Je příčinou erektilní dysfunkce mužská závislost na počítačích? Částečně asi ano!

Podle čínské studie zveřejněné v časopise Andrology existují podstatné důkazy o souvislosti mezi nadměrným používáním počítače ve volném čase a rizikem erektilní dysfunkce.

Reklama

„O erektilní dysfunkci (ED) hovoříme tehdy, když není dlouhodobě možné dosáhnout a udržet erekci penisu za účelem uspokojivého pohlavního styku. ED se může vyskytovat opakovaně. Erektilní dysfunkce bývá hovorově označována i jako impotence. Tato porucha může mít různé příčiny a může významně ovlivnit kvalitu a spokojenost partnerského vztahu,“ definuje erektilní dysfunkci Národní zdravotnický informační portál.

Vedle vážných onemocnění, stresu či psychologických důvodů může být jednou z příčin této nepříjemné poruchy i nadměrné používání počítače, ať už u něj muž jen pasivně sleduje videa, nebo hodiny a hodiny hraje počítačové hry. Může to vést nejen k nadváze, kardiovaskulárním problémům, ale jak zjistili čínští vědci, tak také k významným problémům v sexuálním životě.

„Výzkumy ukázaly, že nadměrné množství času stráveného každý den sezením u počítače může výrazně ovlivnit výkonnost. Například funkce erekce se často zlepší pouhým vstáváním a častějším cvičením,“ uvedl Mike Mcrae na webu Science Alert.

Ne všichni vědci s tím ale souhlasí. „Erektilní dysfunkce byla v několika epidemiologických a observačních studiích spojována se sedavým chováním ve volném čase. Interpretace těchto zjištění je však obtížná kvůli zbytkové, matoucí nebo obrácené kauzalitě,“ uvedli vědci na webu Andrology.

K podrobnějšímu prozkoumání problematiky byla vědeckým týmem ve složení Zhao Huangfu, Xinxin Gan, Yiren Yang, Qingyang Pang, Baohua Zhu, Xiao Zhang a Linhui Wang použita metoda Mendelovy randomizované studie. Ta srovnává rozdíly mezi páry genů, které by měly hrát roli v určité oblasti zdraví, aby se zjistilo, zda zdědění specifických genů způsobuje související stav.

S využitím údajů o variacích v genetických sekvencích, které poskytlo více než 220 tisíc záznamů z předchozí studie o evropském původu, výzkumníci hledali vzájemné vztahy mezi geny zvýrazněnými odpověďmi na otázky týkající se specifických forem sedavého chování ve volném čase a hlášeními erektilní dysfunkce.

Mike McRae k tomu ve svém článku doplnil: „Na základě výsledků zjistili, že při každém nárůstu času stráveného používáním počítače pro volnočasové aktivity o 72 minut se pravděpodobnost erektilní dysfunkce zvyšuje více než trojnásobně.“ Trávení času relaxací u počítače bylo rovněž spojeno se sníženými hladinami hormonu, který stimuluje produkci spermií.

K podobným závěrům došly i jiné studie, ale ani čínská studie nedokazuje jasně, proč by pokles jednoho hormonu mohl ovlivnit erektilní funkci. Lze jen spekulovat, že nižší hladiny by mohly nepřímo bránit uvolňování testosteronu.

Není také jasné, jaký je rozdíl mezi sledováním televize a zábavou na počítači. „Je možné, že hranice mezi sledováním streamovacích služeb u stolu a odpočinkem u počítače mohou být rozmazané, což ztěžuje rozlišení mezi dvěma různými činnostmi,“ doplnil Mike McRae.

Čínští vědci ve svém článku pro Antropology na závěr napsali: „Tato studie nabídla podstatné důkazy pro pozitivní kauzální souvislost mezi používáním počítače a rizikem erektilní dysfunkce. Definitivní příčinnou souvislost je však třeba stanovit dalším výzkumem.“

Pánové, pokud máte doma v ložnici problém, zkuste nejdřív omezit čas trávený u počítače, třeba se tak vyhnete návštěvě lékaře a partnerské krizi.

Autor: Mirka Nová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama