Rodinný dům Villa Mia – vzhled a funkce v harmonii

Vložil
Tisková zpráva
21.03.2024 14:35
JAP FUTURE

Rodinný dům Villa Mia / otevřená kuchyň s jídelnou

Rodinný dům s malebným názvem Villa Mia byl postaven ve IV. bratislavském okrese, tedy na okraji města, v blízkém sousedství chráněného přírodního lesa Národní přírodní rezervace Devínska Kobyla. Na celou oblast dohlíží jeden z nejstarších a nejnavštěvo- vanějších slovenských kamenných hradů Děvín.

Majitelé domu, mladý manželský pár, se na základě přesvědčivých referencí obrátili na architektonický ateliér Salpietra & Gajdos Architects (SAGA) s požadavkem na návrh a realizaci interiéru nového domu. Po několika konzultacích vykrystalizovalo pro architekty přesné zadání, které plně odráželo současný trend minimalistického a moderního designu. V požadavcích nechybělo ani spojení s okolní přírodou, funkční a uživatelsky logické sekvenování prostoru a přirozeně vypadající materiály v kombinaci se špičkovými technologiemi.

Šatna / obklad i nábytkové doplňky ze systému EFEKTA

Návrh interiéru, který mladí manželé akceptovali, se nerodil lehce, ale bohaté zkušenosti s podobnými realizacemi nasměrovaly architekty k originálnímu výsledku. "Řešením pro nás bylo kontrastní obložení stěn. Z mnoha variant byla vybrána atraktivní kombinace kamenných obkladů a panelů z ořechového dřeva. Do obkladů stěn bylo zapotřebí včlenit dveřní otvory s nadstandardní výškou. Použili jsme variabilní a víceúčelový systém EFEKTA od firmy JAP FUTURE, který zvládl beze zbytku realizovat náš záměr. Skryté zárubně, dveře a obklad stěn jsou vymyšleny tak, že umožňují splynutí dveří do jedné roviny s obkladem," přibližuje jeden ze spoluzakladatelů ateliéru SAGA, pan Andrej Gajdoš.


Otevřená kuchyň a jídelna tvoří jeden obytný prostor. Spodní kuchyňské skříňky jsou částečně obloženy kamennými dlaždicemi, což plně kontrastuje s vrchními skříňkami, jež jsou v dřevěném dekoru. V obývacím pokoji je rozmístěn jen volně stojící nábytek, aby byla zachována pohodlná rozlehlá prostorová kvalita. Dětský pokoj je rovněž v tvrdých površích, ale zjemnělý světlejšími barevnými odstíny.

Koupelna / dveře IDEA v zárubni GARDE

Velkorysá koupelna ve druhém patře domu je propojena s ložnicí bez jakékoli bariéry, čímž vznikl kompletně otevřený prostor. Zvolené prostorové řešení umožňuje pocitově plynulejší pohyb. To je navíc zdůrazněno použitím skleněných dveří pro vstup do sprchy a toalety. I zde je použita kombinace dekoru dřeva a velkoformátových kamenných obkladů, což je charakteristický a sjednocující prvek celého domu.

Schodiště BOX

Andrej Gajdoš upozorňuje na originalitu při vstupu do domu: "Jde o pohled na plovoucí konzolové schodiště, které je ústředním bodem tohoto prostoru a lze ho vnímat téměř jako sochařský prvek. Schodiště BOX navíc svou kvalitou ergonomického designu, který společně JAP FUTURE a SAGA doladily pro tento projekt, zapadá do dynamiky prostoru vstupu a chodby." Je složeno z jednotlivých svařovaných boxů, odtud název, a v tomto konkrétním případě jsou boxy v antracitové barvě. Nášlapné stupně jsou dřevěné a zábradlí supluje skleněná stěna až ke stropu. Výsledkem je moderní schodiště působící lehkým dojmem.

"Práce na projektu byla náročná a dovolím si vyjádřit spokojenost s výsledkem, který určitě stojí za to. Rád bych poděkoval celému realizačnímu týmu, který se na práci podílel a také firmě JAP FUTURE, která dodala různorodý interiérový sortiment dotažený do všech detailů. Rodinný dům Villa Mia je důkazem symbiózy jasné vize a šikovnosti týmu designérů, kteří dokázali propojit oddělené prostory v kompaktní a elegantní rodinné zázemí. Díky čistému a modernímu designu, citlivému začlenění přírodních materiálů a funkčnímu prostorovému zpracování tento dům potvrzuje, jaké jsou možnosti, když vzhled a funkce fungují v harmonii," hodnotí na závěr spoluzakladatel architektonického ateliéru SAGA, pan Andrej Gajdoš.

MArch. MAUD. Andrej A.D. Gajdoš založil v roce 2012 s Domenicem Salpietrou ateliér SAGA. V tomto mezinárodním partnerství se zabývají architekturou, interiérovým a urbanistickým designem, a to v rámci celého světa. Kanceláře jsou zřízeny v Chicagu a Bratislavě a využívají celosvětovou síť spolupracujících desig- nérů, inženýrů, konzultantů a poradců. Tento systém umožňuje efektivní globální přístup, vyvážený s místním chápáním projektových míst, kultur a příležitostí.

www.salpietragajdos.com
0 komentářů
přidat komentář

Související články