Poke bowl miska plná zdraví – Recept 3x jinak

Poke bowl, neboli poke miska, je moderní a velmi oblíbené jídlo. Své kořeny má na Havaji, kde si ji oblíbili surfaři, a tak se postupně rozšířila po celém světě. Vyzkoušejte recept na poke bowl, jednoduché a zdravé jídlo.

V havajštině znamená poke kostka nebo kousíček. Nejenom že výborně vypadá a chutná, ale je také nabitá důležitými živinami.

Co je poke bowl?

Poke bowl se skládá z lehkých ingrediencí, které nejsou tepelně ani průmyslově zpracovány. Proto je toto jídlo pro naše zažívání lehce zpracovatelné a má nízký glykemický index. Je tedy vhodné i pokud se snažíte hubnout či zkrátka chcete žít zdravěji.

poke bowl
Zdroj foto: AS Food studio / Shutterstock.com

Domácí poke bowl se skládají ze třech hlavních složek:

  • základu,
  • zeleniny
  • bílkoviny.

Základem bývá nejčastěji rýže. Můžete použít basmati, jasmínovou nebo sushi rýži. Další variantou pro základ je quinoa (bílá nebo černá) nebo asijské nudle. Všechny tyto základy jsou navíc bezlepkové. Na základ se poté hezky vyskládá syrová zelenina, barevná a křupavá, klíčky a další.

Proteinovou složku tvoří marinované maso, ryby, mořské plody (například krevety) či veganské náhražky masa (tofu, seitan, tempeh, luštěniny). Poke bowl, stejně jako například oblíbené buddha poke bowl nebo polévky ramen, nabízí nespočet různých kombinací a variant. Záleží jen na vaší chuti a fantazii. Nechte se inspirovat následujícími variantami.

Kalifornská poke bowl s lososem

Jako první si připravíme masovou složku – lososa. Maso z čerstvého lososa nakrájíme na kostičky a marinujeme – na drobno nakrájená šalotka, sójová omáčka, pár kapek rýžového octa, špetka nastrouhaného zázvoru, sezamová semínka. Lososa v marinádě promícháme a odložíme stranou na 10 minut.

Do misky na poke bowl si nachystáme nejprve základ – vařenou basmati rýži. Na ni naskládáme zeleninu nakrájenou na proužky – avokádo, okurku, mrkev, chilli papričky dle chuti, sálát z řas wakame, hrachové klíčky. Doprostřed misky dáme marinovaného lososa i se vší marinádou.

TIP: Vyzkoušejte také oblíbený recept na losos pečený v troubě

Poke bowl s lososem můžeme dozdobit třeba koriandrem a sezamovými semínky.

Havajská poke bowl

Opět si nejprve namarinujeme maso, v tomto případě tuňáka. Toho nakrájíme na kostičky, zalijeme sójovou omáčkou, zakápneme rýžovým octem, sezamovým olejem, přidáme trochu medu, šalotku na jemno, nastrouhanou limetkovou kůru a sezamová semínka. Zamícháme a odložíme na 10 minut.

Na základ havajské misky použijeme opět rýži a přidáme zeleninu a ovoce na proužky – ředkvičky, avokádo, mrkev, mango, hrachové klíčky a chilli papričky. Doprostřed dáme tuňáka s marinádou. Ozdobíme sezamovými semínky a opečenými kokosovými hoblinkami.

miska poké bowl
Zdroj foto: Elena Veselova / Shutterstock.com

Pikantní poke bowl v asijském stylu

K přípravě téhle misky budeme potřebovat některé typické asijské suroviny – kimchi a srirachu.

Kimchi je pikantní křupavá fermentovaná zelenina, původně používaná v korejské kuchyni. Kimchi zelenina je velmi populární a dá se poměrně jednoduše vyrobit i doma.

Sriracha je pálivá chilli omáčka, která je typická pro vietnamskou a thajskou kuchyni. Ta je běžně dostupná v obchodech s asijskými potravinami, je červená a v jejím logu najdeme kohouta.

Dalšími ingrediencemi, se kterými jste se možná ještě nesetkali jsou lahodné soba nudle (také již běžně k dostání), použít můžete ale samozřejmě jakékoliv asijské nudle. Jako poslední je potřeba zmínit edamame – nezralé sojové boby, mají zelenou barvu a tvar malých fazolek. Mají vynikající nasládlou chuť a nutričně jsou velmi bohaté (bílkoviny a esenciální aminokyseliny).

Místo masové složky tentokrát použijeme tofu. To nakrájíme na kostky a opečeme na sucho na pánvi. Následuje marinování – opečené tofu zalijeme sójovou omáčkou, zakápneme rýžovým octem, přidáme šalotku na jemno, lžíci majonézy (či veganézy), srirachu dle chuti, sezamový olej, citronovou šťávu a sezamová semínka. Promícháme a odložíme na 10 minut. Jako základ tentokrát použijeme soba nudle. Zeleninovou složku vytvoříme z červeného zelí, rajčat, kukuřice, edamame, avokádo a kimchi. Doprostřed tofu s marinádou, posypeme semínky, jarní cibulkou, koriandrem a je hotovo.


Další oblíbené recepty

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.