Jak probudit muškáty ze zimního spánku?

Muškáty zdobí naše okna či balkony po většinu roku. Kdy dát ven muškáty a jak o ně správně pečovat? Poradíme vám, jak je probrat ze zimního spánku a připravit na novou sezónu.

Před pár měsíci jsme si povídali o správném způsobu zimování muškátů. V tu dobu jsme naše muškáty  připravili na vydatný zimní odpočinek, kdy jim stačila jen šetrná zálivka a občasná kontrola, zda se nám na nich neusazují nějací “nezvaní hosté”. Nyní je zima v plném proudu, ale správný zahrádkář ví, že čas příprav na jarní sezónu v únoru/březnu právě začíná.

Dopřejme našim spícím pelargoniím posledních pár dnů klidu a začátkem března nastane ideální čas k jejich probuzení k životu. Jak se budí muškáty, bude téma dnešního článku.

muškáty
Zdroj foto: Vika Lilu / Shutterstock.com

Kontrola zimujících rostlinek

Prvním krokem, jenž bude nutno udělat, je důkladná kontrola všech rostlinek. I když jsme zazimovali pouze silné a zdravé jedince, mohlo se stát, že některý přes zimu uhynul. Takovou rostlinku odstraníme. Naopak někteří jedinci mohli mít snahu růst i v zimě. Stává se to, pokud podmínky zimování nejsou úplně optimální, ale zimní přírůstky nejsou pro rostliny dobré. Výhonky bývají slabé a květinu vyčerpávají. Při správné další péči naberou i vysílení jedinci sílu k růstu a vytváření bohatého květenství.

Kdy stříhat muškáty – radikální řez

Další krok se mnoha pěstitelům možná líbit nebude, ale pro správný růst je nesmírně důležitý.

Vezměte do rukou zahradnické nůžky a všechny muškáty zkraťte na výšku 3-4 centimetry.

Možná vám pohled na zdánlivé ničení rostlinek trhá srdce, ale radikální střih květinám velmi prospěje. Ulehčí se jim a v létě se vám odvděčí záplavou květů.

Kvalitní substrát

Po sestřihu přichází čas na přesadbu do nového, kvalitního substrátu. Chcete-li vašim kytkám zajistit optimální podmínky, volte každoročně nový substrát, ideálně určený přímo pro pěstování pelargonií. Ten bývá obohacený o rašelinu, minerální hnojivo a důležité vápenné složky, které rostlina ke svému životu nutně potřebuje. Do spodu květináčů nebo truhlíků dejte vrstvu drenáže, jenž zabrání zahnívání kořínků.

Zálivka ano, ale opatrně

Sestříhané a přesazené rostlinky nezapomeňte pravidelně zalévat, ale pamatujte, že méně někdy znamená více a proto to s vodou raději moc nepřehánějte. Muškáty si daleko jednodušeji poradí se suchem než s přemokřením. Zalévejte je vždy ke kořenům nebo do podmisky.

Dostatek světla

Přesazené rostlinky umístěte do chladnější místnosti a zajistěte jim co nejvíce světla. Tady setrvají ještě pár týdnů nebo spíše měsíců, až do doby, kdy budou mrazy, i ty přízemní, definitivně zažehnány. Teprve potom je se vší parádou přemístěte ven na okno, terasu, zahradu nebo balkón, kde vám budou dělat radost až do podzimu.

Hnojení pro bohaté kvetení

Zhruba měsíc po přesazení musíme začít kytky hnojit. V tu dobu se již na ostříhaných výhonech objevují náznaky nových listů. Pelargonie všeobecně dobře a rychle rostou. Ani se nenadějete a celé keříčky pěkně obrazí a nebude dlouho trvat a najdete na nich i květní poupata, což je neklamná známka toho, že nová sezóna kvetení byla zahájena.

muškát
Zdroj foto: Sharaf Maksumov / Shutterstock.com

Vzhledem k tomu, že žádný učený z nebe nespadl, mohlo se stát, že vaše muškáty zimu nepřežily. Chybami se člověk učí, příště to určitě dopadne lépe, ale letos to už zachráníte nejspíš jen tím, že vyrazíte do zahradnictví zakoupit nové muškáty.

Nejoblíbenější barva muškátů

V obchodě budete překvapeni širokou škálou různobarevných kvítků pelargonií, stačí si jen vybrat. Daleko důležitější než počet květů jsou na rostlině zdravé a silné listy, které svědčí o kvalitním kořenovém systému. Vybrané jedince si ještě v prodejně pořádně zkontrolujte i z rubu listů, kde se často a rádi schovávají malí nenápadní vetřelci, jež by pak v klidu vašeho domova mohli začít konat své dílo zkázy.

Dobré rady při pěstování muškátů

A ještě několik posledních rad na závěr, aby se letos vaše pelargonie staly vaší chloubou.

  1. Nikdy je nesázejte do nádob bez odtokových otvorů a vždy je umístěte na plném sluníčku. Sluníčko muškátům prospívá, ale zálivka v pravé poledne za plného slunce, může být pro květinu fatální.
  2. Zaléváme buď ráno, nebo večer, je-li však potřeba častěji, pak ráno i večer. Vodu vždy vedeme ke kořenům, nikdy ne na listy nebo na květy. Výjimkou mohou být extrémní horka, kdy můžeme na noc rostliny rosit rozprašovačem.
  3. Chcete-li mít truhlík plný zeleně a květů, nešetřete na počtu rostlinek a do 60 cm dlouhého truhlíku vysaďte 6-8 rostlin, jsou-li drobné, pak ještě více.

A nakonec si už jen zbývá přát, aby letošní zahradní sezóna nebyla skoupá na hezké slunečné dny, protože právě takové dny mají muškáty úplně nejraději.

Zdroj: gardenersworld.com, almanac.com


Další tipy do zahrady

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.