Řeřicha setá – Vypěstujte si domácí zdroj vitamínů

Řeřicha je domácí zdroj podpory imunity a ve vaší kuchyni ji můžete pěstovat po celý rok. Řeřicha roste velmi rychle a na pěstování je absolutně nenáročná. Vysaďte si ji doma i vy.

Poradíme vám vše, co potřebujete vědět, abyste si tento zdroj vitamínů, minerálů a vysoce ceněných látek dokázali vypěstovat i vy.

řeřicha
Zdroj foto: PosiNote / Shutterstock.com

Pěstování řeřichy

Postačí vám jen týden na to, abyste mohli sklízet přírodní zdroj cenných látek, které vás ochrání od bakterií a dodají vašemu tělu tolik potřebné látky a energii.

Nenápadná rostlina, co toto všechno dokáže, se jmenuje řeřicha. Semínka přitom klíčí velmi rychle a pro jejich pěstování nepotřebujete ani hlínu. Už za pár dnů se objeví první rostlinky, co budete sklízet a dopřávat svému tělu hodnotné látky a životabudič v podobě zdravých výhonků.

Kvalita semínek

Protože řeřicha setá je rostlina, kterou můžete ihned bez tepelné úpravy konzumovat, pohlídejte si kvalitu jejích semínek. Ta by ideálně měla být v bio kvalitě. Nemusíte se bát, že byste za ně dali vysokou částku – ani semínka v bio kvalitě nejsou nijak drahá. Kromě kvality semínek ještě zkontrolujte datum expirace daného obalu, tak se vyhnete koupi těch, co vám už prostě a jednoduše nevyklíčí. Semínka ztrácí klíčivost již několik měsíců po plnění do obalů, zde tedy platí, že čím mladší, tím lepší koupě.

Lidé také čtou: Petržel

Nádoba na řeřichu

Nepovažujete se za zdatné zahradníky a neláká vás ani představa, že se rýpete v hlíně? V tom případě ve vašem bytě tato rostlina bude vítána s otevřenou náručí. Řeřicha peruánská nebo řeřicha setá – záleží podle vašich preferencí – totiž vyklíčí i ve velmi malé nádobě, například ve vaničce od litrového balení zmrzliny. Na dno nádoby položte navlhčenou vatu a na ni nasypejte rovnoměrně semínka. Nádobu překryjte igelitovým sáčkem, do kterého vytvoříte několik děr. Poté nezbývá než tento malý fóliovník postavit na parapet na slunné místo.

Jak se o řeřichu starat, aby rychle klíčila?

Slunné místo dokáže zázraky. Již za dva dny se budete těšit z toho, jak rostlinky hezky rostou. Abyste se již za týden po výsevu mohli dočkat první „sklizně“, nezapomeňte rostliny pravidelně rosit. Rozhodně není vhodné, aby vata plavala ve vodě, v tom případě by hrozilo odumření celé rostliny. Jednou denně sejměte igelitový vršek nádoby a rovnoměrně rostlinky roste. Ve chvíli, kdy již vyrostou do úrovně sáčku, jej již nepotřebujete. Dovolte nyní více přístupu vzduchu a rosení provádějte dvakrát denně. Řeřicha, anglicky cress, bude již týden od výsevu připravena ke konzumaci.

Doporučujeme: Citronová tráva

Účinky na zdraví

Co obsahuje řeřicha?

V prvé řadě je to cenný přírodní zdroj vitamínů B, C a A. Našemu organismu ale dokáže dodat i celou řadu minerálních látek – například draslík, železo, jód, měď nebo selen. Obsahuje také přirozené sloučeniny síry. Díky své zelené barvě je řeřicha bohatá také na chlorofyl, ukrývá v sobě však i karotenoidy.

Rostlina má desinfekční účinky a dokáže našemu tělu pomoci například v případě, že se potýká se stresem a nervovým vypětím. Látky obsažené v řeřiše dokážou zmírnit únavu a působí příznivě i v případě průjmů a břišních křečích. Lidé trpící na časté potíže s močovými cestami dále ocení její močopudný efekt a desinfekční působení v oblasti močových cest. Pro vnější použití je možno rostlinu rozdrtit a používat ji při boji s pupínky. To vše dokáže řeřicha! Klíčení přitom zvládne každý z nás.

Už se i vy těšíte, až si doma vypěstujete svůj vlastní zdroj pevného zdraví? Řeřicha setá, někdy také nazývána řeřicha zahradní, vás potěší svým rychlým růstem, nenáročným pěstováním, a především celou řadou příznivých látek, které v sobě ukrývá.


Tipy na další bylinky

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.