Geneticky modifikovaná prasečí ledvina byla poprvé transplantována člověku

62letý muž s onemocněním ledvin se stal prvním člověkem, kterému byla transplantována ledvina z geneticky modifikovaného prasete, oznámili lékaři z Massachusetts General Hospital v Bostonu.

Reklama

„Čtyřhodinová transplantační operace, která byla provedena 16. března, znamená velký milník ve snaze učinit orgány snadněji dostupné pacientům,“ uvedla bostonská nemocnice v prohlášení. Prasečí ledvinu poskytla společnost eGenesis z Cambridge, Massachusetts.

Pod vedením doktora Leonarda V. Riella byla geneticky upravená prasečí ledvina s 69 genomickými úpravami úspěšně transplantována pacientovi.

„Výzkumní pracovníci a lékaři z bostonské nemocnice neustále posouvají hranice vědy, aby transformovali medicínu a řešili významné zdravotní problémy, kterým čelí naši pacienti v každodenním životě,“ řekla Anne Klibanski, prezidentka a generální ředitelka společnosti Mass General Brigham. Bezmála sedm desetiletí po první úspěšné transplantaci ledviny lékaři opět prokázali závazek poskytovat inovativní léčbu a pomáhat zmírňovat zátěž nemocí pro pacienty a ostatní na celém světě.

„Neúnavné odhodlání našich lékařů, výzkumníků a vědců zlepšovat životy našich pacientů po transplantaci – současné i budoucí – je srdcem a duší akademické medicíny a toho, co znamená pracovat a poskytovat péči v Mass General Brigham,“ řekl David FM Brown, prezident Academic Medical Center. „Jsme tak vděční neuvěřitelnému personálu v našich nemocnicích, který pomohl k úspěchu této operace, a pacientovi za jeho statečnost a odvahu.“

Úspěch této transplantace je vyvrcholením úsilí tisíců vědců a lékařů v průběhu několika desetiletí. „Je nám ctí, že jsme v tomto milníku sehráli významnou roli. Doufáme, že tento transplantační přístup nabídne záchranné lano milionům pacientů po celém světě, kteří trpí selháním ledvin,“ řekl Kawai.

Prasečí ledvinu poskytla společnost eGenesis z Cambridge od prasečího dárce, který byl geneticky upraven pomocí technologie CRISPR-Cas9. Ta odstranila škodlivé prasečí geny a přidala určité lidské geny ke zlepšení její kompatibility s lidmi. Kromě toho vědci inaktivovali prasečí endogenní retroviry u dárce prasat, aby eliminovali jakékoli riziko infekce u lidí. Během posledních pěti let provedly MGH a eGenesis rozsáhlý společný výzkum, přičemž zjištění byla zveřejněna v prestižním časopisu Nature v minulém roce.

„Jsme vděční za odvážný příspěvek pacienta a za pokrok ve vědě o transplantacích,“ řekl Mike Curtis, generální ředitel společnosti eGenesis. „Gratulujeme našim spolupracovníkům v MGH k tomuto historickému milníku. Oceňujeme také práci a odhodlání týmu eGenesis, který umožnil tento úspěch. To představuje novou hranici v medicíně a ukazuje potenciál genomového inženýrství změnit životy milionů pacientů po celém světě trpících selháním ledvin.“

Tato úspěšná transplantace u člověka je historickým milníkem ve vznikající oblasti xenotransplantací – transplantací orgánů nebo tkání z jednoho druhu na jiný. Jedná se o potenciální řešení celosvětového nedostatku orgánů.

Podle United Network for Organ Sharing (UNOS) více než 100 tisíc lidí v USA čeká na orgán k transplantaci a 17 lidí každý den při čekání na orgán zemře. Ledviny jsou nejběžnějším orgánem potřebným pro transplantaci a podle literatury publikované v Journal of the American Society of Nephrology se odhaduje, že míra onemocnění ledvin v konečném stádiu vzroste v USA do roku 2030 o 29-68 %.

Pacient, pan Richard Slayman se v MGH zotavuje dobře a očekává se, že bude brzy propuštěn z nemocničního prostředí domů.

„Pan Slayman je dnes opravdu hrdinou, protože úspěch tohoto průkopnického chirurgického zákroku, který byl kdysi považován za nepředstavitelný, by nebyl možný bez jeho odvahy a ochoty vydat se na cestu do neprobádané lékařské oblasti,“ míní bostonská nemocnice ve svém prohlášení.

Zatímco světová lékařská komunita oslavuje tento monumentální úspěch, stává se pan Slayman majákem naděje pro bezpočet jedinců trpících terminálním onemocněním ledvin a otevírá novou hranici v transplantaci orgánů.

„Jsem pacientem centra hromadné všeobecné transplantace již 11 let a mám nejvyšší úroveň důvěry v lékaře, sestry a klinický personál, kteří se o mě starali. Když mi v roce 2023 začala selhávat transplantovaná ledvina, znovu jsem důvěřoval svému pečovatelskému týmu v MGH, že splní mé cíle nejen zlepšit kvalitu mého života, ale také ji prodloužit. Můj nefrolog, Dr. Winfred Williams, MD a tým transplantačního centra navrhli transplantaci prasečí ledviny a pečlivě mi vysvětlili výhody a nevýhody tohoto postupu. Viděl jsem to nejen jako způsob, jak mi pomoci, ale také jako způsob, jak poskytnout naději tisícům lidí, kteří potřebují transplantaci, aby přežili. Chci poděkovat všem v MGH, kteří se o mě starali, zejména doktoru Williamsovi, doktoru Kawaiovi, chirurgovi, který provedl moji první transplantaci ledviny a nyní i tuto, a doktorce Rielle, která zorganizovala logistiku za touto novou transplantací. Podporovali mě na každém kroku cesty a věřím, že v tom budou pokračovat,“ uvedl podle prohlášení nemocnice Pan Slayman.

Autor: Jan Votruba. Zdroj: Massachusetts General Hospital.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama