Poschoďové rodinné domy patří ke stálé klasice. Zdroj: Dariusz Jarzabek, Shutterstock

Bungalovy vs. patrové domy: který je pro vás ten pravý?

Přemýšlíte o stavbě nového domu? A už víte, jaký typ stavby je pro vás nejvhodnější? Nejčastěji se lidé rozhodují mezi bungalovy a poschoďovými domy. Kdy se držet při zemi a v jakých případech jít raději do patra?

Koupili jste velký pozemek, nebo máte k dispozici jen malou či svažitou plochu? Zvete si k sobě často návštěvy, nebo naopak preferujete soukromí? Kolik potřebujete místností? A plánujete zde prožít i stáří? Odpovědi na všechny tyto otázky ovlivňují typový výběr domu. Pokud se tedy chystáte stavět, zbystřete! V tomto článku si přiblížíme dvě základní varianty domů – přízemní a patrové. Každý z nich má své výhody a nevýhody a rozhodnout se mezi nimi může být oříšek. Obecně lze říci, že bungalov ocení spíše ti, kteří hledají flexibilnější a rychlejší řešení. Poschoďový dům by naopak měli volit ti, kteří preferují více prostoru a soukromí.

Máte malou parcelu? Jděte do patra!

Hlavní výhodou patrových domů je efektivní využití pozemku – patrový dům nabízí více obytné plochy na menší zastavěné ploše, což je ideální zejména pro městské a hustě osídlené oblasti. Dalším plusem je jasnější oddělení soukromých a společných prostor. Stinnou stránkou naopak bývá náročnější údržba. Problémem může být i schodiště, a to především pro starší a imobilní lidi.

V čem vítězí poschoďový dům nad bungalovem?

  1. Stačí vám menší pozemek. V případě, že jste koupili menší nebo svažitý pozemek, dejte přednost poschoďovému domu. Koupí menšího pozemku navíc můžete ušetřit i stovky tisíc korun.
  2. Zaručuje větší soukromí. Poschoďový objekt nabízí větší možnosti v rozvržení jednotlivých funkčních zón. Ve spodním patře můžete mít obývací pokoj s kuchyní, zatímco nahoře ložnici s neprůchozími pokoji.
  3. Více místa na zahradě. Díky tomu, že patrový dům zabere na vašem pozemku menší prostor, můžete zbytek plochy využít například pro bazén, terasu, zahrádku, saunu či dětské hřiště.
  4. Nabízí kreativnější řešení. Pokud máte rádi zajímavé interiéry, bude pro vás poschoďový dům pravděpodobně zajímavější volbou. Výklenky, zákoutí, šatny pod schody – se šikovným architektem není nic nemožné!
  5. S patrem přichází také více možností pro úložné prostory. Skvělý je k tomuto účelu prostor pod schody, kam ideálně zapadne třeba praktická šatna nebo malá pracovna.

Hledáte flexibilnější řešení? Volte bungalov!

Bungalovy jsou vyhledávané hlavně pro svou bezbariérovost a rychlejší výstavbu. Dalším kladem je snadná údržba – v přízemním domě máte vše umístěno na jednom patře, což zjednodušuje běžné domácí práce. Na druhou stranu, tento typ domů zpravidla vyžaduje větší stavební plochu, což může být nevýhodné zejména v oblastech s vyšší cenou pozemků. Někteří lidé mohou mít v bungalovu nedostatečný pocit soukromí. Tento problém lze vyřešit naprojektováním stavby ve tvaru L, což interiér opticky rozdělí.

Realizace bungalovu vyžaduje dostatečně velký a rovinatý pozemek. Existují však i kompaktnější varianty rozměrově připomínající spíše chatu. Zdroj: Ground Picture, Shutterstock

V čem je tedy bungalov lepší než patrový dům?

  1. Stavba bývá technicky jednodušší. Díky tomu se můžete do bungalovu nastěhovat rychleji než do patrového domu. Firmy dnes zvládnou udělat hrubou stavbu montované varianty do jednoho týdne.
  2. Nejsou zde schody. Absence schodů ocení imobilní či starší lidé, rodiny s malými dětmi či domácími mazlíčky. Pokud si tedy pořizujete dům až do konce života, jednou pravděpodobně nastane čas, kdy pro vás budou schody problémem.
  3. Snadněji se uklízí a udržuje. S menší plochou a nižší výškou je údržba bungalovu obvykle snazší než u domu do patra. Kvůli jeho údržbě nebudete muset šplhat do výšky, abyste zkontrolovali střechu, komín či okap.
  4. Můžete přistavět. Přízemní dům lze lépe přizpůsobit vašim potřebám. Pokud máte velkou rodinu, můžete přidat další pokoje. Přístavba bývá méně nákladná (a hlavně snadněji realizovatelná) než případné rozdělování patra do více bytů.
  5. Budete blíže přírodě. V přízemním domku lze všechny pokoje elegantně propojit se zahradou nebo terasou. Díky francouzským oknům získá interiér nejen šmrnc, ale i mnohem více světla. Přízemní objekt navíc většinou lépe splyne s okolní krajinou.

Nevíte, jak se rozhodnout? Zvolte obytné podkroví!

Pokud stále váháte mezi bungalovem a patrem, zkuste zvážit budovu s obytným podkrovím, která má při stejné užitné ploše menší zastavěnou plochu než přízemní objekt, ale z hlediska regulativů se považuje za dům přízemní. Do podkroví lze umístit klidovou zónu – skvěle se sem hodí například atypická ložnice. Zařizování podkroví má však svá specifika, a proto se neváhejte obrátit na designéra nebo architekta, který vám pomůže naplánovat prostor do posledního detailu. U podkroví také myslete na kvalitní tepelnou izolaci.

Podkrovní pokoje jsou útulné a klidné. Sešikmené stropy a trámy jim propůjčují kouzlo, které byste v tradičních místnostech hledali jen marně. Zdroj: Procreators, Shutterstock

Cena není všechno

Možná se ptáte, jak je to s úsporou energie? To závisí na technologii výstavby a zvolených materiálech. Obecně platí, že nejnižší tepelné ztráty mají kompaktní objekty s pravidelnými tvary [1], ke kterým mají blíže patrové domy. Není to však tak jednoduché: zatímco u přízemního objektu můžete očekávat větší tepelné ztráty, které jsou zapříčiněny větší plochou obálky budovy, u patra se nevyhnete vytápění schodiště a přilehlé chodby. Řídit se stoprocentně nelze ani cenou: u bungalovu si připlatíte za rozlehlejší pozemek, základovou desku a střechu, ale patrový dům si vyžádá větší náklady za schodiště, zdivo a strop. Magazín INTRO dokonce na svém Youtube kanálu INTRO TV hledal odpovědi na otázku, proč vyjde bungalov častěji o dost dráž než patrový dům.

Dejte na svůj pocit

Hledisek, podle nichž se rozhodovat, existuje mnoho. Při výběru mezi bungalovem a patrem zvažte své osobní potřeby, preference a očekávání. Vezměte v potaz i to, že vzhled budovy by měl být přizpůsoben okolní zástavbě. Do typu, velikosti, či dokonce umístění vašeho nového domu může zasáhnout i stavební úřad. Na závěr doplňme, že všechny výše uvedené výhody a nevýhody řečených domů jsou spíše generalizovanými fakty. Užitné vlastnosti stavby se nakonec vždy odvíjejí od použitých technologií a materiálů, ale také od kvality a personalizace vypracovaného projektu. Architekti vám dnes navrhnou bungalov třeba ve svahu, budete-li si to přát. Základem je tedy oslovit architekta s bohatými zkušenostmi a dobrými referencemi.

Zdroje:

[1] Bc. RŮŽKOVÁ, Markéta. Stanovení tepelných ztrát pasivního domu prostřednictvím termokamery. 2012. Diplomová práce.

Autor: Mgr. Kateřina Saidl
Foto: Shutterstock