státní svátek 1. května připravil Úřad vlády první z letošních dnů otevřených dveří. Prohlédnout si budete moci vilu prvního československého premiéra Karla Kramáře na Letné.

United Islands of Prague 2024

Dnes v 09:25

Festival United Islands of Prague se letos koná po jednadvacáté. Opět se můžete těšit na hudební objevy z České republiky, i ze zahraničí od 1. do 4. května nejen na pražských ostrovech.

Praha 6: ZŠ Věry Čáslavské má nového ředitele

Dnes v 08:58

Ředitelem ZŠ Věry Čáslavské na Petřinách je od 1. května Vojtěch Novák. Jmenování potvrdila rada městské části Prahy 6 na základě rozhodnutí konkurzní komise. 

Běh pro Paměť národa 2024 v Praze

Dnes v 08:18

Devátý ročník Běhu pro Paměť národa v sobotu 11. května v 8:30. Trasy povedou oborou Hvězda. A na výběr bude několik možností – měřené běhy s hromadným startem na 5 nebo 10 km a štafeta 4× 2,5 km, neměřený běh na 1 km, do kterého se můžou zapojit třeba i rodiče s kočárky i závody pro děti na 200 a...

Květinový jarmark v H55

Dnes v 07:57

Jarmark lokálních pěstitelů a tvůrců se koná ve středu 8. května od 12 hodin. K dostání budou sazeničky, pokojovky, luční kvítí, ale i šperky, svíčky a jiné dekorace. O občerstvení se postará gril a kavárna Háčko.

Sobota: Street food na Smíchově

Včera ve 14:21

Street food na náplavce se koná v sobotu 4. května od 10 hodin.

První Pivní Máj u Břevnovského kláštera

Včera ve 14:13

Ve středu 1. května se koná u Břevnovského kláštera v Praze 6 devátý ročník akce První Pivní Máj, který představí produkci českých a moravských minipivovarů. Návštěvníci mají jedinečnou příležitost ochutnat výrobky od dvaceti vybraných minipivovarů.

Výhledy z pražských věží. Série vycházek odstartuje na Petříně

Včera v 11:40

Návštěvníci Prahy se mohou první květnový večer těšit na jedinečný zážitek sledování západu slunce z Petřínské rozhledny. Romantická prohlídka z dílny Pragensia viva zahájí sérii komentovaných vycházek „Výhledy z pražských věží,“ která zájemcům představí hlavní město...

Trhy na Budějovickém náměstí nově každé úterý a čtvrtek

29. dubna 2024 ve 12:57

Od 30. dubna se rozšiřuje možnost nákupu na Farmářských a potravinových trzích na Budějovickém náměstí. Nově zde najdete prodejce každé úterý a čtvrtek.

Další články
Nahoru