Rozhovor: Miriam Popperová – ve světě makrofotografie plyne čas jinak

Rozhovor Miriam Popperová – ve světě makrofotografie plyne čas jinak

Pro Macro Fine art fotografku Miriam Popperovou nic není tak malé, jak by se jiným mohlo zdát. V jejích fotkách můžete vidět i cítit touhu porozumět a prozkoumat. Jako ambasadorka používá ke zpracování svých fotek Zoner Photo Studio a my věříme, že ji v její tvorbě budeme ještě dlouho podporovat. 

Miriam je nejen fotografkou, ale i malířkou a nemalá část jejich obrazů má velikost pouhých 6,5 x 6,5 cm s výjevy ze života v neskutečných detailech. Její fotky jsou jako výlety do pohádek, kde vítězí dobro nad zlem. Na Instagramu ji najdete pod několika účty, např. microworld_of_poppy či poppy_miriart

Rozhovor Miriam Popperová, makro, včela

Miriam, jaké byly tvoje začátky s makrofotografií a co tě přivedlo k tomuto specifickému stylu fotografie?

Od malička jsem inklinovala k vizuálnímu umění a hodně malovala. Pracovala jsem se všemi technikami malby. Poté mě zaujala fotografie a začala jsem fotit vše kolem sebe, jako každý začínající nadšenec fotografie. Jednou když jsem byla na procházce a bylo krátce po dešti, viděla jsem na listí kapky deště. Fascinovalo mě, jak krásně se na něm láme světlo. V té chvíli jsem si uvědomila, že tento mikrosvět je přesně to, co tak dlouho hledám. 

Ve své tvorbě ráda experimentuji se širokou škálou barev, možností světla a konečnou úpravou fotky tak, aby přenesla emoce z mikrosvěta do makrosvěta.

Myslím, že právě výběr tohoto stylu pro mě představuje bohatý svět plný barev, emocí i zajímavých obrazců a dějů, které jsou pouhým okem málo viditelné.

Proč sis vybrala právě přírodu, květiny a zvířata jako hlavní téma svého fotografického zaměření?

Příroda je místo kde aktivně relaxuji po náročném dni v práci. A hlavně je to místo, kde ve světě makrofotografie čas plyne jinak. Pro mě je to chvilka kdy můžu vypnout hlavu, protože čas plyne nějak pomaleji oproti každodennímu shonu. Ráda fotím příběhy těch nejmenších rostlin, motýlů a různého druhu hmyzu a posílám jejich odkaz dál.

Rozhovor Miriam Popperová, makro, šnek

Které konkrétní prvky přírody tě nejvíce inspirují a proč?

Nejraději fotím motýly, včely, vosy a drobný hmyz. Je to obrovská výzva pro každého fotografa, protože tento styl focení vyžaduje hodně trpělivosti. Je třeba zachytit ten správný moment tak aby výsledný efekt působil příjemným, uměleckým dojmem.

Můžeš nám povědět něco o svém vybavení a technikách, které používáš při focení makrofotografií?

Pro dobrou makrofotografii je nezbytné umět pracovat s fotoaparátem v manuálním režimu. Důležité je manuální nastavení vyšší clony, nejkratšího možného času expozice, nastavení nejnižší základní citlivosti a taky nezapomenout na manuální přepínání blesku. 

Tělo fotoaparátu může být libovolné, důležitý je výběr správného objektivu, který musí poskytovat co největší maximální zvětšení. 

Rozhovor Miriam Popperová, makro, kobylka

Pro focení makrofotografie je potřeba používat objektiv s redukcí vibrací. 

Dalším důležitým a nevyhnutelným pomocníkem je externí blesk a difuzér, který moc pomůže k rozptýlení světla blesku. Pro redukci vibrací manuálním stlačením spoustě používám stativ s fotoaparátem s dálkovou ovládáním nebo zapnutou samospouští.

Jak se připravuješ na makrofotografický výlet nebo focení konkrétního objektu? 

Cestovat za dobrým snímkem nemusíte daleko. Většina mých fotografií vznikla přímo na mojí zahradě. Dopředu si rozmyslím, jaký objekt chci fotit a připravím se na focení v konkrétním ročním období. Například pro zachycení snímků hmyzu je důležité začít v dopoledních hodinách, protože hmyz je v tuto dobu nejaktivnější. 

Rozhovor Miriam Popperová, makro, šeřík, brouk

V případě focení motýlů je dobré vědět, které květiny se jim nejvíce líbí a nastudovat si, kde konkrétní druhy můžeme najít. Taky mám ráda focení barevné podzimní přírody, která je ideálním obdobím pro dechberoucí barevné záběry. Pro focení hub chodím do lesů, kde se snažím zachytit různé druhy. 

