Prostreno.cz

Hladinu cholesterolu sníží proteiny a tuky, které zabrání i nočním výkyvům

Obecně se ví, že cholesterol je mastná vosková látka, která proudí krevními cévami. Ačkoli ji tělo potřebuje pro tvorbu nových buněk a produkci hormonů, když je jí až příliš mnoho, může vyvolat spoustu vážných problémů se srdcem, včetně infarktu a mrtvice. Víte, jak ji redukovat?

Cholesterol je silný soupeř, který se dělí na dvě formy: LDL (lipoprotein o nízké hustotě) a HDL (lipoprotein o vysoké hustotě). LDL, často označovaný jako „špatný“ cholesterol, se může hromadit a vytvářet blokády v tepnách, což zvyšuje riziko srdečních chorob. Naopak ten „dobrý“ odstraňuje LDL cholesterol z krevního řečiště (3). Trpíte vysokým cholesterolem? Pak změňte svůj jídelníček!

A zase ta vláknina

Ve hře na kontrolu cholesterolu je vláknina předním hráčem. Nerozpustná vláknina (pšeničné otruby, lignin a chitin) váže žlučové kyseliny a snižuje absorpci tuků a cholesterolu (1). Pokud si při večeři dopřejete porci potravin bohatých právě na vlákninu, omezíte nárůst nočního vysokého cholesterolu.

Zdravé tuky

Ne všechny tuky jsou darebáci. Některé bývají přátelské a mohou pomoci zlepšit hladinu cholesterolu. Proto si v poslední fázi dne dopřávejte avokádo, ořechy, semena (chia či lněná) a olivový olej.

Proteiny

Ryby, kuřecí maso bez kůže a luštěniny patří ke zdrojům proteinů. Ty mají nízký obsah nasycených tuků a taktéž omezují LDL cholesterol (2). Ideální večeře! Ovšem ať už bude jakákoli, vyhněte se nadměrnému solení. Při nadbytku sodíku se v těle zadržuje voda a tím se zvětšuje objem krve v krevním řečišti, což přispívá k zužování cév a zvyšování krevního tlaku. A čím dalším organismu uděláte dobře?

Vyhýbejte se alkoholu

Je důležité srdce udržovat v pohodě, takže to s alkoholem před spaním nepřehánějte a snižte jeho spotřebu. Při pokusu o zvládnutí hladiny cholesterolu také musíte zajistit, aby si tělo v noci odpočinulo. Bohužel, kofeinové nápoje narušují spánkový cyklus a vedou k nespavosti, takže ani šálek oblíbené kávy v odpoledních hodinách není tou správnou volbou. Místo něj vsaďte na čaje. Mezi ty, které snižují hladinu cholesterolu, patří kopřiva nať (Herba urticae), přeslička nať (Herba equiseti), rozrazil nať (Herba Veronicae) a sporýš lékařský nať (Verbena officinalis).

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522042241, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7504833, (3) www.cs.wikipedia.org/wiki/Cholesterol, www.thehealthsite.com/fitness/high-cholesterol-management-tips-5-effective-diet-routine-to-control-bad-cholesterol-symptoms-at-night-1062548/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat