Zahrada

Předčasný start sezóny: Připravte se na jahodovou úrodu

Od   | 

S příchodem jara, které se letos rozjelo dříve než obvykle, nastává ideální čas pro zahrádkáře zaměřit se na výsadbu jahod. Jahodník je jedním z prvních poslů teplejších dnů a jeho sazenice slibují hojnou sklizeň sladkých a šťavnatých plodů, jež jsou synonymem letních měsíců. Jahody nejen že rozjasní každou zahradu svými živými barvami, ale poskytnou i bohatou úrodu, kterou bude radost sklízet. Připravte si s námi svůj jahodový záhon a vyberte ty nejlepší odrůdy jahod.

Vyberte si různé typy jahod – rané, polorané, středně rané, pozdní a stáleplodící – abyste prodloužili období sklizně od jara až do podzimu. Zdroj: Pixabay

Příprava záhonu

Příprava záhonu pro jahody je klíčovým krokem, který ovlivňuje celkovou úrodu a zdraví rostlin. Před samotnou výsadbou je důležité záhon dobře připravit, aby byla půda bohatá na živiny a měla optimální strukturu pro růst jahod. Jedním z nejlepších způsobů, jak toho dosáhnout, je aplikace kompostu nebo zralého kravského hnoje.

Důležité je také správně zvolit předplodinu, která byla na záhonu před jahodami. Brambory, hrášek nebo řepa jsou ideálními volbami, neboť půdu dobře připraví a zanechají ji ve vhodném stavu pro jahodníky​​. Samotný záhon by měl být umístěn na slunném místě, protože jahody vyžadují dostatek světla pro bohatou sklizeň.

Půda by měla být dobře propustná, aby se předešlo stání vody, což by mohlo vést k hnilobě kořenů. Není na škodu také zvážit pH půdy, protože jahody preferují mírně kyselou až neutrální půdu. Posledním krokem před výsadbou je půdu důkladně nakypřit a vyrovnat, aby sazenice měly ideální podmínky pro zakořenění a růst. Tato pečlivá příprava záhonu je základem pro zdravé rostliny, které vám později odvděčí bohatou úrodou chutných plodů.

Na jaře použijte dusíkaté hnojivo pro podporu růstu a před nasazením květů hnojivo s vyšším obsahem draslíku. Zdroj: Canstockphoto

Výsadba sazenic

Výsadba sazenic jahod je důležitým momentem, který rozhoduje o budoucím růstu a plodnosti rostlin. Vhodné období pro výsadbu jahodníků začíná obvykle v polovině dubna, kdy je půda již dostatečně prohřátá a nebezpečí mrazů pomalu ustupuje, avšak s rychlejším příchodem jara lze sázet už v druhé polovině března. I přesto je třeba mít na paměti, že přízemní mrazíky mohou ohrozit zejména květy, proto je dobré být připraven na jejich případné krytí​​.

Kam pro zahradní osvětlení?

 

Při výsadbě je zásadní dbát na to, aby srdéčko sazenice, neboli hlavní výhon, zůstalo těsně nad úrovní půdy. Sazenice by se měly vysazovat do předem připravených jamek hlubokých a širokých 10-15 cm. Při výsadbě do volné půdy dbejte na správné rozestupy – v řádcích asi 70-80 cm a mezi sazenicemi 30-40 cm. Sázecí kolík pro tuto činnost není vhodný, protože by mohl poškodit kořeny sazenice. Po umístění sazenice do jamky je důležité sazenici pečlivě přitlačit k zemi, aby byl kořenový systém pevně spojen s půdou a nevznikaly vzduchové kapsy, které by mohly vést k vysychání kořenů. Důkladná zálivka po výsadbě je nezbytná pro usazení půdy kolem kořenů a zajistí dobrý start pro uchycení sazenic​​.

Orientace a hustota výsadby

Správná orientace řádků v severojižním směru může pomoci dosáhnout rovnoměrnější sklizně, zatímco orientace západ-východ může prodloužit období sklizně díky postupnému dozrávání plodů na různých stranách řádku. Hustota výsadby by měla být taková, aby každá rostlina měla dostatek prostoru pro růst a vývoj, obvykle se doporučuje spona 25 až 30 cm mezi rostlinami, aby se zajistil dostatek prostoru pro rozvoj rostliny a zajištění cirkulace vzduchu, která pomáhá předcházet onemocněním​​.

Máte na zahradě volných 2,5 x 2,5 m? Postavte tam saunu

 

Výběr sazenic je zásadní

Při výběru sazenic jahod je důležité zvážit jak odrůdu, tak i typ plodnosti. Mezi oblíbené odrůdy patří Honeoye, která je známá svou vysokou produktivitou a odolností vůči chladu, a Ozark Beauty, populární pro své stálé plození a velké sladké plody. Dalšími oblíbenými odrůdami jsou Senga Sengana, Darselect, Elsanta, a Lambada, které se vyznačují skvělou chutí a kvalitou plodů.

Jahodníky množíme hlavně odnožemi – šlahouny. Zdroj: Canstockphoto

Rozdíl mezi klasickými a stáleplodícími odrůdami jahod je zásadní. Klasické odrůdy, jako je Honeoye, obvykle produkují úrodu jednou za sezónu, především na začátku léta, zatímco stáleplodící odrůdy, jako Ozark Beauty, poskytují několik menších sklizní po celé vegetační období až do prvních podzimních mrazů. Tato vlastnost činí stáleplodící odrůdy velmi atraktivní pro zahrádkáře, kteří chtějí mít čerstvé jahody po delší část roku.

Ve státní odrůdové knize jsou také zapsány specifické odrůdy jako Dagmar, Elkat, a stáleplodící Lidka, které jsou adaptované na místní podmínky a nabízí dobrý výkon​​. Vyberte si odrůdu, která nejlépe odpovídá vašim preferencím, ať už hledáte bohatou sklizeň pro čerstvou konzumaci nebo odrůdy vhodné pro zpracování. Vždy si před koupí sazenic ověřte jejich původ a ujistěte se, že jsou certifikované, aby byly odrůdově pravé a zdravé. Správný výběr sazenic je klíčem k úspěšnému pěstování jahod a k dosažení bohaté úrody chutných plodů.

Mezi vhodné odrůdy do květináčů patří Delician F1, která je známá svými chutnými plody a výraznou vůní, a také Florian F1 s růžovými květy a velkými plody. Zdroj: Pixabay

Zdroj info: Farmaření, Pěstitelka, eAGRI

 

Do jaké nádrže zachytávat dešťovou vodu?

 

 


You must be logged in to post a comment Login