Okamžiky, kdy se zastaví čas. Výstava Ticho výmluvně shrnuje tvorbu Ivany Lomové

Publikováno: 23. března 2024 | autor Redakce
ivana-lomova-čekárna-2-the-waiting-room-2,-2018-,-130x90cm-copy.jpg

Jaké jsou okamžiky, kdy byste si přáli zastavit čas? Pro Ivanu Lomovou jsou to zdánlivě banální momenty, jak ukazuje výstava Ticho v Oblastní galerii Liberec.

Monografická retrospektivní výstava Ivany Lomové zahrnuje malby z cyklu Pod dekou (2000), Samota (2009), Kavárny (2010), Cestující (2012) nebo Praha (2021). Autorka interpretuje svou malbou svět kolem sebe bez nadsázky, neokázale, bez příkras – obrazy každodennosti, ale až s výjimečnou odvahou zprostředkovat divákům tyto obrazy malebnou fotooptikou.

Obrazy Ivany Lomové jsou jako okamžiky zastavené v čase. Její realistická malba svět nijak nedramatizuje, nepřidává mu nadbytečnou romantičnost ani sentimentalitu. Nejsou to obrazy abstraktně neurčité ani se nesnaží o expresivní nadsázku. Barevná sytost malby není ani výrazně jásavá, ani zemně tlumená.

ivana-lomova-otto,-2011,-100-x-100-cm.jpg

Její obrazy jsou malbami, které svět nesoudí ani s ním nebojují. Obrazy Ivany Lomové odrážejí realitu pozorovatele, často s mírně ironickým podtextem, někdy zase s lehce chladným odstupem a nezřídka s pocitem vděku.“ říká kurátorka výstavy Jana Farská Hájková.

Ivana Lomová ve svých malbách nezapře, že je vystudovanou architektkou. Náchylnost k prostoru, ať už venkovnímu, či vnitřnímu, je zjevná a jeho zobrazení je natolik výmluvné, že emoce přenáší ještě lépe než případné výrazy tváře.

Pocit důvěrně známého je jedním z prvních dojmů, které se při pohledu na malby Ivany Lomové dostaví. To proto, že kompozice jejích obrazů jsou kompozice našich vlastních pohledů – vidí to, co vidíme i my, byť jindy a jinde. Prostřednictvím jejích maleb sledujeme cestující ve vlaku, manželské páry v intimním prostředí, spolu s autorčinými protagonisty se díváme z oken činžáků.

ivana-lomova-čekárna-2-the-waiting-room-2,-2018-,-130x90cm-copy.jpg

Melancholie je zřejmě převládající emocí, kterou můžeme spojit s téměř veškerou tvorbou malířky. Snad je za tím právě ono vědomí uplynulého času, moment, který byl a už se nikdy nevrátí. Tichá melancholie Ivany Lomové se opravdu jen zlehka dotkne plátna, vytvoří efemerní dojem, ale když se ji snažíme lapit, zmizí zase pryč. Zbyde vjem důvěrně známého a pocit vděku, že život je přítomen v těch nejmenších detailech, v oprýskané omítce, v semiši vlakové sedačky nebo ve skleněném tvaru letité cukřenky,“ uzavírá kurátorka výstavy.

Výstava Ivany Lomové je v Oblastní galerii Liberec k vidění od 8. března do 26. května. Otevřeno je každý den, vyjma pondělí, od 10 do 18 hod.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.