Hlavní obsah

Hašek má reprezentaci co dát, říká Svěrkoš. Úspěch může přijít už na mistrovství Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím poslední zápas fotbalové reprezentace loni v listopadu proti Moldavsku (3:0) odkoučoval Jaroslav Šilhavý. Navzdory postupu na mistrovství Evropy rezignoval a v lednu začala éra staronového trenéra Ivana Haška, který bude mít premiéru v pátečním přáteláku v Norsku. „Dobrá volba. Myslím, že Hašek má týmu co dát,“ říká v novém dílu pořadu Přímák na Sport.cz bývalý reprezentační útočník Václav Svěrkoš.

Hašek má reprezentaci co dát. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Sám pod Haškem před lety hrál. Svěrkoš byl v roce 2009 u toho, když se tehdejší svazový předseda coby zaskakující trenér pokoušel zachránit kvalifikaci na mistrovství světa. Z pěti zápasů neprohrál ani jeden, ale na šampionát do Jihoafrické republiky už Češi neproklouzli.

„Pan Hašek je hodně pozitivní a empatický člověk. Rád komunikuje s hráči a čiší z něj velká energie do práce, což bylo vidět i na tom, jak poskládal nominaci,“ popisuje Svěrkoš.

„Dlouhodobě mi v reprezentaci chybělo místo pro víc mladých kluků a hráčů s aktuálně nejlepší formou, což se teď změnilo,“ všiml si Svěrkoš. „V nároďáku vždycky bývá nějaká osa se zkušenými hráči, které trenér nominuje, i když déle nehrají nebo jsou po zranění. Ovšem dát prostor mladým neuškodí.“

Když se vybíral nový trenér národního týmu, Svěrkoš měl tři privátní kandidáty: kromě Haška ještě Martina Svědíka ze Slovácka a slávistu Jindřicha Trpišovského. „Výběr pana Haška mě potěšil. Říkalo se o něm, že dlouho netrénoval v Evropě, ale já to jako překážku nevidím. Těším se, že týmu vtiskne správnou tvář a dovede ho k nějakému úspěchu,“ vykládá Svěrkoš. „Česko má kvalitní hráče, kteří můžou v nové éře s novým trenérem uspět.“

Fotbalová reprezentace má za sebou první trénink pod Ivanem HaškemVideo: Sport.cz

Třeba už v létě na Euru, kam se Svěrkoš chystá vyrazit jako fanoušek? „Věřím, že to bude povedený turnaj. A že Češi projdou ze skupiny: zvlášť když se dá postoupit i z třetího místa,“ připomíná Svěrkoš.

Ale nepředbíhejme, ještě předtím tu jsou březnové testovací zápasy v Norsku a s Arménií.

Reklama