Závod o AI zrychluje

Mezi lidmi, kteří aktuálně dostávají výpověď z práce, je třetina manažerů, zjistila nedávno agentura Bloomberg. Před pandemií to bylo jen 20 procent. Třeba doručovací společnost UPS v lednu propustila 12 tisíc manažerů, aby ušetřila miliardu dolarů.

Komentář Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

AI Gemini

Technologický gigant Apple oznámil, že bude do svých telefonů montovat umělou inteligenci Gemini, kterou vyrábí Google, což je v mobilním operačním systému v podobě Androidu přímá konkurence | Zdroj: Profimedia

Citigroup propustí 20 tisíc lidí a z aktuálních 13 manažerských vrstev jich škrtne osm. Žádná škoda, proč měli tolik řídících pozic, řeklo by se. Analytici soudí, že je to začátek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tereza Zavadilová: Závod o AI zrychluje

Velké firmy začínají šetřit, nezaměstnanost takzvaných bílých límečků, tedy lidí z kancelářských profesí, bude novou normou. 

Být ajťák bylo vysněné povolání poslední doby, teď je jeho budoucnost nejistá. V mnoha firmách programátorům již teď pomáhá takzvaný kopilot v podobě umělé inteligence, možná je brzy nahradí – protože se na to učí. 

V oblasti umělé inteligence se běží závod, agenda už nyní poněkud míchá kartami. Třeba v žebříčku nejhodnotnějších firem světa. Kdo drží krok v AI, nemá se čeho bát. Kdo ne, může rychle stát opodál.

Třeba výrobce čipů Nvidia je největším prozatímním vítězem závodu v umělé inteligenci. Nyní představila superčip Blackwell, který má násobně vyšší kapacitu a umožní zrychlit operace a zvětšit rozlišení, což akceleruje rozvoj umělé inteligence. 

Regulace umělé inteligence

Nvidii raketově rostou tržby i cena akcií a dostala se na příčku třetí nejhodnotnější firmy světa, s hodnotou 2,2 bilionu dolarů. Mezi první dvacítku největších firem světa se přitom výrobce čipů dostal teprve v roce 2021.

Když nebudeme používat AI, tak nám ujede vlak, říká šéf kyberúřadu. Praha hostí konferenci Cyber Security

Číst článek

Nvidia je nyní za Microsoftem a Applem. Druhý jmenovaný ve prospěch Microsoftu ale ztrácí – právě kvůli umělé inteligenci. Microsoft chytře investoval do firmy Open AI, která je tvůrce Chatu GPT, jež se stal symbolem generativní umělé inteligence.

Nedávno představil převaděč textu na video s názvem Sora. Technologie umožňuje, aby si člověk vyprodukoval video v kvalitě hollywoodského filmu jen na základě pokynu, který v aplikaci napíše. Zatím je Sora v testovací fázi a videa dělá jen minutová, ale tvůrci jsou právem nervózní.

Applu naproti tomu vlak v AI asi ujíždí. Technologický gigant oznámil, že bude do svých telefonů montovat umělou inteligenci Gemini, kterou vyrábí Google, což je v mobilním operačním systému v podobě Androidu přímá konkurence. Není divu, že akcie Applu letos ztrácí. 

Pokud by se zdálo, že Nvidia a podobní prozatímní vítězové závodu o AI se vezou jen na psychologické vlně zájmu, není tomu tak. Nvidii raketově rostou tržby. Nový superčip, který bude stát asi 30 tisíc dolarů, firma vyrobila pro gigantické zákazníky.

Google, Meta Amazon a Microsoft ho budou objednávat za miliardy – ačkoli se snaží o vývoj vlastních čipů, aby nebyly závislé jen na Nvidii.

Hodnota Nvidie je větší než HDP Kanady. Je to vlna inovace a kapitalismus, vysvětluje bankéř růst akcií

Číst článek

Vize jdou ještě dál za hranice generativní umělé inteligence, co píše knihy a natáčí filmy. Nvidia představila software Omniverse, v němž půjde dělat digitální dvojčata jakýchkoli fyzických objektů.

Věc vznikne nejprve virtuálně a až pak se bude vyrábět. To výrobní procesy všeho možného výrazně zlevní a spolu s technologiemi, které již existují, to prý povede k nové fázi robotiky, vývoji a výrobě robotů, co vypadají jako člověk. 

Evropskou unií po tříleté práci prošla první systematická regulace umělé inteligence na světě. Vypadá to, že je to v pravý čas.

Nařizuje větší transparentnost, třeba to, že lidé budou muset být informováni, že s nimi komunikuje AI, nebo že užití AI bude zakázáno v citlivých oblastech jako školství či zdravotnictví. Teď ještě, kdo to bude kontrolovat, jestli lidé, nebo umělá inteligence. 

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Tereza Zavadilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme