TEST: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS

Otestovali jsme druhou generaci závodního karbonového XC fullu od americké značky Trek a rovnou v nejvyšší výbavě...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš
TEST: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS

Trek patří ke stálicím v závodním pelotonu XC a nikdo se proto nediví, že neustále pracuje na vylepšení svých závodních XC speciálů. Tahle značka dala jako první před 3,5 roky světu specifickou konstrukci celoodpruženého biku s integrovaným tlumičem do horní rámové trubky a jelikož se takto pojatý "odpružený hardtail" u továrrních závodníků velice rychle ujal, přišla loni jeho druhá generace, která sice zachovává jeho hlavní geny a princip odpružení, ale v mnohém posouvá jeho vlastnosti i schopnosti.

Rám samotný je postavený na bázi nejvyššího SLR karbonu, který je u Treku všeobecně známý pod označením OCLV. Tvary trubek zde nejsou nijak komplikované, jejich profil je převážně oválný bez zbytečných ohybů a hran a zachovává si tak většinu genů z předchozí generace.

Důležité novinky

Jednoznačně nejdůležitější změny, které přicházejí s druhou generací tohoto závodního modelu, souvisejí s geometrií a zdvihy. Nově dostává Supercaliber 80 mm zdvihu a progresivnější geometrii, která spočívá v delším reachi a o 1,5° položenější vidlici, což si vyžádali zejména závodníci, kvůli stále náročnějším sjezdovým pasážím světových tratí.

Konstrukce zadního odpružení s integrovaným tlumičem do horních vzpěr zadní stavby sice musela být upravena, kvůli delšímu zdvihu a novému tlumiči, ale její princip, spočívající v konstrukci flexpivot, zůstal i nadále zachován.

Pokud vás zajímá podrobnější rozbor mezigeneračních rozdílů, mrkněte na tento článek s představením druhé generace, který jsme vydali loni v létě.

Trek uvádí druhou generaci závodního Supercaliberu

Pojďme dál. Trek u nového Supercaliberu, ale překvapivě (ne)udělal několik dalších změn. Tak například zde ponechal klasické postranní vstupy pro vnitřní kabeláž, takže se nemusíte obávat zlomených a prodřených bovdenů uvnitř hlavového složení.

Nově se naopak musíte obávat možného poškození horní rámové trubky, protože Trek již ustoupil od integrace Knock Blocku, který zabraňoval protočení řídítek, takže může dojít k cvaknutí páček o horní rámovku. Specifikace klasické tapered hlavovky s dvěma různými průměry ložisek, zůstává nezměněna.

Středové složení je zde v Press Fit standardu 92 mm s ložisky pro Sram DUB osu klik. Za zmínku pak ještě stojí, že ačkoli jde o špičkový závodní superlehký stroj, Trek ho nijak zásadně neomezuje na váhových limitech, protože uvádí, že bike je postavený na celkový hmotnostní limit 136 kg, což je údaj, kombinující hmotnost kola dohromady s jezdcem.

Přečteno - 18212x Tagy: testy trek my2024
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzeTEST: Qayron Spyro MKIII Q
    TEST: Qayron Spyro MKIII Q
  2. TechnikaFotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD
    Fotogalerie: Van Rysel E-GRVL HD
  3. TechnikaFotogalerie: Orbea Occam LT M30
    Fotogalerie: Orbea Occam LT M30
  4. Testy - RecenzeTEST: Van Rysel E-GRVL HD
    TEST: Van Rysel E-GRVL HD
  5. TechnikaFotogalerie: GT Force Carbon Elite
    Fotogalerie: GT Force Carbon Elite
  6. Testy - RecenzeTEST: Orbea Occam LT M30
    TEST: Orbea Occam LT M30

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744