třezalka tečkovaná sběr

Třezalka tečkovaná: Mocná bylinka pomůže vyladit duševní rovnováhu

Vše o jídle
Rod třezalek je opravdu rozmanitý a existuje mnoho druhů této užitečné rostliny. Nejznámější je třezalka tečkovaná, nenápadná rostlinka se žlutými květy, která skrývá velký potenciál pro naše zdraví. Působí jako přírodní antidepresivum a antibiotikum. Co o třezalce víme, k čemu ji můžeme využít a kdy bychom naopak třezalku konzumovat neměli?

Třezalka tečkovaná, latinsky Hypericum perforatum, bývá někdy nazývána také bylina sv. Jana, krevníček, prostřelenec nebo čarovník. Po staletí je hojně využívána v lidovém léčitelství. Ve středověku se věřilo, že má magickou sílu a ochraňuje před zlem a nemocemi. Má řadu prokázaných účinků, které ale mohou ovlivnit užívané léky. Je proto dobré tuto bylinku dobře poznat, než se rozhodnete ji vyzkoušet.  

Účinné látky v třezalce 

Květy a listy třezalky tečkované obsahují dvě složky s blahodárnými účinky na zdraví. Jsou jimi barvivo hypericin a látka zvaná hyperforin. Tyto látky mají pozitivní účinky například na klidný spánek, mírnění úzkostí a depresí, navíc nám mohou pomoci v boji proti mikrobům a virům. Třezalka je také bohatá na vitamíny A, C a E. Tyto látky jsou důležitými antioxidanty, které neutralizují působení volných radikálů v organismu a tím přispívají k ochraně našeho imunitního systému. 

třezalka květ

Sběr a zpracování třezalky  

Pokud se rozhodnete třezalku sami nasbírat, porozhlédněte se na slunných pastvinách, suchých loukách a podél cest. Poznáte ji podle drobných žlutých květů a lístků s patrnými hlavními žilkami a drobnými tečkami.  

Sběr třezalky je nejlepší provádět v období, kdy je rozkvetlá zhruba polovina květů, což je obvykle červenec a srpen. Ke sběru si ideálně vyberte suchý den a vyrazte ještě dopoledne. Rostlinu odřízněte přibližně 10 20 cm nad zemí, tam, kde začíná být hojně olistěná. Je doporučeno, aby délka odříznuté natě nepřesáhla zhruba 40 cm. 

Jak sušit třezalku tečkovanou 

Jednotlivé rostliny následně svažte do kytice a nechte schnout zavěšené na větraném, suchém a stinném místě. K sušení můžete případně použít i sušičku na potraviny, teplota sušení by ovšem neměla přesáhnout 35 °C. Je důležité dbát na zásady správného sušení, aby si rostlinka uchovala své léčivé látky. Správně usušená třezalka si udrží svou zelenou barvu, zachová žluté květy a bude mít trpkou, nahořklou chuť. Nebude mít nahnědlé skvrny a bude bez zápachu. Usušenou třezalku skladujte v papírovém obalu na tmavém a suchém místě.  

Z třezalky si doma můžete připravit čaj, odvar, olej nebo tinkturu. Třezalku samozřejmě můžete také zakoupit, nejčastěji se s ní setkáváte v podobě doplňku stravy nebo čaje.  

Pozitivní účinky třezalky  

Třezalce tečkované se přisuzuje mnoho terapeutických účinků. Zde jsou ty nejvýznamnější: 

  • Antidepresivní účinky: Některé studie ukazují, že třezalka může být nápomocná při léčbě mírné deprese. Bioaktivní látky hypericin a hyperforin mohou působit na zvýšení hladiny serotoninu, noradrenalinu a dopaminu, což vede ke zlepšení nálady. 
  • Anxiolytické vlastnosti: Třezalka tečkovaná je někdy používána jako přírodní alternativa léků na úzkost. 
  • Podpora zdravého spánku: Uklidňující účinky na nervový systém mohou přispět k relaxaci a lepšímu spánku 
  • Protizánětlivé a antimikrobiální účinky: Třezalka je přírodní antibiotikum. Můžeme ji využít při léčbě některých kožních problémů, jako jsou například mírné popáleniny, drobné ranky, kožní infekce. Stále se také zkoumá možný pozitivní účinek při léčbě některých typů rakoviny kůže a lupénky 
  • Neuroprotektivní účinky: Některé studie naznačují, že by třezalka tečkovaná mohla mít slibné účinky v terapii Alzheimerovy choroby a dalších neurodegenerativních poruch.  

Tip pro vás:Otestujte si své nově získané znalosti v kvízu na konci článku.


Dávkování třezalky 

Nejvyšší přípustné množství třezalky v denní dávce by dle zákona nemělo přesáhnout 900 mg.1 To je zhruba jeden šálek čaje nebo jedna tabletka třikrát denně. Tato nejvyšší dávka při užívání minimálně 12 týdnů dle některých zahraničních zdrojů přináší benefity při léčbě deprese.2 

Možné vedlejší účinky 

Ač má třezalka udávané benefity na fyzické i duševní zdraví, existují také rizika při jejím užívání: 

  • Fotosenzitivita: Některé látky obsažené v třezalce tečkované mohou zvýšit citlivost kůže na sluneční záření.  

POZOR! Třezalka se nesmí užívat před pobytem na přímém slunci.  

  • Trávicí obtíže: Při dlouhodobém užívání třezalky tečkované mohou některé osoby pocítit mírné zažívací obtíže. 
  • Neurologické symptomy: U některých jedinců může užívání třezalky tečkované vést k neurologickým příznakům, jako jsou bolesti hlavy, závratě nebo zmatenost.

Kontraindikace 

Existují také situace, kdy užívání třezalky není doporučeno vůbec. O jaké se jedná? 

  • Užívání některých léků: Třezalka tečkovaná může negativně reagovat s některými léky. Užívat bychom ji neměli při současném užívání antidepresiv, jelikož třezalka může jejich účinnost snížit. Je zde také určité riziko vzniku závažného serotoninového syndromu, který může být v některých případech až život ohrožující. Nevhodné je také užívání společně s hormonální antikoncepcí, s léky na ředění krve, na jícnový reflux a žaludeční vředy a s několika dalšími léčivy.  

POZOR! Užívání třezalky snižuje účinnost těchto léků: 

Antidepresiva   
Hormonální antikoncepce   
Makrolidová antibiotika   erytromycin, klaritromycin 
Azolová antimykotika  itrakonazol, ketokonazol 
Léky užívané po transplantacích   cyklosporin 
Blokátory kalciových kanálů   nifedipin 
Látky snižující cholesterol   simvastatin 
Antivirotika   indinavarin, nelfinavir, ritonavir, sachinavir, efavirenz, nevirapin 
Antiepileptika   karbamazepin, fenobarbital, fenytoin 
Léky na ředění krve  warfarin 
Léky na zlepšení srdeční činnost  digoxin 
Léky pro léčbu onemocnění dýchacích cest  theofylin  
  • Závažné psychiatrické onemocnění: Třezalku by neměly užívat osoby s bipolární poruchou, schizofrenií a s těžkými depresivními stavy.
  • Těhotenství, kojení, věk pod 18 let: U těchto skupin nebyly účinky třezalky dobře prozkoumány, proto je doporučeno se jí v těchto obdobích vyhnout.

Třezalka tečkovaná je prostě zajímavou rostlinkou, kterou můžeme využít pro mnohé benefity. Je ale důležité mít na paměti, kdy třezalka není vhodná, a při zdravotních problémech a dlouhodobém užívání léků konzultovat její využití s lékařem.

Kvíz

Correct!

Wrong!

1. Třezalka tečkovaná může pomoci: 
při úzkostech
při schizofrenii
na nevolnosti v těhotenství

Correct!

Wrong!

2. Užívat třezalku bychom neměli: 
s vitamínem C
jen s antidepresivy
s řadou léčiv, na místě je vždy konzultace s lékařem

Correct!

Wrong!

3. Při užívání třezalky: 
nesmím na slunce
měl/a bych se před sluncem chránit krémem s SPF
je vhodné se pravidelně slunit

Correct!

Wrong!

4. Třezalka může pomoci: 
s hojením ran  
s léčbou cukrovky
s léčbou astmatu

Correct!

Wrong!

5. Jak brzy můžu pozorovat účinky třezalky na depresi? 
do 30 minut po užití
do 48 hodin po užití
během několika týdnů

Correct!

Wrong!

Vyhodnocení je dostupné až po přihlášení

Přihlášení uživatelé mají přístup ke kompletnímu obsahu tohoto webu. Pokud se přihlásíte, můžete také objevit řadu výhodných nabídek UNIQA a našich partnerů.
Registrovat se zdarma

Share the quiz to show your results !

Subscribe to see your results

CZ Třezalka

Máte %%score%% z %%total%% odpovědí správně

%%description%%

%%description%%

Loading...


Andrea Jakešová a Veronika Pourová jsou nutriční terapeutky a zakladatelky projektu Ne hladu. Tým Ne hladu spojuje vysokoškolské vzdělání v oboru nutriční terapie na lékařských fakultách a vášeň pro boj s výživovými mýty. V současnosti provozují poradny v Praze, Brně a Pardubicích a online se snaží šířit informace o výživě prostřednictvím sociálních sítí, médií, webinářů a dvou knih s názvy O výživě a Vyváženě. Pravidelně také vydávají Ne hladu, podcast o výživě.


Zdroje:  

  1. Apaydin EA, Maher AR, Shanman R, et al. A systematic review of St. John’s wort for major depressive disorder. Systematic Reviews. 2016;5(1):148.
  2. Wölfle U, Seelinger G, Schempp CM. Topical application of St. John’s wort (Hypericum perforatum). Planta Med. 2014 Feb;80(2-3):109-20. doi: 10.1055/s-0033-1351019. Epub 2013 Nov 8. PMID: 24214835.
  3. Eatemadnia A, Ansari S, Abedi P, Najar S. The effect of Hypericum perforatum on postmenopausal symptoms and depression: A randomized controlled trial. Complement Ther Med. 2019 Aug;45:109–113. doi: 10.1016/j.ctim.2019.05.028. Epub 2019 May 31. PMID: 31331546.
  4. Bonaterra GA, Schwendler A, Hüther J, Schwarzbach H, Schwarz A, Kolb C, Abdel-Aziz H and Kinscherf R (2018) Neurotrophic, Cytoprotective, and Anti-inflammatory Effects of St. John’s Wort Extract on Differentiated Mouse Hippocampal HT-22 Neurons. Front. Pharmacol. 8:955. doi: 10.3389/fphar.2017.00955
  5. Peterson B, Nguyen H. St. John’s Wort. [Updated 2023 May 16]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557465/

Foto: Shutterstock.com