Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Efektní lampa / foto: rh2010 / Adobestock.com

Tipy, jak vybrat ideální pracovní světlo

Pracovní světla mají poměrně rozmanité využití. Jak je z názvu patrné, pomáhají při různé práci v dílně, ale i na staveništích, v garáži a podobně. Přijdou vhod všude tam, kde je dostatečné osvětlení klíčové pro komfort při práci. Nabízí se různé možnosti, proto je důležité vědět, na jaké parametry se zaměřit.

Samozřejmě záleží na tom, jaká je konstrukce světla – nejde ani tak o estetiku, jako spíše o praktičnost. Ta totiž určuje, jak snadno se světlo používá, jak je odolné, kam se hodí a tak dále. Vždy proto zvažte, zda je daný model vhodný pro vaše potřeby.

Typ svítidla

Poměrně univerzální jsou reflektory na stativu, které najdou využití všude. Díky stativu se nemusíte starat o držení reflektoru, takže máte volné ruce pro práci. O něco skladnější variantu představují přenosné LED světla s malým podstavcem. Kromě toho jsou k dispozici i menší svítilny vhodné do ruky, případně malá svítidla, která lze snadno pověsit.

Vlastnosti světla

Kromě toho ale záleží i na vlastnostech samotného světla – jasu a teplotě. Jasnost světla je zpravidla uváděna v lumenech. Čím vyšší číslo je, tím výraznější záři můžete očekávat. Pokud hledáte praktické LED osvětlení do dílny, pak by mělo být dostatečné světlo s 1000 až 2000 lumeny. Pro větší projekty a práci v rozlehlejším prostředí můžete volit i vyšší hodnoty.

Druhým důležitým parametrem je teplota světla, ta je udávána v Kelvinech. Do interiéru lze volit teplejší světlo kolem 3000 K, které je příjemné, a přitom dostatečně osvětlí prostor. Pokud ale volíte přenosné pracovní světlo, které chcete používat i venku, pak volte spíše studené teploty kolem 6000 K. Studená bílá podporuje koncentraci a hodí se tam, kde je vyžadována zvýšená pozornost, například při práci v dílně. A pokud váháte, pořiďte si moderní zářivku – u té můžete teplotu měnit dle aktuální potřeby.

Zdroj energie

Zvážit byste měli také způsob, jakým chcete světlo napájet. Klasikou je samozřejmě kabel – zapojení do elektřiny je jednoduché a efektivní. Jenže u venkovních světel to může být problém, ne vždy je totiž k dispozici zásuvka. Opět proto platí, že byste se měli rozhodovat dle toho, jak budete zařízení využívat. Pokud nechcete být limitováni, volte model napájený bateriemi.

Odolnost a životnost

Pracovní světla by měla být odolná, aby zvládla fungovat i v náročnějších podmínkách. Základem jsou kvalitní materiály, v dnešní době jsou oblíbené plasty, jelikož jsou dostupné, praktické a mají poměrně dlouhou životnost. Je dobré sledovat i další vlastnosti zařízení. Důležitá je zejména odolnost proti prachu, praktická je i odolnost proti vodě či otřesům. Sledujte, jaký stupeň krytí světlo má – například IP65 představuje spolehlivé krytí a světlo tak odolá prachu i postříkání vodou.

Nabídka je opravdu rozmanitá, výběru je proto třeba věnovat určitý čas. Pestrý sortiment vás čeká na ledvance.cz, kde najdete moderní a spolehlivá světla, a to pro exteriér i interiér.

Tipy, jak vybrat ideální pracovní světlo

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!