top of page
  • Černý Sněhulák

Nebezpečí při krmení koní



Začalo jaro a zvýšila se obliba a četnost procházek do přírody. Lidé mají rádi parky, zahrady, lesy i cesty podél luk. Na loukách se často pasou zvířata, která procházky krásně oživí. Je na co koukat, tedy zvlášť ideální pro děti. Rodiče své děti zpravidla milují a chtějí jim dopřát krásné zážitky v podobě krmení zvířat. Radostných pět minut se může ale zvrtnout v hodiny nesnesitelných bolestí, nevyjímaje i smrt.


V Čechách se velmi rozšířil chov koní. Koňské ohrady jsou pomalu na každém rohu. Možnost pohladit si tak krásné zvíře je lákavé. Koně mají rádi doteky, milují pamlsky a šanci dostat na přilepšenou.


Proč tedy potkáváme rozzuřené majitele, běhající podél ohrad, jak vyhazují lidi, kteří krmí nebo si hladí zvířata?

Důvodů je hned několik. Kůň je zvíře, který nemá možnost refluxu. Neumí zvrátit nevhodné jídlo. Poloha vstupu jícnu do žaludku mu to totiž nedovoluje. Jakékoli nevodné krmivo tedy musí projít traktem. Včetně jedovatého nebo přílišného množství.


Koňské trávení je velmi háklivé na cukry, obiloviny a různé toxické látky, například ze zapařené trávy ze sekačky. Pojďme se podívat na nejproblematičtější „krmivo“.

Příliš mnoho cukru způsobuje metabolické zchvácení. V praxi jde o vyzouvání kopytní kosti z kopytního pouzdra. Jednotlivé lamely rohoviny a živé tkáně kolem kopytní kosti se od sebe oddělují a způsobují obrovské bolesti. Mnoho cukru obsahují hlavně jablka, cukr, příliš mnoho mrkve a mladá tráva. Mnoho koní je zchvacováno každé jaro na mladé trávě. Mnoho jich musí být pouze na seně. Přidání cukrátek od vás může být poslední kapka.


Obiloviny se dávají koním od nepaměti. Bohužel modifikace obilovin a dnešní trend hobby koní, kteří nemají energetický výdej v rovnováze s příjmem, roste. Kromě rychlých cukrů, které obiloviny obsahují, je dalším rizikem lepek. Dnes existuje mnoho lidí s intolerancí a alergií na lepek. Koně na dnešní typy obilovin a hlavně jejich množství nejsou stavění. Drtivá většina dostihových koní má žaludeční vředy v důsledku nevhodného stravování. Podáním nevhodného krmiva nemocnému koni můžete zkazit majitelům pokus o léčbu.

Natrhaná tráva, tráva ze sekačky či utrhnuté zelené listí z keřů a stromů může být pro koně smrtící. Například tis je pro koně prudce jedovatý. Mnohými jinými dalšími bylinami, které rostou mimo ohradu a vy je nevědomky utrhnete a podáte koni, můžete koně zabít.


Veterinární náklady, které obsahují převoz na kliniku a otevření břišní dutiny stojí v průměru 70-100 000,-. Operace a rekonvalescence 100 000,- vždy převýší. Ne vždy je však operace úspěšná.


19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page