Dobrovský & Šídlo: 20 let Facebooku. Jak lidstvo podlehlo sociálním sítím

/ /
Hostem 87. dílu podcastu Paměti národa Dobrovský & Šídlo je Josef Šlerka, Zdroj: Paměť národa
Hostem 87. dílu podcastu Paměti národa Dobrovský & Šídlo je Josef Šlerka, Zdroj: Paměť národa

Jaký dopad na společnost má Facebook, jeho konkurenční síť X či čínský TikTok? Hostem 87. dílu podcastu Paměti národa Dobrovský & Šídlo byl Josef Šlerka, sémiotik, datový analytik a vedoucí oboru Studia nových médií na FF UK.

Před dvaceti lety v únoru 2004 spustil student Harvardské univerzity Mark Zuckerberg Facebook. Tehdy vlastně ještě The Facebook. Sociální síť, jejímž prvním záměrem bylo propojit spolužáky na akademické půdě.

Dnes je z Facebooku jedna z nejdiskutovanějších firem světa. Její sociální síť používají 3 miliardy lidí, v posledním čtvrtletí roku 2023 společnost Meta, pod niž vedle Facebooku spadá i Instagram nebo Whatsapp, vydělala rekordních 15 miliard dolarů. 

O Facebooku, ale i o konurenční síti X (dříve Twitter) nebo čínském TikToku se ovšem ještě mnohem častěji mluví kvůli jejich dopadu na společnost. Sítě změnily politiku, média a často i běžnou mezilidskou komunikaci. 

Témat, která v debatě s Josefem Šlerkou otevíráme, je mnoho: informační války, hybridní hrozby, anonymita internetu či cancel culture. Nebo prostá lidská potřeba sledovat na svém mobilu koťátka, a nestydět se za to.

V debatě se snažíme také odhadnout budoucí možný vývoj, třeba zákaz TikToku nebo vliv umělé inteligence na svět.

Přejeme příjemný poslech, můžete nás sledovat i jinde než v podcastových aplikacích, doporučujeme náš účet na síti X (tedy Twitter) a čerstvě taky na Instagramu.

Další živá vystoupení se uskuteční 22. dubna v Bratislavě, naše pozvání do debaty přijala současná prezidentka Slovenské republiky paní Zuzana Čaputová. Vstupenky najdete tady. A v Uherském Hradišti se zase potkáme 13. května ve Slováckém divadle.

Vznik dalších dílů podcastu můžete podpořit buď finančním darem na stránkách Magazínu Paměti národa, kam do zprávy pro příjemce napište PODCAST, nebo si můžete koupit naši knihu, triko nebo blok Můžu to doříct…? na e-shopu Paměti národa.

Dořekne to dneska...? Poslechněte si!

➤ A TRIKO SI KUPTE V E-SHOPU PAMĚTI NÁRODA