Útok ve 4:40 ráno. Němci spáchali svůj zločin hned v první minutě 2. světové války. První bomby dopadly na vídeňskou nemocnici, farní kostel, klášter a synagogu

Krásné historické město se pomalu probouzí. Je teprve půl šesté ráno a slunce na obzoru ještě není vidět. Přesto už na téměř čtvercovém hlavním náměstí můžete rozeznat obrysy několika nádherných budov.

Skutečnou chloubou města je kostel svatého Michaela Archanděla ze 14. století, jehož věž se tyčí do výšky padesáti metrů. Jsou v něm uloženy vzácné sbírky obrazů a zlatých artefaktů, které obdivuje celá země.

O kousek dál se nachází krásná židovská synagoga a také starobylý augustiniánský klášter, jehož historie sahá až do doby největšího polského krále Kazimíra Velikého. Panovník nechal Vieluń obohatit hradbami, které po staletí odolávaly pokusům o útok.

Dnes Vieluň není městem, které by návštěvníky ochromovalo svou krásou. Marně byste hledali kostel svatého Michaela Archanděla. Nenašli byste ani synagogu nebo 700 let staré hradby.

Centrum Vieluna je v podstatě jedno nezvykle velké náměstí. Jeho dominantou je snad jen budova supermarketu z 80. let, která neúprosně připomíná, že i Polsko prožilo komunistickou éru.

Na první pohled je zřejmé, že Vielun není Varšava. I hlavní město Polska bylo za války zdevastováno. Přesto povstalo z popela jako bájný Fénix. Varšavský královský hrad, z něhož zbyly jen ruiny, byl v 70. letech 20. století obnoven a dnes ho obdivují tisíce turistů.

Na místě, kde kdysi stával slavný kostel, jsou dnes patrné stopy po jeho základových zdech. Byly postaveny v 90. letech 20. století. A nepříliš hezkou budovu supermarketu, která z jedné strany uzavírá náměstí, v těchto dnech zdobí obrovský transparent: „1. září 1939. Vieluň, 4.40. Vzpomínáme.“

Je těžké si představit chaos, který musel šestnáctitisícové město zachvátit. Nacisté zaútočili bez vyhlášení války a tím nejbrutálnějším způsobem. Vilno nebylo na německé bombardéry připraveno.

Ve městě nebyla žádná vojenská posádka, dokonce ani jediný důležitý průmyslový podnik. Ani ten největší pesimista nemohl předpokládat, že nechráněné město plné vzácných historických památek postihne tak krutý osud.

Polské síly umístěné ve Wielvani nebyly připraveny na náhlý a drtivý útok. Německá 10. armáda vedená generálem Walterem von Reichenauem zahájila útok palbou dělostřelectva a letectva. Německé síly měly značnou početní převahu, vybavení a výcvik, a polské síly byly rychle přemoženy.

Navzdory statečnému boji byly polské síly u Wieluně nakonec nuceny vzdát se německé 10. armádě. Kapitulace přišla po brutální bitvě, která si vyžádala mnoho obětí na obou stranách. Polské síly byly přečísleny a přečísleny a nemohly odolat palebné přesile německých sil.

Kapitulace polských sil u Wieluně byla významnou ranou pro polskou armádu a velkým vítězstvím pro Němce. To umožnilo německým silám zajistit si opěrný bod v Polsku a pokračovat v postupu směrem ke konečnému cíli, kterým bylo dobytí Varšavy, polského hlavního města.

Zdroj obrázek: wikimedia commons / public domain

Německá invaze do Polska znamenala začátek druhé světové války a kapitulace polských sil u Wieluně byla kritickou událostí v prvních dnech války. Ukázala sílu a odhodlání německé armády, stejně jako slabost polských sil.

Kapitulace polských sil u Wieluně byla tragickou událostí, která vedla ke ztrátě mnoha životů a devastaci města. Znamenalo to také začátek dlouhého a brutálního konfliktu, který trval šest let a vyústil ve smrt milionů lidí.

Dnes město Wieluń slouží jako připomínka hrůz války a důležitosti míru. Památníky a muzea jsou svědectvím obětí těch, kteří bojovali a umírali při obraně své země. Kapitulace polských sil u Víluně bude navždy připomínána jako významná událost v dějinách druhé světové války a připomínka potřeby ostražitosti a připravenosti tváří v tvář agresi.

Zdroj: smartencyklopedia.org, Titulní obrázek: Wikimedia Commons / Public Domain