Menu
Přihlásit se

"Z účtů se za Fialovy vlády lidem a firmám vypařilo skoro tisíc miliard," upozorňuje svém článku pro měsíčník TO ekonom Karel Kříž. Ode dneška je březnové TO v prodeji! Na webu Deníku TO vám přinášíme malou ukázku.

Karel Kříž Karel Kříž
Publikováno 21/03/2024
Doba čtení 2 min.
Inflace, Ilustrační obrázek, Zdroj: Shutterstock.com

Jak známo, česká ekonomika jako jediná v celé Evropské unii dosud nepřekročila úroveň roku 2019. Šlapeme vodu už čtyři roky. Je to o to překvapivější, když ministerstvo vnitra hlásí, že v zemi je celkem 380 tisíc ukrajinských uprchlíků, tedy 3,5 % obyvatel navíc. Žádná jiná země EU v poměru k počtu obyvatel tolik nových konzumentů nemá. Především tito lidé zvyšují spotřebu (zejména potravin, elektřiny, služeb a dalšího běžného zboží), a také i něco produkují. Vidět to ale v celkových našich číslech není. Jsme i v té stagnující Evropě poslední.

Loňský rok byl přitom pro Česko dost úspěšný v exportu. Vyvezli jsme zboží za 5 674 miliard korun, což je růst +3 %. Lépe si v celé ospalé EU vedlo jen Slovensko (+5 %), zatímco několik zemí v objemu vývozu spadlo i o víc, než deset procent (Belgie a celé Pobaltí). Také Němci padali. Proč tedy česká čísla v souhrnném ukazateli HDP jsou tak mizerná, když výrazně přibývá obyvatel, roste export a kola zbrojního průmyslu se točí naplno? Základní odpovědí je, že klesá spotřeba, a to rovnou dramaticky. V posledních dvou letech o zhruba dvanáct procent. A to je opravdu hodně.

Zpropadená inflace

Příčinou je inflace. Ceny vzrostly za poslední čtyři roky v průměru o víc než třetinu, a protože nominální platy za nimi zaostávaly, reálně má každý v peněžence pořádný průvan. Souběžně se znehodnotily úspory. Střízlivým odhadem se z účtů českých obyvatel a firem (hlavně v posledních dvou letech) dohromady vypařilo kolem jednoho biliónu korun (tedy tisíc miliard!). To dokáže inflace. A aby toho nebylo málo, vláda ctnosti, v čele s předsedou Fialou, která zakazuje servery s nesprávnými názory, permanentně straší lidi, že jsme ve válce. A krmí válku na Ukrajině, čím se dá. Politicky žije z války a na výsledku té zástupné a vymodlené války je zcela závislá. A lidé své vládě uvěřili a bojí se naší války, bojí se spotřebovávat a investovat, nebo rovnou nemají z čeho.

Protektorátní vládě kdysi bylo z Berlína dohodnuto, aby spojila osud českých zemí s Německou říší v boji za Novou Evropu. Byl to boj na život a na smrt s „anglickými kramáři“ a zejména s „asijskými hordami z Východu“, který začal poměrně úspěšně. Jako tažení proti „obrovi na hliněných nohou“. Celkem nepřekvapivě se dnešní mezinárodní situace začíná té někdejší podobat. S Velkou Británií se už Brusel rozešel, v případě Trumpovy Ameriky a Číny se na velký střet teprve chystáme. Ukrajinu jsme už jejími vlastními silami dobyli a naše tanky, děla a raketomety stojí sotva 400 kilometrů před Stalingradem! Téměř bez vlastních fyzických obětí. Ctnosti se mají šířit chytře. Famózní úspěch!

Zelená nová Evropa

Naším osudem je dnes opět Nová Evropa, tentokrát v zelené metamorfóze. Znovu máme co do činění s vládou ctnosti, dokonce na celoevropské úrovni, která výběrově dehumanizuje zbytek světa a koná své dobro bez toho, aby se občanů musela ptát na cokoli. Natož se jim zodpovídat. Brusel je geniální zkratka pro nerušené vládnutí. Lidem nevolení papaláši, oblepení čtyřiceti tisíci motivovaných aktivistů v podobě úředníků a neziskovek, a vedení někdejší německou ministryní obrany, neochvějně vedou EU za uskutečňováním správných politik a správných cílů.

Má tedy evropská a potažmo česká ekonomika pod tímto nevyměnitelným bruselským „think-tankem“ do budoucna vůbec nějakou šanci? Slovy klasika, svobodu a prosperitu nikdy neztrácíme celou najednou. A tak je nejpravděpodobnější, že Evropská unie své občany obrazně pomalu uvaří ve velikém kotli svých extravagantních nápadů, jako ty příslovečné žáby, protože lidé si pomalu rostoucích regulací zas tolik nevšimnou.

Celý článek ekonoma Karla Kříže si přečtěte v březnovém časopise TO, který už dnes najdete na stáncích.

Komentáře (7)

  1. Hezký, autor by měl alespoň rok žít v Rusku jako já, pak by tyhle komentáře odpustil..

  2. Německo zveřejnilo výbušná čísla o kriminalitě migrantů. V Německu loni výrazně vzrostla kriminalita a s ní i podíl cizinců, kteří ji mají na svědomí. Procento pachatelů trestných činů, resp. podezřelých, kteří nemají německé občanství, je až trojnásobné oproti podílu cizinců na obyvatelstvu žijícím ve Spolkové republice. kozomrd blil obvyklé muslimské žvásty, něco jako fiala….Mohamed se narodil +,-, v roce 570, ale už od 7. století začali vést dobyvačné náboženské války. Islám, křesťanství, komunizmus, kapitalizmus, socializmus, fašismus, atd. různé názvy pro jeden nástroj k ovládání mas. Ideologie, která vám pomůže k získání moci, peněz, území a všeho co se vám zamane. Je to příběh starý jako lidstvo samo. Lidé na vrcholu této ideologie mají ráj na zemi, ostatní jsou užiteční idioti. Islám má ještě jeden bonus navíc. Přitahuje sadisty, kterým se líbí vraždit a mučit lidi a jako zástěrku mají islám. Palestinci byli za 2.SV spojenci nacistů, ale jejich antisemitismus přetrval do dnešní doby.
    Asi málokdo, ze zastánců palestinských teroristů, zde ví, že Hitler byl palestinským muftím poctěn titulem „čestný muslim“ a muftího obdařil titulem „čestný Árijec“. Později nazval Hitler al-Husseíniho dokonce “fuhrerem arabského světa“. Při setkáních s dalšími nacistickými pohlaváry byla rovněž konstatována naprostá shoda v cílech a prostředcích arabského nacionalismu a německého nacizmu, namířeného proti Židům … a to v době, kdy stát Izrael ještě neexistoval. Takže svádět současnou situaci kvůli vzniku Izraele (1948) a ohánět se nějakým přílivem židovských uprchlíku je zcela mimo.

    Egypt moc dobře ví proč je tam nechce … když se Palestinci nakvartýrovali do Jordánska tak se tam pokusili rozpoutat občanskou válku. No a co se dělo v Libanonu bylo ještě mnohem horší. Bejrůt, kdysi tzv. “Paříž východu” byl téměř zničen v občanské válce a nyní jim tam akorát řádí islamisté z Hizballáhu. představte si, že si chcete zaregistrovat církev. myslíte si, že by vám dali registraci kdyby jste kryli pedofilii církví? u nás je to možné. myslíte si, že by vám dali registraci, kdyby jste kafirům vyhlásili válku jako islám? u nás je to možné. islám nezná a neuznává odluku církve a státu. s demokracií je neslučitelný. Je to invazní, parazitická, zlodějská, nenávistná a lživá ideologie, schovávající se za náboženství, která v 21. století nemá místo. Papež František: Práva migrantů by měla mít přednost před bezpečností států. přitom slimáci jim decimují a vraždí ovečky a vypalují kostely. to není žádnej malej magor, ale nebezpečnej grázl.

  3. V Bavorsku je tento kontrast o něco nižší – jde o 2,3 násobek. Zemský ministr vnitra Joachim Herrmann nicméně varuje, že vzestup kriminality mají na svědomí především cizinci a mezi nimi zejména migranti. Pojar: Násilí se z Izraele může rozrůst i do Evropy. Měli bychom se připravit, je tu pro to podhoubí. ale to je hezké, že nám český rozhlas dává super info, toto víme již od mnichovské olympiády a také jsme se dovtípili od 11.září 2001. ale dík.
    Mladí věřící se neshodnou na liberálních otázkách. Určitou reformu si ale přejí i ti konzervativní. všechny církve jsou zdegenerované a není žádné překvapení, že jim progressivisti zamotali hlavu s hodnotami. protože ani neví čím ve skutečnosti jsou. kdo hledá najde. lejnová nadále drží vítací politiku a financování nekompatibilních islámských „kultur“, Wir schaffen das fialový hnus……

Napsat komentář