Články

Vlastníte nemovitost? Jaké jsou změny v daňovém systému

Od   | 

Vlastníte nemovitost? Pak patříte k lidem, kteří se musí připravit na zvýšení daně z nemovitých věcí v roce 2024. Zároveň se mění i způsoby, kterými můžete tuto povinnost plnit. Zajímá vás, jaké jsou novinky, termíny a možnosti plateb? Pak čtěte dál.

Nový rok, nová daň: Změny v daňovém systému

Daň z nemovitých věcí vstupuje do roku 2024 s podstatnými změnami, které ovlivní tisíce majitelů nemovitostí po celé zemi. Vládní příplatek o výši daně a posun ve způsobu vyhodnocování nemovitostí povede k vyšším platbám.

Do kdy musíte daň zaplatit? Zdroj: Canstockphoto

Zaslání platebních údajů

Finanční úřady nabízely možnost zaslat platební údaje e-mailem, což mělo být pro majitele nemovitostí něco jednoduššího a rychlejšího. Pokud jste měli o tuto službu zájem, bylo nutné podat žádost nejpozději do 15. března. Stačilo vyplnit interaktivní formulář na webu finanční správy.

Díky nahrazování složenek e-mailem stát uspoří každý rok miliony korun oproti rozesílání papírových složenek.

Co byste měli vědět? Zdroj: Canstockphoto

Termíny a podmínky platby

Je důležité vědět, že samotnou daň z nemovitých věcí je nutné uhradit do 31. května 2024. Pro ty, kteří platí částky převyšující 5000 Kč, je možnost rozdělení platby na dvě části, přičemž druhá polovina musí být uhrazena do konce listopadu. Zemědělci a chovatelé ryb mají termíny do 31. srpna a 30. listopadu 2024.

Finanční správa navíc upozorňuje, že pokud máte více nemovitých věcí v různých krajích, je třeba podat vyplněnou žádost na každý finanční úřad zvlášť. 

 

Proč je důležitá správná barva světla?

 

Změna pro zahraniční poplatníky

Zasílání platebních údajů e-mailem se stalo vhodnou možností i pro plátce žijící v zahraničí. Tato služba je nově dostupná i pro právnické osoby, a to od roku 2023.

Budoucnost platebních kanálů

Finanční správa očekává, že počet osob preferujících zasílání e-mailů ohledně platebních údajů bude i nadále růst. To může vést k dalšímu úsporám státu a zjednodušení procesu pro poplatníky.

Zdroj: penize.cz, finance.cz

 

Do jaké nádrže zachytávat dešťovou vodu a proč?

 

 

You must be logged in to post a comment Login