V zimě jsou podmínky pro focení makrofotografie horší, ale dají se zachytit také krásné fotky prvního zmrzlého listí a květin. V jarním období se zaměřují na focení rozkvetlé přírody. Většina mých květinových fotografií vznikla právě v tomto období.

Rozhovor Miriam Popperová, makro, květina, růžový květ

Které tvé fotografie jsou pro tebe nejvýznamnější a proč?

Nejvýznamnější a zároveň nejoblíbenější jsou pro mě fotografie drobného druhu hmyzu. Je to skvělá možnost zachytit celou barevnou škálu všech drobných detailů včetně očí, strukturovaného těla a drobných křídel.

Máš nějaký oblíbený příběh nebo zážitek spojený s nějakým konkrétním snímkem?

Ano🙂. Několik dní jsem se snažila zachytit jeden druh motýla. Hledala jsem ho na vytipovaných rostlinách, v konkrétním čase, chodila na květinové louky a stále jsem ho nenašla. Už jsem téměř celou svoji makrofotografickou výpravu vzdala. Poté jsem se podívala na červenou růži v naší zahradě. Byl tam! Právě tuto fotku mám moc ráda. 

Rozhovor Miriam Popperová, makro, růže, motýl

Zachytit tento druh motýla, pro něj na tak neobvyklém místě. Přesně tady platí pravidlo pro každého makrofotografa – pořádně se podívat a přepnout se do „makro“ módu a opravdu nemusíte chodit za dobrým snímkem daleko. 

Jak vnímáš vývoj makrofotografie v posledních letech a jaké trendy v tomto oboru sleduješ?

Makrofotografii se věnuji od roku 2019. V tomto období jsem hlavně studovala základy fotografie, které jsou pro focení makrofotografii nevyhnutelné. Technické parametry fotoaparátů se každým rokem zlepšují a poskytují tak komfortní focení skoro za každých podmínek. Nezbytná je taky konečná úprava fotek. V posledním čase jsou inspirující fotografie, které úpravou vypadají jako skutečné malované obrazy.

Máš nějaké tipy nebo rady pro začínající makrofotografy, zejména ty, kteří se chtějí věnovat přírodě a zvířatům?

Začínajícím makrofotografům přeji hodně trpělivosti a hlavně najít si dostatek času na fotografování, protože objekty jsou velmi malé a pohyblivé. Naučit se hrát si se světlem a zkoušet používat rekvizity např. různé odrazky, skleněné povrchy. Vždy je důležité podívat se na snímek komplexně, včetně výběru barvy, která obklopuje daný objekt. 

Rozhovor Miriam Popperová, makro, zrcadlo, květina

Jaké úpravy v Zoner Photo Studiu tě baví nejvíc? Popř., jakou úpravu nejčastěji/nejraději někomu doporučuješ? 

V Zoner Photo Studiu nejvíce pracuju s funkcemi v modulu Editor včetně složení jednotlivých vrstev s různou hloubkou ostrosti. V modulu Vyvolat nejčastěji s úpravami stínů, vyvážení černé a bílé barvy, upravení jednotlivých sytostí barev, kontrastu včetně expozice a korekce ostrosti fotografie

Je před tebou výhledově nějaký projekt, který chystáš?   

Ráda bych rozšířila své portfolio o více druhů motýlů. Mám v plánu menší fotografický výlet s možností zdokonalení se ve focení drobného hmyzu. Další větší projekt představím později, nechte se překvapit.;) 

Rozhovor Miriam Popperová, makro, šišky, déšť

Miriam, děkuji ti, že sis našla čas na rozhovor a podělila se se mnou i našimi čtenáři o své zážitky i tipy pro práci s modely v makrofotografii.:) 

Zůstaňte v obraze, každý týden posíláme novinky ze světa fotografie

Přihlašte se k odběru toho nejlepšího z Milujemefotografii.cz

Email má špatný formát.

Potvrzením odběru dáváte souhlas ke zpracování osobních údajů pro zasílání novinek. Více se dozvíte v zásadách ochrany osobních údajů.

AutorEva Krušoftová

Jako šéfredaktor magazínu Milujeme fotografii pro vás připravuji články ze světa fotografie, postupy pro úpravy fotek i novinky z vývoje editoru Zoner Photo Studia. Čerstvě po dokončení školy jsem vedla fotokroužky pro děti a dospělé a fascinoval mě starý proces tvorby fotografie. Někdy něco málo napíšu a občas něco fotím, ale aktuálně mě nejvíce baví tvořit pro vás obsah magazínu.

Komentáře (0)

Zatím zde není žádný komentář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *