Žantovský Co je víc? Svoboda, nebo dobro?

politika

<< VIDEO >> I kolem tohoto dilematu se točila diskuse v dalším díle cyklu O lecčems a mnohém, který co týden přináší dvojice Vladimír Franta a Petr Žantovský.

Žantovský Co je víc? Svoboda, nebo dobro?
Vladimír Franta a Petr Žantovský
21. března 2024 - 15:20

Vstupním tématem bylo samozřejmě podivné divadlo, které v Poslanecké sněmovně rozpoutali koaliční poslanci kolem uměle navozeného tématu Andrej Babiš = bezpečnostní riziko. Samo toto téma je natolik absurdní a z prstu vycucané, že by snad ani nestálo za komentář. Jenomže je v něm skryta vážná hrozba. Jestliže je v naší zemi vůdce opoziční strany nazýván bezpečnostní hrozbou, a tedy postaven na blížící se trajektorii diskriminace a zákazu (nezapomeňme, už i v SRN některé strany vážně navrhují zákaz AfD), pak to prostě znamená, že v naší zemi přestala platit elementární svoboda a kdokoli, kdo má právě v rukou kousek moci, vás může vyobcovat, nazvat nějakou dehonestující nálepkou a vyhnat za dveře. Proto v titulku stojí ono dilema svoboda versus dobro. 

Svoboda je vždy nedělitelná, celistvá, naprostá. Uzobnout část svobody znamená zrušit ji jako celek. Částečně svobodný je tentýž nesmysl jako částečně těhotný. Kdežto dobro je vždy ve vztahu k situaci či aktérům. Pro někoho jedna věc dobrem je, pro jiného není.

To a leccos dalšího se stalo tématem nového pořadu z cyklu Vladimíra Franty a Petra Žantovského s názvem O lecčems a mnohém.



Všechny dosavadní díly cyklu pak jsou k vidění zde.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif