Tiché jaro – kniha, která vám možná pomůže pochopit, proč jsme tam, kde jsme

autor: Lenka Kadlíková
V originále vyšla již před šedesáti lety, v době, kdy se ve velkém používaly chemikálie jako třeba DDT. Nikdo nechtěl vidět důsledky, které byly již v té době hmatatelné. Začalo to velmi nenápadně, jarním tichem místo švitoření ptáků. Jedná se o jednu z nejvlivnějších knih, která odstartovala environmentální hnutí. Velmi aktuální čtení i v dnešní době. Díky nakladatelství Host byla konečně přeložena i do češtiny.


Šedesátá léta, doba technologického rozmachu a změny životního stylu lidí

Začaly se ovšem ozývat i hlasy, které poukazovaly na veliké problémy, které s sebou toto lidské počínání přináší, a to nejen pro přírodu, ale i lidstvo. Především intenzifikace zemědělství a jeho orientace na co nejvyšší úrodu za každou cenu začínala být velkým problémem. Jeden z těchto hlasů patřil Rachel Carsonové, původně mořské bioložce a spisovatelce. Tato žena postupně dala dohromady případy katastrof souvisejících s tehdy novými chemikáliemi, které se začaly používat jako insekticidy, herbicidy či pesticidy. Postupně nejen zamořovaly půdu, dostaly se do celého potravinového řetězce, ale dokázaly velmi rychle narušit celé ekosystémy.

Kniha však není je rešerže případů

Autorka nás na začátku knihy vrací do hodin chemie aby nám vysvětlila o jaké látky se vlastně jedná. Postupně na základě výzkumů vysvětluje jak tyhle látky fungují a co mohou způsobit.

Proč zmizeli ptáci?

Přináší důkazy o tom, jak jsou tyto látky toxické nejen pro předmětné škůdce, ale i všechny ostatní živé tvory, které s touto látkou přijdou do styku. Například pro žížalu, která sežere list zasažený postřikem, pro ptáka, který sežere onu žížalu, pro ryby, které žijí v řece, do které byla spláchnuta půda z ošetřeného pole. Pro lidi, kteří s těmito látkami pracují. O tom, že potraviny jsou plné těchto škodlivin a jaký mají vliv na lidské zdraví.

”Vše je naprosto bezpečné“

Pozastavuje se nad lobbingem a tutláním faktů od firem vyrábějících tyto chemikálie. Píše o tom jak vlády dávají peníze do vývoje těchto látek a naopak tam, kde se zkoumají jejich účinky na životní prostředí peníze chybí.

„ Je to příliš vysoká cena za brambory bez klíčků a verandy bez komárů“, píše Carsonová.

Kniha ovšem není pouze pesimistická

Na konci autorka přichází s nadějí v podobě velmi dobře fungujících biologických řešení problémů s přemnožením některých škůdců. Jedním z nich je dovezení přirozených predátorů, dalším sterilizace samců.

Kniha Tiché jaro byla ve své době knihou, která patřila k těm, které odstartovaly environmentální hnutí

a snahy o to, neničit planetu nejen pro sebe, ale i pro budoucí generace. Právě v tomto poselství je kniha stejně aktuální i dnes, i když DDT a jemu podobné látky jsou již zakázané. Kniha je pásna současnou češtinou, místy je tedy docela obtížné „zůstat v šedesátých letech“, i když to čtenáři občas připomenou názvy jako Československo nebo Jugoslávie.

Její aktuálnost tkví v tom, že i dnes tu máme látky (i když jiné) a další problémy, které ničí naše životní prostředí a jsou nebezpečné nejen pro člověka. Stále tu máme průmysl lobbující za zmírnění připravovaných změn, které mají pomoci udržet naši planetu obyvatelnou pro příští generace. Stále tu máme společnost žijící až příliš konzumním životem.

Kdo by si měl tuhle knihu přečíst?

Všichni, kdo touží po dalším pohledu na téma klima a životní prostředí. Jako povinnou četbu bych ji dala všem, co dosud nepochopili důležitost biodiverzity pro jejich vyšší a kvalitnější úrodu. Těm, kdo nepochopili, že právě na těch remízcích a úhorech budou žít dravci, kteří vyloví z pole hlodavce, nebo dravý hmyz a ptáci udržující pod kontrolou populaci škůdců. Přečíst by si ji měli i majitelé půdy, kteří svoji půdu pronajímají zemědělcům aniž by tušili co se na ní děje.

Vydavatel: Host
Rok vydání: 2021
Počet stran: 376
ISBN: 978-80-275-0687-3
Autor: Rachel Carsonová, překlad Filip Drlík
Vazba: měkká

knihu koupíte tu



autor:
datum vydání:
21. března 2024


Diskuze k článku „Tiché jaro – kniha, která vám možná pomůže pochopit, proč jsme tam, kde jsme“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!