Dílna Domácnost

Nejlepší lepidla na plasty: TOP 6 produktů podle recenzí a testů

lepidla na plasty Náš věk bychom mohli klidně označit za „dobu plastovou“. Z plastu je téměř vše. Domácí vybavení i nábytek, elektronika, nářadí, stroje a přístroje, dětské hračky, obaly – je v našich životech zkrátka všudypřítomný. Když odhlédneme od ekologické zátěže, kterou nepochybně způsobuje, má celou řadu skvělých, praktických vlastností a výhod. Poměr hmotnosti a odolnosti je skvělý, plast je dokonale tvárný a dá se z něj vyrobit cokoli, plast je netečný vůči vodě, takže nekoroduje a tak dále. Ale má i různé nevýhody. Jednou z nich, která nás bude dnes primárně zajímat, je poněkud složitější opravitelnost plastových předmětů. Kvůli specifickému povrchu se plasty například obtížněji slepují ve srovnání třeba se dřevem. Nelze použít jen tak ledajaké lepidlo. Dnešní doba ale nabízí řešení i pro tyto situace a existují speciální lepidla, která si poradí i s lepením plastových materiálů. V tomto článku se podíváme právě na to, jak vybrat nejlepší lepidlo na plast, ať už potřebujete slepit cokoli.

Nejlepší lepidla na plasty na trhu

ProduktInfoHodnocení
#1K2 plastipox lepidlo na plasty
+ profesionální, dvousložkové lepidlo na plasty
+ inovativní receptura
+ lepený spoj odolává od -55 °C do +120 °C
do 100 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2PATTEX Repair Special Plasty
+ ideální na lepení tvrzených a měkkých plastů
+ transparentní spoj
+ odolnost proti vodě, proti otřesům
do 120 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#3CEYS lepidlo na obtížné plasty
+ dokáže slepit i ty nejtvrdší plasty (PE, PP, PTFE)
+ transparentní vteřinové lepidlo
+ odolné vůči vlhkosti a stárnutí
do 170 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#4VERSACHEM Plastic Welder lepidlo na plasty
+ dvousložkové lepidlo s částicemi titanu
+ tuhne již po 5 minutách
+ spokojené recenze
do 160 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5UHU Plast Spezial lepidlo na plasty
+ speciální lepidlo pro lepení plastikových modelů
+ kvalitní, čiré, rychleschnoucí
+ jehlový aplikátor – pro lepení úzkých štěrbin
do 150 Kč
⭐ 94 % Číst recenze
#6BISON PLASTIC
+ transparentní, voděodolné, silné lepidlo pro lepení tvrdých plastů
+ snese teploty až do +100°C
+ lepí moderní domácí syntetické materiály
do 80 Kč
⭐ 94 % Číst recenze

Jak vybrat lepidlo na plasty

Při výběru kvalitního lepidla na plasty je důležité znát především konkrétní materiál, který budete slepovat a vědět, jaká lepidla a postupy mohou fungovat. Při výběru samotného lepidla vám pak mohou pomoci i uživatelské nebo odbornější recenze lepidel na plasty.

Z historie plastů

Bez plastů si dnes – nejspíš v jistém smyslu bohužel – neumíme příliš představit moderní život. Přitom jde na rozdíl od kovů či dřeva o velmi mladý materiál a vysloveně výdobytek moderní civilizace (zcela jistě navíc jeden z nejvýznamnějších), jehož vznik umožnilo teprve pokročilé pochopení a znalosti chemie.

Plasty ale nevypadaly vždy tak jak dnes. Za první plastovou hmotu je považován nitrát celulózy vynalezený v roce 1855. Asi nejznámějším plastem se zejména v prvních dekádách 20. století stal slavný bakelit. De facto šlo o první plně syntetickou hmotu a tedy plast v pravém slova smyslu a slovo bakelit se i v češtině dlouho drželo coby obecný název pro plasty.

Později (ve 20. letech) se objevily dnes stále hojně využívané plasty na bázi vinylu, jako je PVC nebo polystyren. Brzy následoval i nylon. K masivnímu rozšíření použití plastů v běžném životě však začalo docházet teprve ve druhé polovině 20. století. Osmdesátá a devadesátá léta už byla plně ve znamení plastů – tehdy privilegovaných a neomezených. Co bylo plastové, to bylo skvělé – a naopak. Zlom přišel v novém miléniu, kdy se začala odhalovat temná strana používání plastů. Dodnes je však naše civilizace – aspoň v takové podobě, v jaké ji známe – na plastech značně závislá.

Není plast jako plast – pamatujte na to i při výběru lepidla

Plast není jediná hmota, ale celá široká škála syntetických materiálů nejrůznějšího složení a vlastností. Plasty se vyrábějí buď polymerací, polyadicí nebo polykondenzací. Z hlediska tvárnosti za tepla je dělíme na termoplasty a reaktoplasty (po vytvrzení je už nelze znova tvarovat). Zatímco typický plast je čistě syntetická látka, dnes už existují i „polo“plasty – hmoty, které jsou jen částečně syntetické. Takzvané bioplasty (často na bázi celulózy jako první předchůdce plastů).

Takříkajíc klasické – tedy plně syntetické – plasty se pak dělí celou řadu skupin podle toho, jaký monomer používají. Například máme zmíněné vinylové plasty, kam patří PVC či PS. Máme polyolefiny, mezi něž se řadí polypropylen (PP) či polyethylen (PE). Máme polyestery (PES), k nimž řadíme i známý plast PET. Dále jsou zde polyuretany, polyamidy, silikony či fluoroplasty, jako je teflon, a další.

Jak poznat typ plastu a vybrat lepidlo?

Jednotlivé druhy plastů velmi odlišné materiály s různorodými vlastnostmi, je jejich případná oprava či lepení o to obtížnější. Optimální totiž je – pokud chceme dosáhnout opravdu dobrých výsledků – zvolit správné lepidlo přímo podle konkrétního druhu plastu. Až na některé notoricky známé výjimky (třeba PET lahve či např. polystyren) však průměrný člověk nemusí vždy pouhým pohledem poznat, o jaký konkrétní plast jde. Jak tedy konkrétní materiál určit?

Pokud jde o předmět, k němuž máte nějaký technický list, doklad či návod, může zde být uvedeno složení. Podívat se případně můžete na popisek v e-shopu, kde jste věc koupili apod. Ale když tyhle možnosti selžou a my nehodláme provádět náročné chemické testy, jako je floatační metoda nebo Beilsteinova zkouška, můžeme poznat typ plastu třeba podle recyklační značky. U tohoto trojúhelníčku se třemi šipkami bývá typ plastu uveden formou zkratky a/nebo čísla. Například trojúhelník s číslem 3 značí PVC, číslo 4 polyethylen atd.

Obecně vzato platí, že plasty typu 1 až 5 se lepí obtížně či velmi obtížně a vyžadují použití kvalitní, speciálního lepidla.

Zkouška vodou aneb půjde to slepit?

Velmi jednoduchou, ale zajímavou zkoušku toho, jak se bude určitý plast chovat při lepení a zda půjde dobře slepit, můžeme provést i ve vodě. Jde to snadno hlavně u menších předmětů. Stačí předmět vložit do vody, například naplněné vany či umyvadla. Pokud se plastový předmět potopí, obvykle to indikuje, že lepení může probíhat poměrně snadno, třeba i běžnějšími a univerzálnějšími lepidly. Plasty, které plovou na hladině, se typicky lepí výrazně obtížněji.

U větších předmětů lze pak použít „kapkovou“ metodu. Předmět zkrátka potřísníte vodou. Pokud se kapky shlukují do kuliček a povrch je obtížně smáčitelný, budete mít velký problém i při lepení. Pokud jde povrch snáze zamokřit a voda vytváří spíše mělké louže, bude lepení snazší. Jinými slovy, čím oblejší, kulatější kulička, tím horší slepitelnost. Čím plošší louže, tím lepší slepitelnost.

Kdy má smysl snažit se o lepení plastu?

Pokud se plast na základě výše uvedených faktorů jeví jako snadno slepitelný a nejde o namáhaný či velký spoj, může být slepení ještě relativně jednoduché a funkční. U namáhaných plastů a velkých lepených spojů je lepení buď nemožné, nebo mimořádně náročné a často s nejistým výsledkem.

Co je to aktivátor?

U některých náročnějších spojů a hůře slepitelných plastů může být na místě použití i tzv. aktivátoru. Ten se nanáší před použitím samotného adekvátního vteřinového lepidla. Aktivátor urychlí vytvrzení lepidla a zlepší přilnavost. Opět ale nelze říct, že by byl aktivátor zárukou úspěchu. Záleží na konkrétní povaze plastu a lepeného spoje. Aktivátory se prodávají zvlášť a obvykle jde o spreje. Cena běžného balení (kolem 200 ml) se nejčastěji pohybuje v rozmezí cca 150 až 300 Kč. Vždy se přesně řiďte návodem k použití, abyste maximalizovali šance na úspěch.

Volba lepidla podle druhu plastů

Vracíme se k druhům plastů a volbě lepidla podle toho, o jaký materiál se jedná. Pokud víte, o jaký konkrétní plast jde, můžete snáze vybrat správné lepidlo. Existuje několik základních typů lepidel…

Rozpouštědlová lepidla

Tato lepidla skvěle fungují na PMMA plasty (např. plexisklo, akrylát) a na menší lepené plochy polystyrenů. Lze s nimi lepit i ABS plasty a tvrzené PVC. Speciální lepidla lze použít i na polykarbonáty.

Epoxidová a jiná reaktivní lepidla

Epoxidovými i polyuretanovými reaktivními lepidly lze dobře lepit větší polystyrenové plochy. Polyuretanová lepidla se osvědčují i na ABS plasty. Epoxidová lepidla se zas hodí na polykarbonáty a některé PVC či polyamidy.

Kaučuková lepidla

Úspěšně je lze používat na některé PVC materiály, polyamidy nebo i polyetyleny a polypropyleny. Poslední dva jmenované plasty se ovšem obecně velmi špatně lepí a ani kaučukové lepidlo nemusí být rozhodně zárukou úspěchu.

Jak zlepšit přilnavost plastů pro lepení?

Jak už bylo řečeno, některé plasty se poměrně velmi špatně lepí i v případě, že máte kvalitní lepidlo vhodné pro daný typ plastu. Před lepením se proto zejména hladké plochy doporučuje velmi důkladně odmastit (lihem) a očistit a případně i zdrsnit povrch smirkovým papírem (osvědčuje se hrubost 180 až 220). U některých velmi špatně lepitelných plastů (např. polyetylen) může být nutné povrch lehce ožehnout plamenem – ne ale tak aby došlo k natavení. Další možností je použití již dříve zmíněného aktivátoru.

Ceny lepidel na plasty

Kolik stojí kvalitní lepidlo na plasty? Samozřejmě velmi záleží na typu, značně i objemu balení. Přesto pro vás máme stručný přehled relací.

Lepidla na plasty do 80 Kč

Velký výběr i kvalitních sekundových lepidel v malém balení, nejčastěji 25 ml/g anebo méně.

Lepidla na plasty do 250 Kč

Vynikající výběr lepidel nejrůznějších druhů včetně vícesložkových lepidel v různě velkých baleních.

Lepidla na plasty nad 250 Kč

Speciální a vysoce účinná lepidla renomovaných značek vhodná pro slepování například velmi obtížně spojitelných plastů.

Nejlepší značky lepidel na plasty

Které značky lepidel na plasty se těší obzvláštní oblibě a dá se o nich prohlásit, že jsou osvědčené a kvalitní? Zde je pár tipů:

  • Bison – Bison patří mezi vůbec nejznámější a nejlépe hodnocené kvalitní značky lepidel. Nabízí i obrovský sortiment specializovaných lepidel na plasty s vynikající účinností.
  • UHU – Značka známá spíše dostupnějšími a univerzálnějšími lepidly. Velmi pěkný výběr a osvědčený výkon.
  • Loctite – Další velmi známá značka lepidel, včetně sekundových lepidel na plasty – univerzálních i specializovaných.
  • Pattex – Osvědčená značka lepidel různých druhů. I kvalitních lepidel na plasty.
ProduktInfoHodnocení
#1K2 plastipox lepidlo na plasty
+ profesionální, dvousložkové lepidlo na plasty
+ inovativní receptura
+ lepený spoj odolává od -55 °C do +120 °C
do 100 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2PATTEX Repair Special Plasty
+ ideální na lepení tvrzených a měkkých plastů
+ transparentní spoj
+ odolnost proti vodě, proti otřesům
do 120 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#3CEYS lepidlo na obtížné plasty
+ dokáže slepit i ty nejtvrdší plasty (PE, PP, PTFE)
+ transparentní vteřinové lepidlo
+ odolné vůči vlhkosti a stárnutí
do 170 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#4VERSACHEM Plastic Welder lepidlo na plasty
+ dvousložkové lepidlo s částicemi titanu
+ tuhne již po 5 minutách
+ spokojené recenze
do 160 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5UHU Plast Spezial lepidlo na plasty
+ speciální lepidlo pro lepení plastikových modelů
+ kvalitní, čiré, rychleschnoucí
+ jehlový aplikátor – pro lepení úzkých štěrbin
do 150 Kč
⭐ 94 % Číst recenze
#6BISON PLASTIC
+ transparentní, voděodolné, silné lepidlo pro lepení tvrdých plastů
+ snese teploty až do +100°C
+ lepí moderní domácí syntetické materiály
do 80 Kč
⭐ 94 % Číst recenze
0 Sdílení