Brambory můžete pěstovat i na balkóně. Jeden keřík vám dá dobrých 5 kilo úrody

Na dobře připravených bramborách si rád pochutná každý. Ještě lépe však mohou chutnat v případě, pokud si je vypěstujete sami doma. Toho lze docílit poměrně snadno, a to klidně i na balkóně či terase. Stačí na to jít správně a jeden keřík vám dá dobých 5 kilo úrody. 

Vhodná nádoba a domácí substrát

Brambory potřebují především vhodnou, dobře umytou nádobu. Dobře poslouží například větší kyblík o obsahu cca 10 litrů, který umožní rostlinám klíčit jakkoli si umanou. Jakmile budete připraveni, do jeho dna udělejte několik malých děr, kterými bude posléze odtékat přebytek vody. Poté je na čase připravit si vhodný substrát.

Rostlina poroste nejlépe ze směsi zeminy (1/3), kompostu (2/3) a aby byla co nejzdravější, přidejte ještě 1,5 hrnku dřevěného popela. Hotovým hnojivem vyložte do 15 cm výšky kyblík, poté na něj dejte 2 nebo 3 předklíčené brambory a stejným množství substrátu je opět zasypte. Pokud ještě nejsou předklíčené, nechte je zhruba 30 dní na světle a v teplotě okolo 15°C. 

Foto: Shutterstock

Měl by vyčnívat pouze vrchol rostliny 

Připravené kyblíky s bramborami stačí již přesunout na vhodné místo. Abyste získali co největší úrodu, pokuste se jim dopřát dostatek slunečního světla. Pokud rostlina začne z kyblíku příliš vyčnívat, přidejte ještě trochu domácího substrátu. Měl by vyčnívat pouze její vrchol, a to do doby, než bude kyblík naplněný pod okraj. 

Zapomínat byste neměli ani na pravidelné zalévání brambory, protože mají tendenci často vysychat. Pokuste se proto sledovat, zda mají dostatek vláhy a v případě potřeby rychle zakročte. Pokud byste je nechali dusit příliš dlouho, mohli by brzy umřít.  

Foto: Shutterstock, zdroj: Makkelijkemoestuin, Gardenersworld