Hlavní obsah

Žalobce v kauze smrti Roma na brněnské přehradě změnil názor. Ukrajinci navrhl mírnější trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ne vražda, ale zabití. S touto změnou předstoupil ve své závěrečné řeči před trestní senát brněnského krajského soudu státní zástupce Petr Bejšovec v případu smrti romského mladíka na Brněnské přehradě. Bejšovec přitom původně podal obžalobu pro vraždu. Za zabití a ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky chce žalobce pro obžalovaného Ukrajince Romana Rohozina pět let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Roman Rohozin (uprostřed v černé bundě a bílé košili) před jednáním soudu

Článek

Z dokazování totiž vyplynulo, že později zemřelý mladík se se svými kamarády před incidentem, ke kterému došlo loni v červnu, choval velmi nevhodně. Při cestě tramvají na populární ohňostrůjný festival na brněnském „Prýglu“ totiž podle svědků hlučeli, pouštěli si hlasitou hudbu, a dokonce i kouřili.

Proti jejich chování se už v tramvaji ohradil právě Rohozin. Skupinka si pak na něj počkala na zastávce tramvaje Přístaviště. Tři mladí muži začali Ukrajince mlátit. Rohozin podle svých slov pod přívalem ran už nebyl daleko od toho, aby ztratil vědomí, proto sáhl po noži a rozmáchl se s ním.

Při tom ovšem bodl do břicha nejaktivnějšího útočníka, kterému jedna rána přeťala velké žíly v břiše. Další muž byl bodnut pod lopatku a poslední utrpěl ránu na břiše.

Incident u přehrady v Brně: Dva muže, kteří Ukrajince napadli, potrestal soud za výtržnictví

Krimi

Jednal v silném rozrušení

Bejšovec ve své závěrečné řeči uznal, že to byli právě tři mladí muži, kteří konflikt vyprovokovali. „Obžalovaný jednal v silném rozrušení, ale i přesto se nedomnívám, že by šlo jeho chování zařadit pod nutnou obranu. Použil absolutně nepřiměřený způsob obrany, a to stálo jednoho útočníka život,“ řekl žalobce.

„Násilí, kterému obžalovaný čelil, nebylo velké intenzity. Nebyl vystaven fatálnímu útoku, a použití smrtící zbraně tak bylo zcela nepřiměřené,“ dodal státní zástupce.

„Neměl žádné právo brát synovi život. Sám neměl žádné zranění, přesto ukončil život třiadvacetiletému člověku,“ řekla pak trestnímu senátu matka zemřelého mladíka.

Rohozinův obhájce akcentoval to, že jeho klient se jen bránil. „Až když útočníci pocítili bolest, kterou sami předtím způsobili, tak přestali. Klient pak nepřešel do nějakého dalšího aktivního útoku proti nim,“ zdůraznil obhájce.

„Není normální, když skupina lidí napadá jednoho člověka, a každá osoba má právo se bránit. Pokud by mi dali možnost utéct, a pokud by mě nezbili tak intenzivně, tato tragédie by se nestala,“ řekl ve své závěrečné řeči Rohozin. Z jeho úst při posledním vystoupení před soudem ale nezazněla žádná omluva či slova lítosti.

Na začátku pátečního jednání předsedkyně senátu Dita Řepková připomněla, že dvojice prvotních útočníků dostala za výtržnictví podmínky.

Rozsudek vynese brněnský krajský soud ještě dnes dopoledne.

Smrt Roma u přehrady: Ukrajinec šel spíš pryč, ale pak ten kluk přeskočil zábradlí, uvedli u soudu svědci

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám