Hlavní obsah

Ukážu ti, jaký jsem chlap, napsal exdružce a pobodal jejího přítele. Soud mu potvrdil 14 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neunesl rozchod s bývalou družkou, hlavně to, že si vybrala jiného. Jednoho dne si na něj Martin Štaic (44) počkal a bodl ho nožem do oblasti žeber, takže nebýt včasné lékařské pomoci napadený by zemřel. Vrchní soud v Olomouci mu ve čtvrtek potvrdil čtrnáctiletý trest, který mu loni v listopadu vyměřil Krajský soud v Brně a proti kterému se obžalovaný odvolal. Muž, jemuž hrozilo až 20 roků za mřížemi, se domáhal zrušení rozsudku a vrácení věci soudu prvního stupně s tím, že nic nespáchal.

Soudní řízení se ŠtaincemVideo: Petr Marek, Novinky

 
Článek

Vrchní soud se případem zabýval už podruhé. Poprvé ho vrátil krajskému soudu, aby doplnil důkazy, hlavně konfrontaci mezi Štaincem a poškozeným. To proto, že jejich verze celé události byly zcela odlišné. Ten tak učinil a stejně jako poprvé poslal obžalovaného do vězení na 14 let. A tentokrát se s tím už vrchní soud ztotožnil.

Výhrady obhajoby, že jím nařízená konfrontace měla být důkladnější, soud odmítl. Klíčová byla podle soudkyně Renáty Sobalové výpověď poškozeného, ač ji v některých částech v průběhu soudních jednání měnil. „Opakovaně však setrval na tom nejdůležitějším, a to na tom, že osobou, která ho chtěla zabít, byl právě obžalovaný,“ zdůraznila soudkyně a dodala, že trest v sazbě 12 až 20 roků je podle ní zákonný a odpovídá okolnostem případu i osobě obžalovaného.

Útok se odehrál 26. června 2022 pár minut před druhou hodinou ranní před domem poškozeného v Tyršově ulici v Brně poté, co Štainc zjistil, že jeho bývalá družka tam přebývá. Den předtím před osmou hodinou večer jí poslal na její mobil SMS ve znění: „Miláčku, miluji tě nade vše, až dojedeš, tak mi dej vědět, já si tam zajedu a ukážu ti, jaký jsem chlap! To se asi uvidíme naposledy, protože on buď zapíchne mě, nebo já jeho a ten přeživší jde pak okamžitě na 20 let.“

Dcera si odsedí 17 let za vraždu své nemohoucí matky

Krimi

Poté přijel na kole před dům poškozeného, aby ho sledoval, a tam si na něj počkal. Když nešťastník vyšel před dům, přistoupil k němu a bodl ho velkou intenzitou do levého podžebří nožem s celkovou délkou cca 28 centimetrů a šířkou čepele 20 až 24 milimetrů. Rána pronikla do dutiny břišní a poranila mu tepnu. Zranění by podle znalce bez okamžité lékařské pomoci a následné urgentní operace vedlo k jeho úmrtí.

„S jistotou víme, kdy se incident stal. Pak máme SMS zprávu, kde obžalovaný hovoří o tom, že si to s poškozeným vyřídí. A konkrétně říká, že ho zapíchne, nebo ten že zapíchne jeho. V další SMS vzkazuje, že jede někam na kole. Ve 2.03 hodin, tedy deset minut po skutku, posílá další zprávu, ve které jsou tři zdvižené palce nahoru. Co si o tom myslet? Jen to, že se mu podařilo, co plánoval, udělat,“ podotkla Sobalová.

Ve stanici metra pobodal soka v lásce, odsedí si jedenáct let

Krimi

Reklama

Související témata:
Martin Štainc

Výběr článků

Načítám