Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Vynechat Coufala a spol.? Správný krok, říká Svěrkoš. Haškova nominace se mu líbí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nová energie, trenér i hráči. Fotbalová reprezentace odstartuje pátečním přípravným zápasem v Norsku éru pod hlavním koučem Ivanem Haškem. Šedesátiletý trenér vyslal úvodní nominací řadu signálů. Jeden z hlavních vzkazů? Začít hned budovat mužstvo pro kvalifikaci na mistrovství světa. „Je to správná cesta. Je třeba mladší kluky zapojovat, protože výkonnost mají,“ říká bývalý reprezentační útočník Václav Svěrkoš v pořadu Přímák na Sport.cz.

Přímák s bývalým reprezentačním útočníkem Václavem Svěrkošem. Video: Sport.cz

 
Článek

Pět úplných nováčků, kterými jsou brankář Vítězslav Jaroš, obránci Adam Gabriel, Robin Hranáč a Tomáš Vlček a záložník Pavel Šulc. Dále gólman Matěj Kovář a křídelník Matěj Jurásek, kteří se už v národním týmu objevili, ale start za něj ještě nemají. Celkem deset hráčů narozených v roce 2000 a mladší.

Ivan Hašek a jeho kolegové změnili tvář reprezentace. Koukají na aktuální formu i budoucnost. „Všichni jsou tam oprávněně. Jsem celkem zvědavý na Gabriela, podle zpráv, které o něm jdou, podává (v dánském Midtjyllandu - pozn. aut.) kvalitní výkony. Gólman Kovář to má v Leverkusenu těžké, ale měl by si to asi se Staňkem rozdat o post jedničky,“ přemítá Svěrkoš.

Hašek a spol. deklarovali, že v Norsku a následném domácím přípravném utkání s Arménií budou chtít vidět všechny hráče, které povolali. „Doufám, že všichni z těch mladých dostanou nějakou minutáž. Že to nebude tak, že přijedou a nezahrají si. Když byl v minulosti jeden zápas kvalifikační a druhý přátelský, přišlo mi škoda, když si někteří zahráli třeba jen pět minut, nebo vůbec. Říkal jsem si, proč reprezentační srazy nevyužijeme líp,“ podotýká bývalý útočník Baníku Ostrava, Borussie Mönchengladbach nebo Sochaux.

Fotbalová reprezentace má za sebou první trénink pod Ivanem Haškem.Video: Sport.cz

Svěrkoš upozorňuje, že o výsledek jde i v přípravném zápase. „Ale měl by spíš sloužit k tomu, aby trenér těm klukům šanci aspoň na poločas dal, aby viděl, jak se s tím perou a zda jsou schopní zvládnout i mezinárodní zápas. Když jezdíš na srazy, nehraješ a děláš jen sparingpartnera, není to ok,“ míní Svěrkoš.

Hašek sám přiznal, že při skladbě aktuálního mužstva myslel i na kvalifikaci o mistrovství světa, která se rozjede za rok. „Asi se shodneme, že teď je cílem uspět na Euru, ale ten hlavní, velký a dlouhodobý cíl je dostat se na mistrovství světa, což se nám dlouho nedařilo. Nevím, jestli ti mladí kluci budou patřit na Euro do základu, ale je dobře, když k tomu přičuchnou a budou sbírat zkušenosti,“ soudí čtyřicetiletý exreprezentant.

Další silným signálem bylo, když Hašek v první nominaci opomenul kvůli nočnímu dýchánku v Olomouci na posledním srazu trio hříšníků Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchtu.

Nedávno se plácal v béčku Sparty, teď se potřebuje infiltrovat do reprezentace. O své premiérové nominaci se Adam Gabriel dozvěděl z Instagramu.Video: Sport.cz

„Je to něco nového. Myslím, že to byl správný krok. Řekl, že ti kluci mají šanci se dostat na Euro. Ale teď chtěl mít klid. Jsem rád, že se tam objevilo tolik mladých hráčů a šanci dostanou kluci, kteří teď mají formu. Vím, že v minulosti to bylo složitější. Nominace byla skoro automatická. Jo, celé se mi to teď líbí,“ prohlašuje Svěrkoš.

Když v národním mužstvu působil, poznal i Haška v jeho krátké epizodě v roli trenéra v roce 2009. Svěrkoš si především vybavuje Haškovu komunikační zdatnost. „Hodně často si mezi tréninky nebo na hotelu bral stranou útočníky, záložníky nebo další,“ dává příklad.

„Komunikoval s námi i individuálně, vysvětloval, připravoval nás na soupeře, který nás čekal. Líbilo se mi, že s námi mluvil. Věděli jsme předem, kdo bude hrát. Osobně jsem měl takový přístup rád,“ doplňuje Svěrkoš.

Fotbalové události z českých trávníků očima expertů a redaktorů Sport.cz.

Pusťte si Přímák třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články