Cool magazín

Zábavný cool magazín

Type to search

Příběh polských jeptišek, které byly znásilněny sovětskými vojáky na osvobozeném území

Když se Hitlerova vojska v roce 1945 stáhla z Polska, Stalinova Rudá armáda postupovala k Berlínu.

Na osvobozeném území sovětští vojáci plenili a znásilňovali bezbranné ženy. Jejich řádění neunikly ani kláštery.

V lednu 1945 vyslaly francouzské úřady do Moskvy lékařku Madeleine Pauliacovou, aby pomohla při repatriaci nalezených francouzských zajatců. Tato mise přivedla Pauliacovou také do Varšavy, která ležela v troskách. Varšavské povstání ze srpna až října 1944 mělo za následek smrt více než 20 000 000 polských povstalců a 180 000 civilistů. Ke krvavé porážce povstání přispělo Stalinovo rozhodnutí zastavit postup Rudé armády a neposkytnout povstalcům pomoc a zbraně a munici. Zničené město pak Sověti osvobodili v lednu 1945 a jejich vojska nezadržitelně postupovala přes Polsko k německým hranicím.

Sovětská propaganda po léta vtloukala občanům do hlavy, jak je Rudá armáda všude nadšeně vítána jako osvoboditelka. O tom, že vojáci také drancovali a systematicky znásilňovali ženy, se z pochopitelných důvodů nemluvilo. Tyto stinné stránky sovětské ofenzívy vyšly najevo až mnoho let po válce. Jednou z těch, kdo o tom podali svědectví, byla Madeleine Pauliacová, která byla v dubnu 1945 jmenována hlavní lékařkou francouzské nemocnice ve Varšavě. V rámci misí takzvané Modré eskadry, dobrovolníků francouzského Červeného kříže, byla svědkem hrůz, zoufalství a utrpení polských žen, z nichž mnohé otěhotněly a porodily v důsledku znásilnění.

Jednoho dne ji jedna jeptiška vzala do odlehlého kláštera, aby poskytla péči skupině řeholních sester, které byly ve vysokém stupni těhotenství. Jeptišky ji prosily, aby o všem mlčela. Matka představená se od vojáků nakazila syfilidou, ale především se snažila zachránit klášter před veřejnou ostudou.

Lékař si však udělal poznámku do jejího deníku: “Bylo jich pětadvacet. Patnáct jeptišek Rusové znásilnili a rovnou zabili, zbylých deset znásilnili opakovaně. Některé čtyřicetkrát, jiné až padesátkrát. K jejich hrůze navíc pět nebohých jeptišek otěhotnělo. Přišly za mnou a velmi opatrně a v náznaku se mě ptaly na možnost potratu.”

Autor: Stanislav M., zdroj: The Guardian, Titulní obrázek: Pixabay.com/jarmoluk